Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro své vesmírné stanice

Do roku 2030 má Rusko v plánu vytvořit jádro své vesmírné stanice, první modul by na orbit měl být vynesen již v roce 2027. O časovém harmonogramu vzniku stanice v prohlášení informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Jádro stanice se má sestávat ze čtyř modulů. Ve druhé etapě v letech 2031 až 2033 je plánované rozšíření stanice o dva další moduly. Harmonogram kromě šéfa Roskosmosu Jurije Borisova podepsalo také devatenáct ruských podniků, které se na vývoji vesmírné stanice mají podílet.

Rusko až dosud spolupracovalo se Spojenými státy a dalšími zeměmi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jde o jednu z mála oblastí, v nichž Moskva a Washington stále spolupracují.

S blížícím se koncem životnosti ISS Moskva v roce 2022 oznámila, že plánuje od projektu odstoupit a postavit vlastní stanici. Původně chtěla ISS opustit po roce 2024, ale loni svým partnerům sdělila, že svou účast prodlouží do roku 2028, připomněla agentura Reuters.

Zhotovení vlastní orbitální stanice má podle představ Roskosmosu zajistit zemi pokračování ruského programu pilotovaných letů do vesmíru, ale také řešit úkoly vědeckotechnického rozvoje, národního hospodářství a národní bezpečnosti, které podle agentury v současnosti není možné řešit na ISS z důvodu technologických omezení nebo podmínek mezinárodních dohod.

Rusko se pyšní svým vesmírným programem již od dob studené války, kdy se sovětský kosmonaut Jurij Gagarin stal v roce 1961 prvním člověkem, který se vydal do vesmíru. V loňském roce však utrpělo velký neúspěch při své první lunární misi po 47 letech, kdy se jeho bezposádková kosmická loď vymkla kontrole a narazila do povrchu Měsíce.