TÉMA

Aljaška

Aljašské neštovice mají první oběť. Vzácným virem se zatím nakazilo jen sedm lidí

Aljašští zdravotníci v polovině února oznámili, že v lednu zemřel muž, který se nakazil virem známým jako alaskapox neboli aljašské neštovice. Jde o nově objevený virus, který se mezi lidi dostal až v jednadvacátém století.
16. 2. 2024|

Boeingu aljašských aerolinek po startu odpadlo okénko, letecký úřad spustil kontroly

Dramatické chvíle zažili v pátek pasažéři letu z amerického Portlandu poté, co letadlu krátce po startu odpadlo okno a malá část trupu. Stroj Boeing 737-9 se po asi 20 minutách bezpečně vrátil na letiště, nikomu ze 174 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo. Letecká společnost Alaska Airlines kvůli incidentu z provozu stáhla všech svých 65 letadel stejného typu, kontroly žádá i americký Federální úřad pro letectví.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 21:42|

Neandertálci lovili obří jeskynní lvy, zřejmě se i zdobili jejich kůžemi

Byli naši dávní předci spíš kořistí nebo lovci? Odpověď na jednu ze základních otázek zooarcheologie je zase o něco jasnější díky studii zveřejněné v odborném časopise Scientific Reports. Odborníci nejenže zjistili, že neandertálci byli prvními lidmi, kteří lovili velké predátory včetně lvů jeskynních – ale také ke kulturním účelům používali jejich kožešiny a možná se do o nich i oblékali, píše list The New York Times.
16. 10. 2023|

Při nehodě helikoptéry s Kellnerem zřejmě chyboval pilot, řekli vyšetřovatelé

Pravděpodobnou příčinou nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, byla neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. Podle agentury AP o tom ve své zprávě informoval americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).
28. 9. 2023|

Čínský špionážní balon nad USA využíval americké technologie, píše The Wall Street Journal

Čínský balon, který v únoru přeletěl nad územím Spojených států, využíval americké technologie, jež pomáhaly Pekingu shromažďovat audiovizuální informace. Na základě předběžného vyšetřování to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Výsledky vyšetřování podporují tvrzení USA, že balon byl určen ke špionáži, a nikoli ke sledování počasí, jak prohlašovala Čína, napsal s odvoláním na nejmenované americké činitele deník.
29. 6. 2023|

Americká armáda přerušila kvůli nehodám vrtulníků letecká cvičení

Americká armáda v pátek nařídila všem leteckým jednotkám, které se nepodílí na životně důležitých misích, aby přerušily letecká cvičení a přezkoumaly své bezpečnostní postupy. Informují o tom agentury Reuters a AP, podle nichž tak armáda reaguje na dvojici nedávných nehod vrtulníků, při nichž zemřelo dohromady dvanáct vojáků.
29. 4. 2023|

Na Aljašce havarovaly dva vrtulníky americké armády. Tři piloti zemřeli

Dva vrtulníky americké armády havarovaly v noci na pátek na Aljašce při návratu z výcvikového letu, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters při nehodě zemřeli tři piloti. Bližší podrobnosti neuvedla.
28. 4. 2023|

Vyšetřování pádu vrtulníku, při kterém zemřel Kellner, zpozdily chybějící součásti stroje

Více než rok trvalo, než se z horské oblasti Aljašky, kde v roce 2021 po pádu vrtulníku zemřel i český miliardář Petr Kellner, podařilo vyzvednout důležité součásti stroje. ČTK to sdělil americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB), který má vyšetřování na starosti. To se nyní po průtazích blíží ke konci. Závěrečnou zprávu by měl úřad dokončit a zveřejnit v létě.
14. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 00:02|

Závěry k nehodě vrtulníku na Aljašce jsou nyní předčasné, řekla Kellnerová

Jakékoliv závěry k nehodě helikoptéry na Aljašce v březnu 2021, při níž tragicky zahynul český miliardář Petr Kellner a další čtyři lidé, jsou nyní předčasné. Sdělila to vdova po podnikateli Renáta Kellnerová. Rodina podle ní nemůže potvrdit informace některých médií, které se nedávno pokusily o částečnou rekonstrukci okamžiků po havárii. Aljašský list Anchorage Daily News napsal, že po ní byl Kellner nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Listu to řekla advokátka Horvátha, který jako jediný nehodu přežil, Tracey Knutsonová. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody.
9. 4. 2023|

Podle advokátky byl Kellner po havárii vrtulníku na Aljašce asi dvě hodiny naživu, uklidňoval dalšího přeživšího

Český miliardář Petr Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu roku 2021 nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Podle aljašského listu Anchorage Daily News to řekla Horváthova advokátka Tracey Knutsonová. Horváth jako jediný nakonec nehodu přežil. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody a možného zpoždění záchranných prací.
8. 4. 2023|

Kellnerová žádá soud na Aljašce o prošetření havárie, po níž zemřel její muž

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou požádala soud na Aljašce o prošetření nehody, při které v roce 2021 tragicky zahynul její manžel, miliardář Petr Kellner, a další čtyři lidé. V tiskovém prohlášení to uvedla investiční skupina PPF, která tak potvrdila informace aljašského zpravodajského webu craigmedred.news.
2. 4. 2023|

Biden schválil projekt těžby ropy na Aljašce, ekologové to kritizují

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena schválila rozsáhlý, ale kontroverzní projekt těžby ropy na Aljašce. Plán těžby si vysloužil kritiku ze strany ekologických organizací i některých komunit původních obyvatel Aljašky. Biden, zvolený za Demokratickou stranu, se podle ekologů chová v rozporu se svými sliby.
13. 3. 2023|

Američané ukončili pátrání po dvou sestřelených objektech, trosky nenašli

Spojené státy ukončily pátrání po troskách dvou létajících objektů sestřelených tento měsíc nad Aljaškou a nad Huronským jezerem, oznámil Pentagon. Trosky z těchto dvou objektů se podle něj nenašly. Tchaj-wan mezitím informoval, že balón, který tento týden spadl na jednom z ostrovů pod tchajwanskou kontrolou nedaleko čínského pobřeží, sbíral informace o počasí.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 14:14|

Původ tří sestřelených objektů je stále neznámý, s Čínou ale nesouvisejí, řekl Biden

Původ trojice neidentifikovaných létajících objektů sestřelených minulý týden nad Severní Amerikou je stále neznámý. Podle prezidenta USA Joea Bidena nicméně nemají souvislost se špionážním čínským balonem sestřeleným dříve nad Atlantským oceánem ani s vojenskými aktivitami jiné země. Biden to řekl novinářům na tiskové konferenci z Bílého domu. Oznámil také, že plánuje hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:58|

Armáda USA vyzdvihla zbytky sestřeleného čínského balonu. Byly tam podle ní i zpravodajské senzory

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.
14. 2. 2023|

Nad Severní Amerikou se objevil další neidentifikovaný objekt. Spojené státy jej sestřelily

Armáda Spojených států sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.
12. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 00:00|

Americké a kanadské stíhačky sestřelily další neidentifikovaný létající objekt, oznámil Trudeau

Kanadská a americká letadla sestřelila neidentifikovaný objekt nad severní Kanadou, oznámil v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau s tím, že trosky blíže neurčeného předmětu budou nalezeny a prozkoumány. Trudeau řekl, že o celé záležitosti jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten o den dříve nařídil sestřelit podobný objekt nad Aljaškou.
11. 2. 2023|

Američané sestřelili blíže neurčený letící objekt u Aljašky. Byl velký jako malé osobní auto

Americká stíhačka sestřelila v pátek u Aljašky blíže neurčený objekt o velikosti malého osobního auta, který letěl ve velké výšce. Uvedl to Bílý dům, podle kterého zásah letectva nařídil prezident Joe Biden. Není jasné, komu letící předmět patřil. Další podrobnosti budou podle Washingtonu jasné po analýze jeho zbytků.
10. 2. 2023|

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou, tvrdí Pentagon

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. S odkazem na sdělení Pentagonu o tom informuje stanice CNN a tiskové agentury. První čínský balón byl pozorován už několik dní ve vzdušném prostoru Spojených států a americké úřady o něm informovaly v pátek. Úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA. Zvažovaly jeho sestřelení nad zemí, nyní uvažují, že ho sestřelí až na Atlantským oceánem. Čína uvedla, že incidentu lituje, a balón označila za meteorologický.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 19:19|

Nad USA se pohybuje čínský balon, podle úřadů je špionážní. Blinken odkládá cestu do Pekingu

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balon, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný vysoce postavený americký činitel z resortu obrany. Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo tvrzením, že balon je civilním výzkumným přístrojem, který sleduje hlavně počasí. Americké ministerstvo obrany na žádost prezidenta Joea Bidena dokonce zkoumalo možnost, že by balon sestřelilo. Šéf americké diplomacie Antony Blinken kvůli incidentu odložil cestu do Pekingu plánovanou na tuto neděli.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 22:17|

Americké zařízení HAARP vypálilo silný puls na asteroid. Cílem je lepší obrana planety Země

Výkonný vysílač na americké Aljašce vyslal 27. prosince do vesmíru rádiové signály, které se mají odrazit od asteroidu. Vědci se tak chtějí tímto způsobem podívat, co se skrývá v jeho nitru.
2. 1. 2023|

K ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou potřeba investice, ale i pomoc lidmi a technologiemi, míní hydrolog Jánský

Spory na klimatické konferenci COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu panují kolem zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu. Peníze, které bohaté země do rozvojového světa investují, je potřeba ohlídat, míní geograf a hydrolog Bohumír Jánský, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle něj se česká politická reprezentace na úrovni státu postavila dobře k boji se suchem, které způsobily dopady klimatické změny. Opačný názor ale mají studenti na českých univerzitách, kteří v tomto týdnu protestovali proti udajné nečinnosti vlády.
19. 11. 2022|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

U Aljašky zmizely miliardy krabů, úřady poprvé zrušily loveckou sezonu

Aljašské ministerstvo pro ryby a zvěř poprvé v historii zrušilo zimní sezonu lovu sněžných krabů v Beringově moři. Příčinou je to, že skokově kleslo jejich množství. Ekonomové se obávají, že to bude znamenat velkou ránu pro americký rybolov, ekologové se víc bojí o zdraví celého arktického ekosystému ohroženého změnou klimatu.
26. 10. 2022|