TÉMA

Sumatra

Maledivy posilují vztahy s Čínou, povolily zakotvení její výzkumné lodi. Indie v tom vidí vojenskou hrozbu

Začalo to prohlášením, že se Maledivy chtějí zbavit závislosti na Indii, pokračovalo banálním sporem o to, kdo má kvalitnější pláže, a vyústěním rozepře je angažování Číny. Jako hlavní téma ve vodách Indického oceánu se momentálně jeví takzvaný maledivsko-indicko-čínský spor. Maledivská vláda nyní oficiálně udělila povolení čínské výzkumné lodi zakotvit v maledivském přístavu. Loď Xiang Yang Hong 3 má dorazit během několika dnů. A tento krok může podle mnohých médií Indii ještě víc rozlítit.
24. 1. 2024|

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.
4. 12. 2023|

U Sumatry vybuchla sopka Anak Krakatoa. Úřady varují místní, aby se chránili před popílkem

V Indonésii v neděli vybuchla sopka Anak Krakatoa ležící v Sundském průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Vulkán vychrlil sloupec kouře dosahující do výšky asi tří kilometrů, oznámila podle agentury AFP indonéská geologická služba. Místní úřady zakázaly vstup do oblasti a obyvatelům doporučují chránit si dýchací cesty před mikroskopickým popílkem.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 19:31|

Luskoun je nejpašovanější tvor světa. Oživlé šišky žene do záhuby využití v alternativní medicíně

Na třetí sobotu v únoru připadá Světový den luskounů, jehož smyslem je upozornit na důležitost ochrany těchto jedinečných tvorů. V současnosti jde o nejvíce nelegálně pašované živočichy světa.
19. 2. 2022|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Starosti pěti generací. Ženy se na Sumatře snaží vymanit z chudoby pomocí palmového oleje

Malajské ženy všech generací překračují ilegálně hranice ostrovů Borneo a Sumatra směrem do Indonésie. Zde hledají práci spojenou s pěstováním palmového oleje. I přesto, že jsou si vědomy své nelegální činnosti, nemají jinou šanci, jak se vymanit z chudoby ve své zemi. V důsledku špatné imigrační a sociální politiky se z nich často stávají oběti systému. Jsou ve své práci vykořisťovány, někdy až na hranici otroctví. Obrazová galerie zachycuje těžkou práci pěti generací žen z jedné rodiny na palmových plantážích Sumatry.
19. 11. 2020|

Nejmenší nosorožci světa vymírají. V Malajsii je chtějí zachránit klonováním

V Malajsii na konci loňského roku uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, na světě tak už zbývá jen několik desítek exemplářů. Malajsijští vědci se je pokusí zachránit klonováním.
14. 8. 2020|

Popel a prach nad Indonésií. Sopka Anak Krakatoa znovu vybuchla

V Indonésii se v pátek k životu probudila sopka Anak Krakatoa, jejíž erupce v roce 2018 vyvolala ničivou vlnu tsunami. Informoval o tom v sobotu místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Oblak popela vulkán vychrlil do výšky pěti set metrů.
11. 4. 2020|

„Někdy se mi zdá, že se blíží vlna.“ Asie si připomíná 15 let od jedné z nejničivějších katastrof

Napříč Asií si lidé připomínají více než 230 tisíc obětí na životech, které si před 15 lety vyžádala vlna tsunami v Indickém oceánu. Severně od indonéského ostrova Sumatra udeřilo 26. prosince 2004 zemětřesení o síle 9,1 stupně. Ničivé vlny pak zasáhly pobřeží Indonésie, Srí Lanky, Thajska a řady dalších států. Vlny byly místy vysoké až 17,4 metru. O život tehdy přišlo také osm Čechů. Šlo o jednu z největších přírodních katastrof lidstva.
26. 12. 2019|

V Malajsii vyhynul nosorožec sumaterský. Na světě zbývá už jen několik desítek jedinců

V Malajsii uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, informovaly podle agentury AP úřady státu Sabah na ostrově Borneo. Kriticky ohrožený nosorožec sumaterský je druhým nejvzácnějším nosorožcem světa.
23. 11. 2019|

O krok blíž k vymizení. Poslední malajsijský samec nosorožce sumaterského uhynul

Poslední v Malajsii žijící samec nosorožce sumaterského je po smrti. V Malajsii tak žije už jen jediný nosorožec tohoto kriticky ohroženého druhu – samička Iman. Informovala o tom státní ministryně pro turistiku, kulturu a životní prostředí Christina Liewová, kterou citovala agentura Reuters.
27. 5. 2019|

Nejohroženější orangutany světa může vyhubit projekt vodní elektrárny

Nejohroženější orangutani na světě mohou být odsouzeni k zániku poté, co indonéský soud schválil projekt kontroverzní přehrady v pralese Batang Toru na severu ostrova Sumatra. Tato oblast je domovem orangutanů tapanulijských, kteří byli jako samostatný druh identifikováni teprve v roce 2017. Ve volné přírodě jich zbývá jen 800 a všichni žijí v tomto ekosystému, informoval zpravodajský server BBC News.
7. 3. 2019|

Systém varování před tsunami v Indonésii nefunguje, ukázala katastrofa

V Indonésii pokračují záchranné akce poté, co zemi zasáhla v sobotu večer tsunami. Pátrací týmy hledají přeživší i oběti pomocí dronů a záchranářských psů. Při katastrofě zemřelo podle nejnovější bilance nejméně 429 lidí a víc než 1500 utrpělo zranění. Podle záchranářů ale počty mrtvých ještě porostou, úřady pohřešují 154 osob. Zemi navíc v příštích dnech hrozí další tsunami, protože její příčina – sopka Anak Krakatoa, zůstává aktivní. Lidé se mají vyhnout pobřeží v oblasti Sundského průlivu.
25. 12. 2018Aktualizováno25. 12. 2018, 09:45|

Indonéská sopka je pořád aktivní, hrozí nová tsunami. Počet obětí se blíží čtyřem stovkám

Indonéský prezident nařídil nakoupit detektory schopné včas varovat před vlnami tsunami. Od soboty zemřelo 373 lidí a přes 1400 jich utrpělo zranění, sdělil mluvčí indonéské agentury pro katastrofy. Více než stovka osob se dál pohřešuje. V příštích dnech navíc hrozí další tsunami, jelikož sopka Anak Krakatoa zůstává aktivní. Lidé se mají vyhnout pobřeží v oblasti Sundského průlivu.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 15:05|