TÉMA

Záplavy

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni
Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|ČTK
Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy
V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.
3. 3. 2024|ČTK
Nový britský úřad chce překračovat hranice nemožného, třeba poroučet počasí
Úřad pro pokročilý výzkum a vynálezy dostal od britské vlády za úkol studovat hranice vědy. Má se zaměřit na projekty, které jsou natolik zvláštní a mají tak malou pravděpodobnost uspět, že by jinak nesehnaly finance. Pokud ale uspějí, mohou zásadním způsobem pomoci.
20. 2. 2024|ČTK
V severní polovině Česka jsou první a druhé povodňové stupně. Na Trutnovsku se mohou řeky dostat na trojku
Na řadě míst v Česku byly v pondělí ráno povodňové stupně. Například v Královéhradeckém kraji až na osmnácti místech. Druhý stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně, vyplývá z dat povodí Labe. Jsou také v Ústeckém, Libereckém či Olomouckém kraji. Některé vzedmuté řeky během dne začaly klesat.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:31|ČTK, ČT24
Ve střední Africe se rozvodnilo Kongo, záplavy mají stovky obětí
Řeka Kongo vystoupala na nejvyšší úroveň za více než 60 let a způsobila záplavy v celé Demokratické republice Kongo i v sousední Konžské republice. Podle úřadů zabily povodně za poslední měsíce více než tři stovky lidí. Za ničivost přírodního živlu může podle expertů špatné městské plánování a slabá infrastruktura některých afrických zemí.
11. 1. 2024|
Británii zasáhly po silném dešti záplavy, ve Francii pomáhají s velkou vodou čeští hasiči
Po silných deštích se rozvodnily velké řeky po celé Velké Británii. Tamní vláda vydala více než tři sta varování před povodněmi a dopravní společnosti oznámily vážné narušení provozu. Škody zatím utrpělo asi tisíc domů. S následky záplav se potýká také Francie, kam dorazily na pomoc hasičské týmy z Česka a Slovenska.
5. 1. 2024|ČTK
Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy
Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|ČTK, ČT24
Vltava v Českém Krumlově zůstává na hranici třetího stupně, jinde voda opadává. V Litoměřicích vyprostili loď
Situace na řekách v Česku se dál uklidňuje. Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na pomezí druhého a třetího povodňového stupně, je za tím ale řízený odtok vody z lipenské přehrady. K prvnímu stupni klesla už hladina Labe v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Tam hasiči vyprostili loď, která uvázla pod Tyršovým mostem.
30. 12. 2023Aktualizováno30. 12. 2023, 17:58|ČTK
Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově
Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|ČTK, ČT24
Nejvyšší povodňový stupeň dále platí na Labi. V Litoměřicích se uvolnilo molo s lodí
Povodňový stav ve čtvrtek vpodvečer platil na osmadvaceti místech. Nejvyšší stupeň ohrožení pak zůstává na třech místech na dolním toku Labe. Vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově, kolem desáté večer se začala pohybovat pod třetím stupněm. Výstraha meteorologů před rozvodněním toků platí už jen v některých oblastech kolem Labe, řeky se vracejí dál k normálu. V Litoměřicích se ovšem na Střeleckém ostrově uvolnilo molo i s lodí, která uvázla pod Tyršovým mostem. Hasiči ji zachytili lany u břehu.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 23:42|ČTK, ČT24
Labe ještě zůstává na nejvyšším stupni, v západních Čechách začíná sčítání škod po povodních
Labe zůstává na některých místech na středním a dolním toku na třetím stupni povodňové aktivity. V Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve čtvrtek. V krajském městě i v Děčíně jsou zaplavené některé části silnic a cyklostezky podél řeky. Ve většině Česka ale již meteorologové odvolali výstrahu, která varovala před možným rozvodněním vodních toků. V západních Čechách, které se potýkaly se záplavami již před Štědrým dnem, již začínají sčítat škody. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že urychlí spuštění dotačního programu určeného právě k nápravám škod po živelních pohromách.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 18:14|ČTK, ČT24
Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli
Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|ČT24, ČTK
Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí
Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 23:48|Milan Dolejší
Severozápad Francie postihly silné záplavy, řada vesnic je pod vodou
Severozápad Francie sužují následky rozsáhlých záplav. Řada vesnic zůstává pod vodou, na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektřiny, tři sta škol je zavřených. Oblast navštívil i prezident Emmanuel Macron se slibem výrazné pomoci.
15. 11. 2023|
Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí
Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|
New York zasáhly po silných deštích bleskové záplavy
Americký New York po silných deštích zasáhly bleskové záplavy, voda zalila ulice i některé stanice metra a způsobila chaos v dopravě. Starosta osmimilionového velkoměsta Eric Adams vyzval obyvatele, aby pokud možno zůstali doma. Newyorská guvernérka Kathy Hochulová vyhlásila stav nouze.
29. 9. 2023|
V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne
Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:24|
Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu
Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|
Libye dál sčítá oběti záplav. Podle BBC moře vyplavuje těla až 100 kilometrů daleko
Těla obětí povodně, která zničila část východolibyjského přístavu Derna, vyplavuje moře na pláže vzdálené více než 100 kilometrů. Serveru BBC News to řekli místní svědci. Libyjská pobočka organizace Červený půlměsíc uvedla, že z moře jsou vytahovány stovky těl, které tam smetla záplavová vlna. Po obětech pátrají záchranné týmy také v troskách domů a ve vrstvách bahna přímo ve mestě Derna. Východolibyjské úřady do města nevpouštějí civilisty, aby práci záchranářů usnadnily, informovala v pátek agentura AP. Počet obětí záplav v Derně stoupl ve čtvrtek podle Červeného půlměsíce na 11 300 a dalších 10 100 lidí se stále pohřešuje. Kolem 30 tisíc lidí je podle odhadů místních úřadů bez střechy nad hlavou.
15. 9. 2023|Matěj Lucovič
Obětí záplav v Libyi může být dvacet tisíc. Derna čelila množství srážek jako za celé dva roky
Starosta východolibyjského města Derna odhaduje, že počet obětí bleskových záplav dosáhne k osmnácti až dvaceti tisícům. Kvůli pomoci spolu začaly komunikovat znesvářené vlády na východě země a v Tripolisu, píše BBC. Řada zemí už poslala záchranné týmy i humanitární pomoc. Oblast kolem Derny čelila objemu srážek, který normálně spadne za rok a půl až dva roky. Vyschlá koryta se během pár minut změnila v divoké řeky a následně došlo k protržení dvou přehrad u Derny. Lidé neměli šanci uniknout, vysvětluje nebývalý rozsah katastrofy Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:00|
Záplavy v Libyi mají přes pět tisíc obětí. Moře vyplavuje další těla
Po ničivých záplavách v Libyi bylo v severovýchodním městě Derna napočítáno přes 5300 těl, píše agentura Reuters s odkazem na východolibyjské úřady. Očekávají, že bilance dále poroste. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Derna v důsledku záplav přišlo o střechu nad hlavou nejméně třicet tisíc lidí. Počet mrtvých IOM označila za zatím nepotvrzený.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:40|Matěj Lucovič
„Čtvrtina města je pryč.“ Obětí záplav v Libyi může být deset tisíc
Záplavy v Libyi mají přes tři tisíce potvrzených obětí a předpokládá se, že počet mrtvých dosáhne deseti tisíc, uvedl ministr zdravotnictví mezinárodně neuznané libyjské vlády národní stability působící na východě země. Informoval o tom list The Guardian. Jiné údaje úřadů uvádějí už přes pět tisíc mrtvých. Bouře Daniel zasáhla mimo jiné pobřežní města Benghází, Bajdá či Mardž. Libye už požádala o mezinárodní pomoc.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:27|
Ničivé záplavy v Řecku mají už čtrnáct obětí. Část zasažených obcí je bez elektřiny
Řecko sčítá škody po silné bouři Daniel, která v týdnu přinesla do země ničivé záplavy. Ty si vyžádaly nejméně čtrnáct lidských životů. Záchranáři museli další tisíce lidí evakuovat. Řecko vedle záplav v centrální části země dál zápasí s požáry na severovýchodě. Čeští hasiči, kteří v zemi pomáhají, se v pondělí vrací domů.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 15:14|
Záplavy v Řecku mají už deset obětí, stovky lidí čekají na pomoc
Rozlehlé oblasti v Řecku zůstávají nadále zatopené kvůli záplavám, které zejména centrální část země sužují od úterý. Počet obětí záplav vzrostl na deset a stovky lidí stále čekají na pomoc. Záchranáři, hasiči a armáda pokračují ve vyprošťování lidí, které uvěznila voda. Deště na Balkán přinesla bouře Daniel.
8. 9. 2023|