TÉMA

Jizerské hory

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Kolapsu dopravy v Jizerských horách má předejít nový systém. Řidiče navede na nevytížená parkoviště

Návštěvníci Jizerských hor mají k dispozici nový dopravně-informační systém. Má zabránit kolapsu hlavně v horském středisku Bedřichov a řidiče nasměrovat k méně zaplněným parkovištím. Systém za dvanáct milionů zaplatil Liberecký kraj.
26. 1. 2024|

V srdci Lužických hor měl vyrůst rodinný dům, stavba je ale větší, než úřady povolily

V osadě Naděje v srdci Lužických hor roste nový dům. Podle stavebního povolení to měl být běžný rodinný dům, ale rozestavěný objekt je proti schválené dokumentaci výrazně větší. Místní proto pochybují o skutečných záměrech investora. Tomu hrozí sankce od správy lužickohorské chráněné krajinné oblasti, na stavebním úřadu ale požádal o dodatečnou změnu stavebního povolení. Klíčový souhlas od ochránců přírody už obdržel. Kvůli sporu s těmi lužickohorskými ho ale vydala Správa CHKO Jizerské hory.
12. 1. 2024|

Povodňové stupně platí v Česku na více než padesátce míst. Hory zasáhnou další vydatné srážky, přidá se vítr

Starosti s rostoucí hladinou toků zatím v Česku nekončí. Předpověď varuje před extrémními srážkami hlavně na Šumavě, a to až do čtvrtka. Případnou povodeň může kromě vydatného deště umocnit silný vítr a úbytek sněhu. Výrazný vzestup hladin se čeká hlavně v povodí Otavy. Dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity hlásilo ve středu večer přes pět desítek míst, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ve večerních hodinách vystoupala na třetí povodňový stupeň i Vltava v Českém Krumlově.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:50|

Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|

Českem projde studená fronta, přesto bude víkend suchý s teplotami nad 20 stupni

Teplé a suché bude počasí i o víkendu. Výstraha na riziko požárů stále platí pro velkou část Čech. Meteorologové ji ve čtvrtek mírně rozšířili a neočekávají, že by na situaci něco změnila studená fronta, která Českem projde v pátek. Po ní se sice mírně ochladí, ale teploty zůstanou i v sobotu blízko dvaceti stupňů. V pátek i neděli budou nejvyšší teploty nad dvacítkou.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 19:42|

Závěr týdne bude slunečný, teploty se dostanou ke dvaceti stupňům

Česko čeká v závěru týdne slunečné počasí, teploty se dostanou ke dvaceti stupňům Celsia. Po víkendu se ale opět ochladí a vrátí se přeháňky, v půlce týdne teploty přes den spadnou pod deset stupňů a v noci bude mrznout. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 4. 2023|

Přípravy na demolici mostu v Jablonci zkomplikovaly dopravu. Práce zastaví i vlaky

Dopravu v Jablonci nad Nisou komplikují přípravy na demolici části mostu přes železniční trať. Řidiči, kteří do města přijíždějí směrem od Prahy, musí po objízdných trasách. Ve druhém směru je provoz jen v jednom pruhu. Práce na demolici poloviny mostu a následné výstavbě nové části omezí také cestování vlakem. Demolice je nutná kvůli špatnému stavu mostu.
13. 4. 2023|

Na velikonoční víkend se mírně oteplí, srážek ale přibude

Na prodloužený velikonoční víkend se v Česku mírně oteplí. V pondělí by měly nejvyšší teploty vystoupat až na třináct stupňů Celsia. Od pátku do neděle ale bude zataženo s občasným deštěm či přeháňkami. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:42|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

Hory na severu Česka zasypal sníh

Velká část Česka se v neděli probudila do zasněženého rána, i když přes den ho začalo někde zase ubývat. Nejvíce sněhu je na horách na severu Čech a také v Jeseníkách. Od soboty napadlo na horách kolem patnácti centimetrů, v Krkonoších i některých partiích Jeseníků ovšem třicet. V Krkonoších se zvýšilo riziko lavin. Odpoledne již sněžení sláblo.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:38|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

Na horách může do rána napadnout až 25 centimetrů sněhu, varují meteorologové. Dál bude foukat

Na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách může od středečního odpoledne do čtvrtečního rána přibýt až 25 centimetrů nového sněhu. Silně foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině bude na většině území Česka i ve čtvrtek, na horách to může být až 90 kilometrů v hodině. V upravené výstraze o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před silným větrem neplatí pro východní část země. Už dříve meteorologové varovali před závějemi a sněhovými jazyky zejména v horách kolem hranic Česka.
1. 2. 2023|

Na Maliníku je nová otočka, k Jizerské magistrále se díky ní dostanou autobusy z Jablonce

Autobusy z Jablonce a Janova nad Nisou začaly jezdit takřka až do stopy Jizerské magistrály. Nově začala fungovat točna na Maliníku, linka 101 tedy pojede z Bedřichova ještě dál. Zároveň vznikl odbočovací pruh k parkovišti na Maliníku, který by měl zlepšit plynulost provozu na silnici přes Bedřichovské sedlo.
1. 12. 2022|

O zimní pobyty v Jizerských horách je obrovský zájem. Někteří hoteliéři přesto končí

Podle Českého statistického úřadu stoupl meziročně počet turistů, kteří se v Česku ubytovali, o víc než jedenáct procent. Zatímco zahraničních turistů přibylo, těch domácích bylo naopak méně. Pokles zájmu zaznamenávají i některé kraje, například Liberecký. Tam se letos ubytovalo zhruba o 5,5 procenta méně turistů než loni. Zájem o zimní sezonu je sice velký, ale někteří hoteliéři přesto končí.
10. 11. 2022|

Obyvatelé Kořenova odmítají na svých pozemcích nové sloupy elektrického vedení

Obyvatelé Kořenova v Jizerských horách vedou spor se společností ČEZ. Chtějí, aby uložila do země dráty vysokého napětí. Vrchní vedení je z roku 1971, energetická společnost ho chce zrekonstruovat a vyměnit sloupy, místní ale odmítají pustit techniku na své pozemky.
20. 9. 2022|

Překvapilo mě, jak moc lidem vadí asfaltky a parkoviště, říká režisér dokumentu o Jizerských horách

Nový dokument o Jizerských horách mapuje vliv člověka na krajinu, který se podle režiséra Viktora Kuny neustále prohlubuje. Snímek s jednoznačným názvem Jizerské hory vyprodává kina v regionu a promítat se začal i v dalších biografech po celé republice.
15. 3. 2022|

Ranní teploty na Šumavě a Jizerce opět klesly pod minus dvacet stupňů Celsia

Další mrazivou a převážně jasnou noc má za sebou Liberecký kraj. V mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách ve středu ráno stejně jako o den dříve klesla teplota pod minus 21 stupňů Celsia, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod minus dvacet stupňů klesly teploty i na Šumavě, a to hned na několika místech. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 23,7 stupně Celsia, uvedla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 09:21|

Březen odstartoval mrazivým ránem

Meteorologické jaro začalo v Česku mrazivým ránem. Na horách klesla teplota v úterý nad ránem i pod minus dvacet stupňů Celsia. V nižších polohách bylo obvykle tři až osm stupňů pod bodem mrazu, ojediněle minus deset. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jako meteorologické jaro se označuje období od začátku března do konce května.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 10:45|

Meteorologové na pondělí zvýšili stupeň výstrahy před větrem, mohou se také rozvodnit řeky

Meteorologové zvýšili stupeň varování před silným větrem na pondělní ráno a dopoledne. Týká se to většiny Čech. V horách a podhůří na severu čekají od nedělního večera povodňové stavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před větrem, který v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 kilometrů v hodině, platí s nízkým stupněm nebezpečí od sobotní půlnoci.
20. 2. 2022|

Tisíce domácností byly bez elektřiny, silný vítr do Česka dorazí i v neděli

Hasiči kvůli silnému větru vyjížděli v noci a během soboty ke stovkám událostí, hlavně popadaným stromům. Bez proudu bylo přes 50 tisíc odběratelů. Vítr omezil také provoz na železničních tratích, na většině z nich už ale vlaky opět jezdí. Meteorologové varují, že i v neděli se silný vítr do Česka vrátí, v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:59|

Chladný závěr týdne přeje nejen Jizerské padesátce, příští týden se ale oteplí

Už v pátek ráno se rozběhli první závodníci na krátkých tratích Jizerské padesátky na mokrém sněhu a při teplotě jen těsně nad nulou. I přes oblevu v posledních dvou dnech je v Bedřichově pořád 65 centimetrů přírodního sněhu a na stadionu, kde je start i cíl, ho doplnili ještě technickým. Na hřebenech Jizerských hor leží i přes metr sněhu. Ovšem také tam byla teplota nad nulou, takže sníh je většinou vlhký a měkký.
11. 2. 2022|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

V noci klesaly teploty hluboko pod nulu. Na šumavském Březníku naměřili minus 27,6 stupně

Uplynulou noc a ráno klesaly teploty hluboko pod nulu. Nejvíc mrzlo na šumavském Březníku, kde před před osmou hodinou ranní klesla teplota na minus 27,6 stupně Celsia. Podobné to bylo u Kvildy na Prachaticku, kde ráno naměřili minus 27,3 stupně. Na Jizerce v Jizerských horách teploměr ukázal minus 21 stupňů. Přes den se budou podle předpovědi teploty držet většinou kolem nuly, někde zůstanou pod bodem mrazu, na místech s nízkou oblačností nebo mlhou bude jen kolem minus čtyř stupňů. Ve čtvrtek se oteplí.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 10:23|