TÉMA

Mosty

Obce a kraje jsou v nejlepší finanční kondici za poslední dekádu. Problémem zůstává přerozdělování peněz mezi regiony

V únoru hospodařily samosprávy v Česku s více než šestadvacetimiliardovým přebytkem. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zástupce samospráv žádá, aby víc investovali a podpořili tak růst tuzemské ekonomiky. Také se blíží novela, která by měla změnit systém, podle kterého se peníze přerozdělují mezi jednotlivé kraje.
20. 4. 2024|

Kvůli opravám mostů v Ústí nad Labem bude odkloněná doprava, lidé z dotčených obcí volají po jiné trase objížďky

Ústí nad Labem a okolí se připravují na uzávěru dvou klíčových mostů – silničního Benešova přes Labe a železničního na hlavním tahu do Děčína. Doprava bude kvůli tomu vedená objížďkou přes malé obce v okolí. Jejich obyvatelům se to ale nelíbí a chtějí, aby silničáři náhradní trasu změnili.
23. 2. 2024|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Plzeň čekají opravy dvou mostů na Rondelu. Předchozí vedení města ho přitom plánovalo zasypat

Ředitelství silnic a dálnic v létě opraví mosty na plzeňském Rondelu. Ten přitom předchozí vedení města plánovalo zasypat. Stávající čtyřkoalice chce o jeho budoucnosti definitivně rozhodnout až za několik let. Desítky let staré mosty tak čekají o prázdninách opravy za dvacet milionů korun.
24. 5. 2023|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Ukrajina oznámila zahájení ofenzivy na jihu země, podle médií prorazila ruskou linii v Chersonské oblasti

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Dle CNN se podařilo dobýt čtyři okupované obce. Oblastní okupační správa nejdříve označila zprávy o zahájení ukrajinské akce za nepravdivé, večer však ruské ministerstvo obrany ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 23:25|

Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 17:12|

Okupační správa v Chersonu uzavřela hranici se zbytkem Ukrajiny. Na Donbase pokračují boje

Ruskem dosazená okupační správa Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny uzavřela severní hranice a nebude do regionů pod kontrolou Kyjeva nikoho pouštět. Ukrajinské síly bojují na předměstích Severodoněcka. Je možné, že obránci se budou muset stáhnout, aby předešli obklíčení, nechal se slyšet oblastní šéf Serhij Hajdaj.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 17:42|

Až polovinu ukrajinské rostlinné produkce zajistí rodinné farmy. Situace je nejistá, varují

Válka na Ukrajině způsobuje velké problémy tamním farmářům, přičemž největší zásah dostaly velké podniky. Zhroutily se jim dodavatelské řetězce a část pracovní síly odešla bojovat. Až polovinu rostlinné produkce země tak letos zajistí na ukrajinské poměry drobné, většinou rodinné farmy do sta hektarů. Ty hospodaří pouze na dvanácti procentech z celkové plochy orné půdy v zemi. Už nyní ví, že úrody bude méně.
30. 4. 2022|

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedla ukrajinská agentura Unian

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedli Ukrajinci. Liší se však jejich informace, zda pod troskami jsou, nebo nejsou lidé. Ocelárny jsou podle obránců zcela zničené a vojáci z trosek vytahují lidi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že cílem současné operace je kompletní „osvobození“ samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na tamní frontě ruské síly obsadily město Kreminna, ukrajinský generální štáb naopak hlásí úspěšný protiútok u Marjinky. USA vidí aktuální ruské snahy na východě Ukrajiny jako předehru k mnohem výraznější eskalaci konfliktu. Tam, kde boje skončily, se sčítají mrtví, v Kyjevské oblasti našli už přes tisíc těl civilistů.
19. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 00:07|

V Liberci začala rekonstrukce mostů na průtahu. Řidiče čekají dopravní omezení

V Liberci začala rekonstrukce dvou mostů na průtahu I/35. Řidiči se musí obrnit trpělivostí, některé ulice jsou kvůli stavbě zavřené, místy se ráno tvořily kolony, zejména na nájezdu z I/14 od Jablonce nad Nisou. Omezení potrvají až do října příštího roku. Uzavírky ulic pod mostem budou ale omezené většinou jen na dobu demolice mostů a jejich výstavbu.
14. 3. 2022|

Rusko zvýšilo brutalitu útoků, ukrajinské síly zatím odolávají. Moskva a Kyjev poprvé jednaly

Jedenáct lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly zranění při mohutném ruském ostřelování Charkova, uvedli v pondělí ukrajinští představitelé. Na bělorusko-ukrajinské hranici přitom proběhla  jednání o příměří. Podle místních úřadů použili Rusové v Sumské oblasti zakázané termobarické bomby. Ruští vojáci se v noci na pondělí znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich pokusy ale podle ukrajinské armády selhaly. K sankcím proti Moskvě se přidalo i Švýcarsko. Valné shromáždění OSN začalo v pondělí svou mimořádnou schůzi k ruské invazi na Ukrajinu minutou ticha k uctění památky obětí.
28. 2. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 00:49|

Mapují se dálniční nadjezdy, o které se nikdo nestará. Bez jasného vlastníka jich je nejméně deset

Silničáři začali mapovat dálniční nadjezdy, u kterých je nejasný vlastník. Ve většině případů jsou také ve špatném stavu. Spory o vlastnictví se zatím řešit nedaří. Nehlásí se k nim ani stát, ani kraje, ani města. V jednom případě padla žaloba, na dalším mostě zase úřady omezily pohyb.
15. 1. 2022|

V Ostravě se částečně uzavře frekventovaná Rudná. Budou se bourat mosty ve Vítkovicích

V Rudné ulici v Ostravě, která je jednou z nejvytíženějších silnic v krajském městě, začne v pondělí kvůli opravě mostů ve Vítkovicích částečná uzávěra. Jeden z mostů se uzavře a osobní auta tak pojedou v obou směrech po souběžném mostě. Auta nad 3,5 tuny však budou muset po objízdných trasách. Práce na mostech, které obnášejí zbourání a vybudování nových konstrukcí, potrvají dva roky a přijdou bez DPH zhruba na 239 milionů korun.
10. 1. 2022|
Doporučujeme

Ani kapka nafty. Norsko představilo první dopravní elektroloď, která nepotřebuje lidského kapitána

V Norsku představili první plně elektrickou nákladní loď na světě, která by navíc měla být plně autonomní –⁠ nebude tedy potřebovat lidského kapitána. Podle jejích konstruktérů jde o malý, ale slibný krok ke snížení klimatické stopy námořního průmyslu.
22. 11. 2021Aktualizováno27. 11. 2021, 13:52|

Oprava mostu Šmejkalka, na který se nedostalo při modernizaci D1, začne roku 2022. ŘSD vypsalo tendr

Oprava dálničního mostu Šmejkalka, který i po modernizaci sousedních částí D1 zůstal ve starém, by měla začít ve druhé polovině roku 2022. Oznámil to generální ředitel Ředitelství silnic a dálnice Radek Mátl, jehož organizace vypsala tendr na zhotovitele. Kvůli rekonstrukci mostu bude na dálnici významně omezená doprava, již dříve Mátl avizoval, že to potrvá dvě až tři stavební sezony.
17. 11. 2021|

D1 mezi Mirošovicemi a Ostředkem je opět otevřená. Osazování nového nadjezdu se protáhlo

S dvouhodinovým zpožděním se vrátila auta na dálnici D1 mezi 21. a 34. kilometrem. Ředitelství silnic a dálnic ji nechalo večer uzavřít kvůli stavbě nového nadjezdu, původně měla uzavírka skončit v 9 hodin. Konvoj, který vezl na 25. dálniční kilometr novou mostní konstrukci, ale nabral zpoždění, a tak uzavírka skončila až v 11 hodin. Řidiči musí počítat s dvoukilometrovým omezením i po otevření dálnice. Ve směru na Prahu ale zůstanou dva jízdní pruhy, aby zúžení příliš nekomplikovalo návraty z víkendu a z podzimních prázdnin.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 20:28|

„Zajišťovat bezpečí všem obyvatelům.“ Mise v Kosovu byla pro Čechy první v rámci NATO

Před deseti lety skončila první armádní mise, do které Česko vstoupilo jako člen NATO. Hlavní český kontingent opustil Kosovo v říjnu 2011. Aliance někdejší srbskou provincii převzala pod mezinárodní dohled, aby ukončila etnický konflikt. Po odchodu vojsk se česká přítomnost výrazně snížila, dnes jde o jednotky členů.
29. 10. 2021|

Potíže silničářů s mostem nad železničním koridorem v Uhersku zkomplikovaly provoz vlaků

Správa železnic v pondělí výrazně omezila dopravu na nádraží v Uhersku. Přes stanici, která leží na hlavní trati z Pardubic do České Třebové, nejezdily dvě hodiny kolem poledne vlaky vůbec, poté se rozjely, ale pouze po několika z pěti kolejí, které v Uhersku jsou. Od 18:30 byl provoz obnoven. O opatření požádalo Ředitelství silnic a dálnic kvůli potížím s mostem, který nad nádražím bude stát. Most bude součástí dálnice D35. Podle mluvčího silničářů poklesla konstrukce mostu, nikoli však bezprostředně nad kolejemi.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:58|

Česko trápí hustý provoz na silnicích

Na českých silnicích je těsno tak jako nikdy předtím. Data ze sčítačů Ředitelství silnic a dálnic potvrzují, že doprava je ještě silnější než před koronavirem – asi o pět procent. Ministerstvo dopravy silný provoz potvrzuje. Bezprostřední reakci, třeba zvýšení mýtného pro kamiony, ale odmítá. Rostoucí počet aut podle resortu vyřeší stovky miliard korun, které plánuje investovat do stavby nových dálnic. To ale potrvá roky. Poslední měsíce navíc přinesly velké množství oprav a uzavírek, které dosavadní hustý provoz ještě zpomalují.
17. 10. 2021|

Pražští radní schválili rozpočet, odmítli novou ranvej a omezili reklamu

Pražští radní v pondělí schválili návrh rozpočtu na příští rok, promítne se do něj i propad příjmů spojený s koronavirovou krizí a případným zrušením superhrubé mzdy. Město se přesto chystá investovat například do výstavby metra D a modernizace vodovodů. Radní projednali i rozšíření nařízení omezujícího venkovní reklamu, naopak odmítli plán výstavby nové ranveje na pražském letišti.
30. 11. 2020|

Hořice si vydechly, tisíce aut se vrátily na obchvat. Nový most nad železnicí je hotový

Po roce a půl je opět možné dojet po silnici I/35 z Hradce Králové do Jičína. Ředitelství silnic a dálnic v neděli ráno zprovoznilo nový silniční most u Hořic. Auta tak již nemusí zajíždět do města, kudy vedla objízdná trasa. Nový most přišel na 236 milionů korun bez DPH, podle ŘSD šlo o největší současnou investici na silnicích první třídy v Královéhradeckém kraji.
1. 11. 2020|

Počet mostů ve špatném stavu se od roku 2004 zdvojnásobil. Nyní jich jsou skoro tři tisíce

V České republice se od roku 2004 téměř zdvojnásobil počet mostů ve špatném až havarijním stavu na silnicích druhé a třetí třídy. Je jich 2862 z celkových 12 596. Novinářům to na brněnském sympoziu o mostech řekl odborník na problematiku z ČVUT Tomáš Rotter. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) jde z rozpočtu ministerstva dopravy na opravy mostů šest miliard korun ročně, částka by se měla zdvojnásobit. Resort chce zřídit expertní pozici pro dohled na všechny mosty na silnicích i železnicích v České republice.
24. 9. 2020|