Na Vimpersku udeřily silné bouřky

Události: Bouřky na Vimpersku (zdroj: ČT24)

Na Vimpersku se vyskytly silné bouřky a déšť, který vyplavil některé sklepy tamních domů. Stanice Kubova Huť zaznamenala za hodinu 105,6 milimetru srážek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před prudkým rozvodněním menších toků. Jihočeští hasiči vyslali své jednotky čerpat vodu ze sklepů domů v zasažených obcích. Ve čtvrtek přes den ČHMÚ zveřejnil výstrahu před bouřkami pro celý jihozápad Česka. Napršet může až 80 litrů na metr čtvereční a vyskytnout se mohou i menší kroupy. V pátek budou vydatné srážky hrozit na severu a severovýchodě Čech.

„V rozpětí jen několika minut jsme právě vyslali jednotky do obcí Kůsov, Zdíkov, Vimperk, Korkusova Huť, Stachy a Horní Vltavice k čerpání vody ze sklepů a domů. V Kubově Huti likvidujeme ze silnice naplavené bahno a suť,“ napsali na sociální síti X jihočeští hasiči. Jejich mluvčí Vendula Matějů dodala, že v jiných částech Jihočeského kraje neevidují podobné problémy spojené s bouřkami.

Mluvčí drážních hasičů po 20:00 informoval o zaplavené a bahnem znečištěné trati ve stanici Kubova Huť. „Hasiči tam vezou bagr,“ dodal. Další vlaky mají přes tuto železniční stanici jet podle jízdního řádu dopravce GW Train Regio v pátek ráno.

„Mapy ukazují, že pro oblast jihozápadních Čech počítají modely nejvíc srážek do 2. hodiny ráno. Pak se bouřky budou posouvat dál k východu. A postupně budou slábnout,“ řekla před osmou večer meteoroložka ČT Alena Zárybnická.

Varování před bouřkami platí od čtvrtečních 14 hodin do půlnoci pro jihozápadní polovinu Čech, včetně Prahy a většiny Středočeského kraje. Velmi silné bouřky hrozí v Karlovarském a Plzeňském kraji i v západní části jižních Čech. V první polovině noci se pak bouřky mohou dostat i na Vysočinu.

Na jihu Čech mohou být bouřky provázeny deštěm s úhrny kolem 50 litrů vody na metr čtvereční. V opakovaných bouřkách může výjimečně spadnout až 80 litrů. Ve členitém terénu a po nasycení půdy vodou z předchozích srážek je pravděpodobný vznik přívalové povodně, upozorňuje ČHMÚ. Mohou rovněž padat menší kroupy a foukat vítr, který může vyvracet stromy, působit výpadky v energetice a problémy v dopravě.

Další vydatné srážky hrozí podle meteorologů v pátek zejména v Jizerských horách a Krkonoších. Ojediněle tam může napršet 30 až 50 litrů vody na metr čtvereční a nelze vyloučit ani vznik lokálních záplav.

Teploty klesnou pod 30 stupňů

Česko si na několik dní odpočine od tropických teplot. Na jižní Moravě se ještě teploty mohou dostat až na 32 stupňů, na zbytku území už by ale měly zůstat pod třicítkou, i když někde jen těsně. Nejvyšší páteční teploty budou kolem 25 stupňů, při trvalém dešti se budou držet pod dvacetistupňovou hranicí.

O víkendu budou maxima vyšší, zhruba 28 stupňů. Zatímco v sobotu by ale měla být obloha polojasná a přeháňky jen ojedinělé, v neděli bude oblačno a přeháňky očekávají meteorologové na většině území. V pondělí se už bude vyjasňovat, od úterý pak mají být teploty opět tropické.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Nezvykle teplý červenec

Letošní červenec byl teplotně nadnormální. Průměrná teplota vzduchu dosáhla 19,8 stupně Celsia, což je o 1,5 stupně více než normál let 1991 až 2020. Srážkově byl uplynulý měsíc normální, uvedl ČHMÚ. Nejvyšší teplotu vzduchu zaznamenali meteorologové 10. července ve Strážnici a činila 36,1 stupně.

V červenci spadlo průměrně 71,4 milimetru srážek, v Čechách pršelo více. „V Čechách spadlo průměrně 79,6 milimetru, což odpovídá 90 procentům normálu, na Moravě a ve Slezsku to bylo 54,9 milimetru srážek, což odpovídá 60 procent normálu,“ dodal ČHMÚ. Průměrně v Česku v červenci svítilo slunce 241 hodin.

Hrozící sucho

Navzdory dešti ale stále hrozí, že bude vody málo. Hydroprognostik Martin Pecha upozornil, že zatím největší sucho doléhá na severozápad Čech. Stačí ale málo a sucho se ze setrvačnosti rozšíří i jinde.

V letech 2014 a 2020 chybělo velké množství srážek a byly vysoké teploty. Nyní stačí relativně krátké období, kdy neprší a je velmi teplo, aby se začalo sucho obnovovat, dodal Pecha.