TÉMA

Soul

Konec nostalgie, zní z KLDR. Napětí a obavy z konfliktu mezi Korejemi rostou

Na Korejském poloostrově to zase jednou vře. Pchjongjang zostřuje rétoriku vůči jižnímu sousedovi a diktátor Kim Čong-un vydává příkazy k přípravám na válku, zatímco zpřetrhává diplomatické kanály a strhává pomníky jednoty korejského národa. Region se může stát dalším ohniskem nestability a tamní situaci sledují všichni významní hráči.
3. 2. 2024|

Jižní Korea jako nepřítel číslo jedna. Pchjongjang chce zlikvidovat i přeshraniční železnici

Severní Korea zrušila vládní úřady, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. Vůdce KLDR Kim Čong-un kromě toho vyzval parlament k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na severokorejská státní média.
16. 1. 2024|

Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici

Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|

Jihokorejští učitelé protestovali proti tlaku ze strany žáků a rodičů. Jejich kolegové páchají sebevraždy

Přes sto tisíc učitelů protestovalo po celé Jižní Koreji proti šikaně ze strany rodičů a žáků. Zatím poslední kapkou byla sebevražda mladé pedagožky. Ta neunesla útoky na způsob své výuky, za který ji vedení školy dokonce opakovaně donutilo se omluvit. Kult dítěte a vzdělání v zemi, která čelí hluboké demografické krizi, vyvolává hrozbu učitelské stávky.
5. 9. 2023|

Autopilot zavedl před 40 lety korejské letadlo nad sovětský Sachalin. Při sestřelení zemřelo 269 lidí

K nejtragičtějším událostem poslední dekády studené války patří sestřelení jihokorejského civilního letadla nad Sachalinem v noci na 1. září 1983. Zbloudilý boeing se stal terčem ruských stíhačů, kteří jej považovali za špionážní stroj. Na tragický omyl doplatilo životem 269 lidí.
1. 9. 2023|

V Jižní Koreji evakuují desetitisíce skautů z jamboree. Tajfun vyhnal i českou výpravu

Jižní Korea zahájila evakuaci desítek tisíc skautů z dějiště světového jamboree na jihozápadě země, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun. Skauti zamíří do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu, uvedla agentura Reuters. Dokončit se už podařilo také evakuaci české výpravy. Náhradní ubytování v metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:08|

Skauty čeká kvůli tropické bouři evakuace ze světového setkání

Desítky tisíc skautů čeká evakuace z dějiště světového setkání v Jižní Koreji. K zemi se blíží tropická bouře Khanun. Jamboree už v předešlých dnech provázely problémy, některé výpravy jej opustily kvůli vedrům. O nynější evakuaci informovala agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času. Předčasný odjezd domů podle ní nikdo z Čechů neplánuje.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 21:58|

Vedra komplikují setkání skautů. Soul v něm chce pokračovat i přes výzvy k ukončení

Světová organizace skautského hnutí (WOSM) vyzvala Jižní Koreu, aby přerušila celosvětové setkání skautů neboli jamboree. Tisíce britských skautů začaly opouštět pobřežní tábořiště kvůli úmorným vedrům. Američtí a singapurští skauti se odjet chystají. Už dříve se kvůli horku udělalo nevolno několika stovkám účastníků. Skauti a skautky z Česka zatím podle mluvčí Junáka předčasný návrat nezamýšlejí. Jižní Korea se v sobotu rozhodla v akci pokračovat.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 12:49|

Usmál se a přeběhl do KLDR. O dalším osudu amerického vojína nikdo nic neví

Severní Korea se zatím nevyjádřila k případu amerického vojáka, který v úterý bez povolení překročil hranici z Jižní Koreje do KLDR. Americká armáda předpokládá, že byl na severokorejské straně zadržen, a snaží se zjistit více o jeho osudu.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 22:08|

Lijáky v Jižní Koreji mají už minimálně čtyřicet obětí

Sesuvy půdy a záplavy způsobené silnými lijáky si v Jižní Koreji za poslední více než týden vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých, informovala agentura AP. Po dalších obětech pátrají v zavalených a zaplavených domech a vozidlech záchranáři. Největší škody hlásí centrální a jižní oblasti země. Déšť a voda z domů vyhnala na 10 tisíc lidí.
17. 7. 2023|

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu, uvádějí Soul a Tokio

Severní Korea odpálila východně od svého pobřeží balistickou raketu dlouhého doletu, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na Jižní Koreu a Japonsko. KLDR naposledy provedla test balistických střel před necelým měsícem. Projektil dlouhého doletu testovala naposledy v dubnu, kdy odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM).
12. 7. 2023|

Japonsko plánuje vypustit vodu z Fukušimy do moře. Jihokorejci v obavách skupují mořskou sůl

Jižní Korea a Čína se obávají japonských plánů ohledně fukušimské elektrárny. Úřady chtějí vypustit do moře velký objem upravené radioaktivní vody po havárii, která se stala v roce 2011. Jihokorejští obyvatelé v návaznosti na to skupují v obchodech velké množství mořské soli a trvanlivé mořské plody. Tokio opakovaně ujišťuje, že zpracovaná voda jejich zdraví nijak neohrozí.
29. 6. 2023|

Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.
29. 6. 2023|

KLDR se neúspěšně pokusila vyslat špionážní družici. V Tokiu a Soulu zněl poplach

Severní Korea se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Severokorejský pokus spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 06:45|

Jihokorejský student snědl vystavený banán slavného umělce. Označil to za vzpouru

Jihokorejský student snědl v muzeu v Soulu banán, který byl uměleckou instalací italského tvůrce Maurizia Cattelana. Mladík se hájil tím, že nestihl snídani a měl hlad. Jeho kamarád ho však natočil při činu. Na záběrech je vidět, že student pózoval u stříbrné slupky, která po banánu zbyla. Na kuriózní případ upozornil zpravodajský server BBC.
1. 5. 2023|

Do Jižní Koreje zamíří americké jaderné ponorky. Soul se nukleárního arzenálu vzdá

Spojené státy a Jižní Korea uzavřely přelomovou dohodu proti jaderné hrozbě Pchjongjangu. Washington bude na jihu Korejského poloostrova pravidelně rozmisťovat americké ponorky s nukleárními zbraněmi. Zároveň tam vyšle další strategické zbraně včetně bombardérů. Soul na oplátku nebude vyvíjet vlastní jaderné rakety.
27. 4. 2023|

Ministerstvo obrany se chystá potrestat lékaře, který obtěžoval hygieničku v Jižní Koreji

České velvyslanectví v Soulu je v kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány kvůli případu lékaře s hodností podplukovníka, který v opilosti obtěžoval hygieničku. Sdělil to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle ambasády lékař nebyl přímo členem české vládní delegace, do Koreje s ní ale přicestoval.
14. 4. 2023|

Pchjongjang pokračuje v testu raket. Odpal střel je podle Soulu „vážnou provokací“

Severní Korea v pondělí ze svého východního pobřeží odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Dopadly do Japonského moře. Podle zahraničních agentur o tom informovalo velení jihokorejské armády a japonská pobřežní stráž. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. KLDR novou zbrojní zkoušku provedla v den, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily další vojenské manévry, jichž se účastní i americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a její úderná skupina.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 11:45|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu

Severní Korea odpálila další balistickou raketu směrem nad Japonské moře. Informovaly o tom agentury Jonhap a Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu, podle níž šlo tentokrát o raketu krátkého doletu. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. Ve čtvrtek odpálila dokonce mezikontinentální balistickou raketu.
19. 3. 2023|

Za „barbarský čin“ označilo Tokio další severokorejský test mezikontinentální střely

Severní Korea ve čtvrtek odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře. Tokio i Soul kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolaly své bezpečnostní rady. Ve čtvrtek se přitom v Japonsku setkali tamní premiér Fumio Kišida s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 23:28|

Jihokorejské vojenské cvičení se Spojenými státy „zhoršilo“ situaci, zní z Pchjongjangu

Severokorejské ministerstvo zahraničí v úterý obvinilo Spojené státy z toho, že vojenským cvičením s Jižní Koreou zvýšily napětí na Korejském poloostrově. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, navíc pohrozila tím, že sestřelení některé z raket komunistické země by bylo „vyhlášením války“.
7. 3. 2023|

Soul odškodní občany nuceně nasazené za japonské okupace, peníze vyplatí korejská nadace

Jižní Korea odškodní občany, kteří museli vykonávat nucené práce za japonské okupace v letech 1910 až 1945. Oznámil to jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin, podle něhož bude odškodné placeno korejskou veřejnou nadací, a tedy nikoliv japonskými firmami, které k tomu v minulosti odsoudil korejský nejvyšší soud. Krok Soulu přivítaly Tokio i Washington, řada lidí, kteří se stali obětí nucených prací, a jejich podporovatelé naopak plán odsoudili. Hlavní jihokorejská opoziční strana vládu obvinila, že se Japonsku vzdala.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 12:48|

Severní Korea vypálila další střely. Japonsko žádá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Severní Korea v pondělí uvedla, že její armáda brzy ráno místního času, v neděli večer SEČ, vypálila dvě taktické balistické střely. O střelách předtím informovaly jihokorejské i japonské úřady, napsala agentura Reuters. KLDR už v sobotu testovala mezikontinentální balistickou raketu. Japonsko kvůli tomu v pondělí požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Jižní Korea uvalila sankce vůči čtyřem lidem a pěti subjektům.
20. 2. 2023|

KLDR odpálila směrem do moře tři balistické rakety, uvedl Soul

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do moře východně od Korejského poloostrova. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovaly světové agentury. Je to další z bezprecedentního počtu raketových testů, které Pchjongjang letos provedl, podotkla agentura Reuters.
31. 12. 2022|