V srdci Lužických hor měl vyrůst rodinný dům, stavba je ale větší, než úřady povolily

Události v regionech: Úřady řeší příliš velkou stavbu v CHKO Lužické hory (zdroj: ČT24)

V osadě Naděje v srdci Lužických hor roste nový dům. Podle stavebního povolení to měl být běžný rodinný dům, ale rozestavěný objekt je proti schválené dokumentaci výrazně větší. Místní proto pochybují o skutečných záměrech investora. Tomu hrozí sankce od správy lužickohorské chráněné krajinné oblasti, na stavebním úřadu ale požádal o dodatečnou změnu stavebního povolení. Klíčový souhlas od ochránců přírody už obdržel. Kvůli sporu s těmi lužickohorskými ho ale vydala Správa CHKO Jizerské hory.

V osadě Naděje v Lužických horách vzniká už několik let budova, která neodpovídá ani tomu, jaké parametry jí schválil stavební úřad, ani místním konvencím. Ty předpokládají, že když se v Naději staví něco nového, je to vždy jen náhrada něčeho staršího. „Je u nás nepsané pravidlo, že se staví na základech původních domů,“ poukázala předsedkyně osadního výboru Martina Soloch.

Nedodržení nepsaných pravidel by však mohlo nanejvýš vyvolat špatné vztahy se sousedy, zatímco odchýlení od projektu zajímá i úřady. Proti tomu, co stavební úřad povolil, je rozestavěný objekt o několik metrů delší. Místní proto zapochybovali, nakolik to, co v Naději roste, odpovídá rodinnému domu, na nějž bylo vydáno stavební povolení.

Architekt Petr Stolín, který budovu navrhl, však odmítl, že by bylo možné hovořit o černé stavbě. „Je zažádáno o dodatečnou změnu stavebního povolení. Dělají se všechny kroky, které k tomu jsou legální,“ prohlásil.

Práce na budově jsou nyní na pokyn stavebního úřadu pozastaveny. Investor musí dodat nová souhlasná stanoviska. To klíčové od ochránců je však již na světě. Změnu projektu neodsouhlasila ovšem Správa CHKO Lužické hory, nýbrž ta jizerskohorská – kvůli riziku podjatosti. Podle ředitele libereckého regionálního pracoviště Agentury ochrany a přírody Jiřího Huška to bylo nutné, protože lužickohorská správa v té době již zahájila s investorem kvůli stavbě přestupkové řízení.

Další stanovisko, na které se zatím čeká, musí vydat odbor životního prostředí novoborské radnice. Potom úředníci v Cvikově – pod který Naděje patří – rozhodnou, zda změnu povolení schválí. Vedoucí cvikovského stavebního odboru Pavel Pandadis zdůraznil, že kdyby změna povolení schválena nebyla, musel by investor „uvést stavbu do podoby původně schválené projektové dokumentace“.