TÉMA

Stavba

Zrušený tendr na druhý úsek metra D zpozdí stavbu minimálně o rok
Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze zakázky na stavbu druhého úseku trasy metra D v souladu s tím, co už předtím rozhodl i antimonopolní úřad. Tendr původně vyhrálo sdružení firem v čele se společností Subterra. Důvodem zrušení jsou chybějící reference, které by prokazovaly zkušenost s takovými technologickými postupy. Rozporovaná zakázka se týká úseku mezi budoucími stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Její nové posuzování pro praxi znamená, že stavba nabere podle odhadů minimálně roční zpoždění.
14. 3. 2024|ČT24
Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D
Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|ČTK
Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat
Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|ČTK
Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují
V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|ČT24
Dva pardubické mosty jsou ve špatném stavu. Oprava způsobí komplikace řidičům
S rekonstrukcí mostu Pavla Wonky a stavbou nového mostu Kapitána Bartoše v Pardubicích už nelze vyčkávat. Zaznělo to v úterý na veřejném projednávání obou staveb v Pardubicích, kde se hovořilo i o harmonogramu dopravních omezení. Kvůli korozi, která poškodila lana na Wonkově mostě, bude muset začít jeho oprava co nejdříve. První uzavírka je tak naplánována už na 1. června.
5. 3. 2024|ČT24
Průjezd Pardubicemi ztěžují další uzavírky, část páteřních linek jezdí odklonem
Stavbaři znovu zkomplikovali průjezd Pardubicemi. Stávající omezení se nejvíc dotýká obyvatel městských částí Trnová, Ohrazenice a Polabiny. A také těch, kteří cestují městskou hromadnou dopravou. Hned několik páteřních linek totiž kvůli výlukám a uzavírkám musí jezdit odklonem, navíc se změnily jejich cílové zastávky.
4. 3. 2024|ČT24
ÚOHS nepravomocně zrušil výběrové řízení na stavbu koncertního sálu v Brně
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně přibližně za 2,4 miliardy korun. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Janáčkovo kulturní centrum má sloužit jako velký koncertní sál pro Filharmonii Brno. Podle plánů města by se mělo začít stavět letos.
29. 2. 2024|ČTK
Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla
Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|ČTK
Plán industriální zóny u Hradce Králové naráží na odpor obyvatel. Bojí se zvýšení provozu na příjezdové silnici
Někteří obyvatelé Plácek v Hradci Králové se bojí takzvaného Induparku. Petici proti němu podepsalo už zhruba devět set místních. Ti se bojí, že kvůli novému skladištnímu areálu přibude doprava a hluk. Investor výtky odmítá – prostory budou podle něj určené jen pro drobné podnikatele – prodejce vířivek nebo zahradních doplňků.
20. 2. 2024|ČT24
V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.
9. 2. 2024|ČT24
Stodesítka mezi Vary a Ostrovem bude možná až po úpravě křižovatek
Zhruba tři stovky řidičů dostaly loni pokutu za překročení rychlosti na tahu z Karlových Varů do Ostrova. Silnice I/13 má sice čtyři jízdní pruhy, nejvyšší povolená rychlost je tam však jen devadesát kilometrů za hodinu. Její navýšení na 110 kilometrů za hodinu navzdory přáním řidičů i Ředitelství silnic a dálnic neumožňuje zákon. Problémem jsou křižovatky, které by musely projít přestavbou, zatím na nich chybí připojovací pruhy.
7. 2. 2024|ČT24
Řidičům na Šumpersku zrychluje cestování nová spojka k bludovskému obchvatu
Řidiči již mohou vyrazit na silnici, která dala podstatně větší smysl loni zprovozněnému obchvatu Bludova na Šumpersku. Přeložka silnice I/11 odvádí z Bludova právě na tento obchvat řidiče, kteří míří od západu z Pardubického kraje. Obyvatelům Bludova a také obce Chromeč se uleví od intenzivní tranzitní dopravy, řidičům od pomalého projíždění obcemi a také objedou klikatý a kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.
7. 2. 2024|ČTK
V polovině školního roku se žáci musí stěhovat z budovy na Královopolské v Brně. Výuku znemožňuje stavba v sousedství
Na 150 žáků a tři desítky zaměstnanců brněnské školy Labyrinth se v těchto dnech stěhují do nových prostor. Důvodem přesunu uprostřed školního roku je nadlimitní hluk, zvýšená hladina CO2 ve třídách i snížení počtu únikových cest v souvislosti se stavbou v těsné blízkosti soukromé školy. Nájem na budovu v Králově Poli podepsala škola se společností Královopolská 139 B&C na deset let, stěhuje se z ní po roce a půl. Zástupce společnosti s kritikou nesouhlasí.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:38|ČTK, ČT24
„To je fungl nový most.“ Pražští zastupitelé přejmenovali projekt rekonstrukce Libeňského mostu na stavbu
Projekt původně označený jako „rekonstrukce" Libeňského mostu přejmenovali pražští zastupitelé na stavbu Libeňského mostu. Podle Patrika Nachera (ANO), který změnu navrhl, to více odpovídá tomu, co se při stavebních pracích s mostem stane. Námitky Technické správy komunikací, že zcela nově se bude stavět jen menší část celého soumostí a že i z pohledu právníků to bude rekonstrukce, zastupitelé nezohlednili. Na Libeňském mostě trvá tramvajová výluka, která začala 11. ledna. V Holešovicích se od neděle změní vedení tramvajových linek, protože skončí jiná výluka. Cestující, kteří nastupují na zastávkách v ulici Komunardů, přijdou o jednu z dlouhodobě zde jezdících tramvajových linek.
26. 1. 2024|ČTK
V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku
Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|ČTK, ČT24
Stavba metra D na Nové Dvory možná přijde o zhotovitele. ÚOHS jeho výběr nepravomocně zrušil
Pro metro D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory si možná bude muset pražský dopravní podnik znovu vybrat zhotovitele. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepravomocně zrušil původní výběr vítěze. Dopravní podnik oznámil, že proti rozhodnutí podá rozklad. Třicetimiliardovou zakázku chtěl přidělit sdružení firem kolem Subterry, antimonopolní úřad mu to již dříve znemožnil předběžným opatřením. Na výběr zhotovitele si stěžovalo sdružení kolem společností Porr a Vinci, které nabídlo nižší cenu, ale dopravní podnik ho z tendru vyloučil pro nesplnění podmínek. Firma Subterra s rozhodnutím úřadu také nesouhlasí, naopak společnost Porr jej vítá.
16. 1. 2024|ČTK
Firma slíbila hasičům z Ludvíkova zimní zahradu, ale zmizela s penězi. Sousedé se jim teď skládají na další pokus
Dobrovolní hasiči z Ludvíkova pod Smrkem si chtěli nechat vylepšit zázemí pro konání společenských akcí. Firma Esmero, kterou si najali na stavbu zimní zahrady, se ale po zaplacení zálohy odmlčela – nic neudělala a přestala komunikovat. Hasiči tak přišli o dlouholeté úspory. Na firmu podali trestní oznámení, peníze ale nemají. Aby si mohli zimní zahradu přece jenom dovolit, vyhlásila radnice veřejnou sbírku, přispívají do ní sousedé i někteří další dobrovolní hasiči.
13. 1. 2024|ČT24
V srdci Lužických hor měl vyrůst rodinný dům, stavba je ale větší, než úřady povolily
V osadě Naděje v srdci Lužických hor roste nový dům. Podle stavebního povolení to měl být běžný rodinný dům, ale rozestavěný objekt je proti schválené dokumentaci výrazně větší. Místní proto pochybují o skutečných záměrech investora. Tomu hrozí sankce od správy lužickohorské chráněné krajinné oblasti, na stavebním úřadu ale požádal o dodatečnou změnu stavebního povolení. Klíčový souhlas od ochránců přírody už obdržel. Kvůli sporu s těmi lužickohorskými ho ale vydala Správa CHKO Jizerské hory.
12. 1. 2024|ČT24
První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti
Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|Milan Dolejší
U Brna začala stavba sanatoria za tři čtvrtě miliardy, má poskytnout péči po úrazech či mozkových příhodách
Začala stavba Sanatoria Pálava u Pasohlávek na Brněnsku. Rehabilitační ústav vyjde na 784 milionů korun. Jihomoravský kraj na výstavbu obdržel dotaci, pokryje víc než třetinu nákladů. Zvažuje i čerpání úvěru až do výše 550 milionů. Projekt má zajistit chybějící péči o pacienty třeba po cévních mozkových příhodách nebo těžkých úrazech.
6. 1. 2024|ČT24
Státu připadly desítky tisíc pozemků a staveb
Státu s novým rokem připadly desítky tisíc pozemků a staveb. Jedná se o ty nemovitosti, které neměly správně zapsaného vlastníka. Skončila totiž desetiletá lhůta, během které stát hledal jejich majitele. Většinou jde o zemědělskou půdu nebo lesy.
3. 1. 2024|ČT24
Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc
Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|Milan Dolejší
Dálnice D48 má pět nových kilometrů, řidiči se po nich projedou v pátek
Dálnice D48 je oficiálně o pět kilometrů delší, i když řidiči to poznají až v pátek. Ředitelství silnic a dálnic v poledne slavnostně otevřelo úsek mezi Bělotínem a vesnicí Dub na Novojičínsku s tím, že oba jízdní pásy budou veškeré dopravě k dispozici další den. Stavba trvala dva a půl roku a podařilo se ji dokončit ještě letos, i když musel zhotovitel část dálnice předělat, protože vyšlo najevo, že výsledek neodpovídal projektu.
21. 12. 2023|Milan Dolejší, ČTK
Plány na novou zlínskou krajskou nemocnici definitivně končí
Zrušení investičního záměru Nové krajské Baťovy nemocnice v pondělí schválili zastupitelé Zlínského kraje. Pro bylo 26 ze 40 hlasujících zastupitelů. Šlo o formální ukončení záměru, který prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Novou krajskou nemocnici chtěl postavit ve Zlíně-Malenovicích.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 14:07|ČTK