TÉMA

Výstava

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život
Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
včera|ČT24
Reportéři ČT: Český pavilon pro Expo 2025 se měl začít stavět loni. Zatím nemá ani povolení
Česko se připravuje na světovou výstavu Expo, která začne příští rok v dubnu v japonské Ósace. Zatím ale není jasné, kdo se bude podílet na financování české účasti ani jak přesně bude probíhat stavba národního pavilonu. Česko také stále nemá stavební povolení od japonské strany a není vybraná ani firma, která projekt zrealizuje. Stavět se přitom mělo začít už vloni. Pochybnosti kolem organizace už vyjádřili pořadatelé předchozích ročníků. Nejasnosti navíc trvají i kolem architektonické soutěže na pavilon. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
5. 3. 2024|ČT24
Umělec Marian Palla rekapituluje v Malém nekonečnu i díky krtkům
Brněnský výtvarník, spisovatel a hudebník Marian Palla rekapituluje v brněnské Fait Gallery svou tvorbu za více než půlstoletí. Výstavu obrazů, vytvořených převážně z hlíny, pojmenoval Malé nekonečno.
22. 2. 2024|ČT24, ČTK
Zlínská galerie vystavuje díla starého evropského umění
V Krajské galerii výtvarného umění (GVUO) ve Zlíně jsou od nynějška k vidění obrazy a grafiky starého evropského umění ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě. Jde o výběr z let 1500 až 1800, vystaveno je přes šedesát děl. Kolekce evropského umění tvoří významnou část sbírek, které ostravská galerie spravuje. Výstava potrvá do 5. května, připraveny jsou také komentované prohlídky.
21. 2. 2024|
Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů
Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií
Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|ČTK
Agresivní jelen a jiné úzkosti. Výstava KAFKAesque odráží kafkovskou dobu
Pražské Centrum současného umění DOX připomíná Franze Kafku. Výstava KAFKAesque, která tam trvá až do září, ale nenabízí historický pohled na tvorbu tohoto autora. Prostřednictvím děl tří desítek domácích i zahraničních umělců předkládá jejich vlastní „kafkovské“ pojetí současného světa.
10. 2. 2024|ČT24
Výstava Renáty Fučíkové přivolává na scénu Shakespeara i české pověsti
Ilustrátorka Renáta Fučíková ve svých autorských knihách převypravuje dějiny i zásadní divadelní hry. Literaturu v kontextu doby přibližuje srozumitelným způsobem, chce, aby byly její knihy přístupné i čtenářům ze základních škol. Svou tvorbu z posledních deseti let nyní vystavuje v pražské Galerii Hollar pod názvem Na scénu! Návštěvníci na ní najdou i poštovní známky.
8. 2. 2024|ČT24
Nacisté v Brně za války zabavili Židům stovky domů. Jejich příběhy přibližuje nová výstava
V prozatímním Moravském židovském muzeu Malý Mehrin v Brně probíhá nová výstava Naše domy. Mapuje příběhy vybraných objektů, které v roce 1941 nacistický vystěhovalecký fond zabavil brněnským Židům. Takových staveb byly stovky, majitelé domů po jejich ztrátě často skončili v koncentračních táborech.
5. 1. 2024|ČT24
Výstava ve Spolkovém domě v Kutné Hoře připomíná 55 let od smrti Jana Palacha
Výročí 55 let od sebeupálení studenta Jana Palacha připomíná výstava fotografií předních českých autorů, která začala ve Spolkovém domě v Kutné Hoře. Rozsáhlý soubor snímků zachycuje bouřlivé události, které následovaly v Praze po Palachově činu od 16. až do 25. ledna 1969, kdy se konal mohutný manifestační pohřeb. Expozice potrvá do 20. února.
4. 1. 2024|ČTK
Sto let od vzniku Velké Ostravy připomenou obecní slavnosti, kabaret či tančírna
Moravskoslezské krajské město si letos sérií akcí připomene sto let od vzniku takzvané Velké Ostravy. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci. V plánu je kromě výstav a komentovaných prohlídek také dobový kabaret či výtvarné dílny. Náklady na připomínku jubilea budou kolem dvou milionů korun, oznámil ve čtvrtek primátor Jan Dohnal (SPOLU).
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 13:29|ČTK
Jako za sovětských časů. Morálku Rusů má pozvednout výstava hospodářských výdobytků
Rusko se stalo zas o něco sovětštějším. Na místě někdejší Stalinovy Výstavy úspěchů národního hospodářství, kde jednotlivé republiky prezentovaly sklizně či ocel, otevřeli remake. V ukrajinském pavilonu je expozice zemědělství. Návštěvníci si v areálu mohou podojit krávu, prohlédnout jadernou bombu nebo zastřílet. Vidět je i Vladimir Putin v mnoha podobách.
3. 12. 2023|
V Klementinu se koná Jubilejní výstava betlémů, jen jednou za sto let
V pražském Klementinu připravili Jubilejní výstavu betlémů, která se koná se pouze jednou za sto let. Letos je českou součástí oslav osmistého výročí postavení prvního betléma Františkem z Assisi. Přímo pro výstavu byl mimo jiné vytvořen třímetrový vyřezávaný mechanický betlém.
25. 11. 2023|
Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán
Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|
V Říčanech bude k vidění největší tamní poklad. Středověký měšťan by si za něj koupil 21 tisíc vajec
Návštěvníci muzea v Říčanech u Prahy si o víkendu prohlédnou největší tamní poklad, který před více než šesti sty lety ukryl jeden z měšťanů ve sklepě domu na náměstí. Pak byl zřejmě zabit při obléhání místního hradu husity. Poklad čítající 348 stříbrných grošů objevil začátkem devadesátých let minulého století majitel domu při rekonstrukci. Nyní je uložen v brandýském muzeu. Pracovníci muzea ho v pátek za asistence policie převezli do Říčan, kde ho zájemci poprvé uvidí kompletní, očištěný a konzervovaný, navíc nedaleko od místa, kde se našel, řekl novinářům historik a kurátor výstavy Radek Holodňák.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 14:24|
Hračky minulého století připomínají dospělým jejich dětský svět v Muzeu východních Čech
Muzeum východních Čech zahájilo poslední letošní výstavu Kouzlo hraček. Expozice představí návštěvníkům hračky převážně z druhé poloviny dvacátého století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Dospělé návštěvníky vtáhnou zpět do dětských let například mončičáci, plechové hračky na klíček, céčka, stavebnice Merkur nebo igráčci. Přehlídka čítá zhruba dvě stě exponátů. Výstavu doprovází i dobové fotografie dětí s hračkami.
9. 11. 2023|
Z klubové scény do galerií. Světelní designéři ukazují, jak definují atmosféru večírku
Skupinová výstava Elektrosalon s podtitulem From the Rave to the Gallery prezentuje tvorbu šestnácti současných autorů, kteří začínali jako takzvaní visual makers či osvětlovači na klubové či rave scéně. Aktuální výstavní projekt The Chemistry Gallery zakotvil v pražské Holešovické tržnici. Podle galeristy Petra Hájka tyto instalace umožňují sdílet zážitek z party, kdy se individuální stává kolektivním.
18. 10. 2023|
Co si myslí divocí koně a jak se ostříhat na holuba. Zvířecí zpravodajství dává hlas ostravské fauně
Co by se lidé dozvěděli, kdyby městské zvířectvo mohlo odpovědět na otázku, jak se žije v Ostravě? Možné odpovědi odvozuje výstava v tamní galerii Plato pod názvem „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“ s podtitulem „zvířecí zpravodajství“. Přístupná je i domácím mazlíčkům. Plato sídlí v budově, která dlouhá léta sloužila jako městská jatka.
17. 10. 2023|
Na začátku byla židle a na konci výstava české avantgardy v Berlíně
Bröhanovo muzeum v Berlíně nabízí náhled do české avantgardy, jedné z klíčových etap české moderny. Výstava nazvaná česky Hej rup! s německým dovětkem Die Tschechische Avantgarde (česká avantgarda) ukazuje, jak se české avantgardní hnutí projevovalo v malbě, sochařství, designu, ale i v hudbě či filmu.
16. 10. 2023|
Spolu i od sebe. Pět set staveb ilustruje českou a slovenskou architekturu
Více než pět set děl představuje výstava Česká a slovenská architektura v Jízdárně Pražského hradu. Připomíná tvorbu architektů působících od konce devatenáctého století do současnosti v obou dnešních státech. Podle organizátorů jde o nerozsáhlejší retrospektivu architektury v našich zemích za více než půlstoletí.
11. 10. 2023|
Nahněvaný Chad maloval i bojoval s nacisty. Hvězdou se stal, i když ho gestapo zastřelilo v jednadvaceti
Padesátku děl malíře Václava Chada, který se narodil před sto lety, vystavuje stejnojmenná galerie v centru Zlína. Během druhé světové války se Chad zapojil do odboje. V pouhých jedenadvaceti letech, tři měsíce před koncem války, ho zastřelilo gestapo po razii na zlínském internátu.
27. 9. 2023|
Slovenská národní galerie vystavuje hvězdy české moderny a poválečnou architekturu
Slovenská národní galerie připravila dvě výstavy, které se dotýkají českého umění. Pod názvem Hvězdy připomíná umělce české moderny, jako byli František Kupka, Emil Filla nebo Toyen. Druhá výstava se věnuje výjimečným stavbám realizovaným v Československu od šedesátých let do sametové revoluce.
21. 9. 2023|
České oběti v Plötzensee. Začíná výstava o odbojářích zavražděných nacisty
Ve dvoraně sídla Poslanecké sněmovny v pondělí začala výstava s názvem České oběti Plötzensee, která návštěvníky seznámí s českými oběťmi vraždění v této německé věznici. Z více než 2800 popravených vězňů bylo 667 československých občanů, z nichž 613 bylo prokazatelně popraveno za protinacistický odboj. Výstava měla v podobném rozměru premiéru letos v červenci v Berlíně, ve sněmovně potrvá do 5. října.
18. 9. 2023|
Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun
Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|