TÉMA

Film

Martin Hofmann dabuje sám sebe v polské rodinné fantasy

Herec Martin Hofmann dabuje sám sebe. V Polsku natočil rodinné fantasy s názvem Čaroděj Kajtek. Roli mága hrál v polštině. Pro tuzemské dětské diváky ji v pražském studiu přemluvil do češtiny.
před 13 h hodinami|

Nabila Baldwinovi revolver ostrými. Zbrojířka má strávit 18 měsíců ve vězení

Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, půjde na osmnáct měsíců do vězení, rozhodl v pondělí soud v Santa Fe. Porota již v březnu uznala ženu vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin během natáčení v Novém Mexiku. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová.
15. 4. 2024|
Doporučujeme

Jeden Barbenheimer jaro nedělá. Kinaři řeší, jak udržet diváky

V Los Angeles se na konferenci a veletrhu CinemaCon sešli majitelé kin, aby zhodnotili minulý rok a prodiskutovali budoucnost. Bilancování vévodí nadšení z fenoménu Barbenheimer, tedy souboje loňských hitů Barbie a Oppenheimer o diváckou přízeň, který zvedl návštěvnost biografů. Jenže kinaři si uvědomují, že k přežití potřebují víc než dva trháky, byť přiměly diváky po celém světě utratit za vstupenky téměř dvě a půl miliardy dolarů.
10. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 07:27|

Dvakrát chtěl prodat Eiffelovku. O českém podvodníkovi se chystá film v americké koprodukci

„Nejprohnanější muž, jaký kdy žil.“ Viktor Lustig byl podvodník s českými kořeny a světovými ambicemi. Pokusil se prodat Eiffelovu věž. Dvakrát. Příběh jednoho z nejneuvěřitelnějších podvodů začátku minulého století se dostane také do kin. O českém notorickém podfukáři vznikne film v koprodukci Česka, Francie a Spojených států.
11. 4. 2024|

Byl stále stejně vtipný a milý, říká režisér nového dokumentu o posledních letech Václava Havla

Do kin zamířil nový dokument o Václavu Havlovi. Zásadní osobnost závěru československého a začátku českého veřejného života zachycuje zhruba v posledním desetiletí jeho života. Snímek s názvem Tady Havel, slyšíte mě? chce podle dokumentaristy Petra Jančárka titulního hrdinu ukázat v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách.
11. 4. 2024|

Točí se nová pohádka o Zlatovlásce, Petr Štěpánek se vrací jako král

Do filmu se vrací jeden z klasických pohádkových příběhů Karla Jaromíra Erbena. Režisér Jan Těšitel začal natáčet novou verzi Zlatovlásky, zhruba půlstoletí po premiéře pohádky s Jorgou Kotrbovou a Petrem Štěpánkem v hlavních rolích. Štěpánek se objeví i v novém obsazení, jako mladík vyslaný pro zlatovlasou princeznu se představí Tomáš Weber.
9. 4. 2024|

Jsme dysfunkční rodina lůzrů, říkají herci z Červeného trpaslíka

V Praze „přistála“ část posádky těžařské lodi Červený trpaslík. O víkendu se totiž konal festival popkultury Comic-Con, k jehož hostům patřili i dva herci ze stejnojmenného britského sci-fi sitcomu. Oba – Chris Barrie, jehož diváci znají jako hologram Arnolda Rimmera, a Craig Charles, tedy v seriálu technik Dave Lister – poskytli při té příležitosti rozhovor.
8. 4. 2024|

Život jako film. Kdo v chystaných snímcích hraje Jacksona, Winehouseovou nebo Trumpa

Skutečné osudy vždycky budily zájem, ještě podpořit ho mohl nedávný oscarový úspěch snímku o „otci atomové bomby“ Robertu Oppenheimerovi. Filmaři se chystají přiblížit divákům také životy Michaela Jacksona, Donalda Trumpa nebo Amy Winehouseové. Na hlavní role v životopisných titulech kývli Tom Holland, Angelina Jolieová, Selena Gomezová či Timothée Chalamet.
6. 4. 2024|

Začíná pražský Comic-Con, hostí herce z Terminátora, Červeného trpaslíka i seriálu Dallas

V Praze se od pátku do neděle koná festival popkultury Comic-Con Prague. Program ocení nadšenci filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Osobně se mimo jiné mohou setkat s herci ze sitcomu Červený trpaslík, seriálu Dallas a Herkules či filmu Terminátor.
5. 4. 2024|

Probuď se, Neo. Matrix slaví čtvrtstoletí od premiéry, studio oznámilo pátý díl

Akční sci-fi Matrix mělo premiéru před 25 lety. O tom, že proměnilo Hollywood, se píše při každém výročí uvedení, nyní se ale stále častěji ozývají hlasy, že se snímek stává méně sci-fi a více technologickou realitou. Naposledy mezi realitou a iluzí hrdinové Neo a Trinity přecházeli před třemi lety v rozpačitě přijímaném filmu Matrix Resurrections. Studio ve středu oznámilo, že vznikne pátý díl.
3. 4. 2024|

Hamás je zneutralizován do maximální možné míry, soudí Haj. Cíl Izraele je v tomto ohledu jasný, říká Marhoul

„Záměry Bibiho Netanjahua nejsou jasné ani Izraelcům,“ prohlásil o izraelské operaci v Pásmu Gazy a následných plánech premiéra židovského státu hudebník Jordan Haj. V debatě umělců o situaci na Blízkém východě připustil filmový režisér a producent Václav Marhoul, že reálná situace v regionu je pro něj nepřehledná, cíle Izraele jsou však prý jasné. O problematice konfliktu hovořili v pořadu Události, komentáře.
3. 4. 2024|

Hodného estébáka beru jako nadpřirozenou postavu, říká herec Noha

Do druhé půlky vstoupil osmidílný seriál České televize a německé ZDF To se vysvětlí, soudruzi. Jde v něm o vyšetřování nadpřirozených událostí v Československu osmdesátých let, které nakonec tak úplně nadpřirozené nejsou. To vše pod dohledem „zlé“ a „hodné“ Státní bezpečnosti. Tu hodnou představuje dnes hodně obsazovaný herec Leoš Noha. „No, byla to věru krušná práce, ale jsem se svým výsledkem spokojený,“ řekl Noha v pořadu Interview ČT24 o tom, jak dostat do role vtip.
2. 4. 2024|

Chalamet bude přednostně točit pro Warnery. Travolta gratuluje k hitům

Osmadvacetiletý Timothée Chalamet je hereckou hvězdou mladé hollywoodské generace. Jeho talent jen potvrdila nedávná dohoda se společností Warner Bros., která filmovému studiu zajišťuje přednostní právo na Chalametovy budoucí projekty. Podpis smlouvy přišel krátce poté, co se Chalamet objevil v hlavní roli dvou nejvýdělečnějších filmů v amerických kinech v rozmezí pouhých osmi měsíců. To se naposledy podařilo před téměř půlstoletím Johnu Travoltovi.
28. 3. 2024|

Novým Bondem má být Aaron Taylor-Johnson, herec spekulace nepotvrdil

Opět sílí spekulace kolem obsazení filmového Jamese Bonda. Bulvární deník The Sun tvrdí, že „oficiální nabídku“ dostal Aaron Taylor-Johnson. Herec ale takovou možnost nepřipustil. Náhradník se hledá za Daniela Craiga, který se rozhodl přestat být agentem 007 po šestnácti letech a pěti filmech.
20. 3. 2024|

Oscarový dokument z Mariupolu či pohled do Talibanu. Začal festival Jeden svět

Změna klimatu, svoboda slova, nezávislá justice i mezilidské vztahy se objevují mezi tématy letošního Jednoho světa. Mezinárodní filmový festival o lidských právech začal v Praze, následně se bude promítat v regionech až do 21. dubna. Jeden svět se zaměřuje na dokumentární tituly, tentokrát ale zařadil i hrané snímky s lidskoprávní tématikou.
20. 3. 2024|

Tady Havel, slyšíte mě? Na Hradě má premiéru dokument o prezidentově odcházení

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života – všechny tyto role Václava Havla chce postihnout dokument Tady Havel, slyšíte mě? „Odcházení“ někdejší hlavy státu sleduje hledáčkem jeho známých i veřejnosti. Snímek v režii Petra Jančárka má premiéru 18. března na Hradě, do kin se dostane 11. dubna.
18. 3. 2024|

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Kvíz: Polovina českých turistů navštívila místo z filmu. Poznáte ho i vy?

Téměř polovina turistů v Česku navštívila v posledních pěti letech místo, kde se natáčel film, pohádka nebo seriál. Vyplynulo to z průzkumu české centrály cestovního ruchu CzechTourism. České lokace zároveň nepřestávají být lákavé i pro filmaře – jak tuzemské, tak zahraniční. Jak dobře znáte místa spojená s filmy, si můžete ověřit v kvízu na konci článku.
13. 3. 2024|

Nejvíce Oscarů posbíral Oppenheimer, téma války cenami rezonovalo

Pozici favorita v cenách Oscar za rok 2023 potvrdilo drama Oppenhemier. Snímek o vzniku atomové bomby se stal nejlepším filmem, má rovněž cenu za režii pro Christophera Nolana a herce Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Další herecké Oscary patří Emmě Stoneové z Chudáčků a Da’Vine Joy Randolphové za Zimní prázdniny. Ocenění Oppenheimera je návratem blockbusterů na oscarové výsluní. Téma války v 96. ročníku poměrně rezonovalo, mimo jiné v ocenění dokumentu z obléhaného ukrajinského Mariupolu, který přinesl Ukrajině prvního Oscara v historii.
10. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 14:34|

Drama o útěku bratří Mašínů vybral Český lev jako film roku 2023

Nejlepším filmem roku 2023 je podle cen Český lev film Bratři. Drama o odbojové skupině bratří Mašínů natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Herecké ceny si v jednatřicátém ročníku odnesli Simona Peková, Kryštof Hádek, Milena Steinmasslová a Tomáš Jeřábek. Na většině oceněných titulů se podílela Česká televize.
20. 2. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 23:18|

Kaskadéři, choreografie, efekty bez počítače. Za co se neuděluje Oscar, ale mohl by

Nejprestižnější filmové ocenění Oscar se uděluje ve třiadvaceti základních kategoriích. Je to dost? Pro letošní předávání 10. března je počet sošek už neměnný, pořádající Akademie filmového umění a věd ale oznámila, že na ceremoniálu v roce 2026 přibude nová cena – za casting. K rozšíření kategorií dojde po téměř čtvrtstoletí a vyvolává otázku, jestli by si podobnou pozornost nezasloužily i další složky filmu, třeba choreografové nebo kaskadéři.
8. 3. 2024|

Zbrojířka z filmu Rust je vinna z neúmyslného zabití. Její „ruská ruleta“ vyšla na Aleca Baldwina

Porota v Novém Mexiku shledala vinnou z neúmyslného zabití Hannah Gutierrezovou-Reedovou. Ta jako zbrojířka dohlížela na bezpečnost během natáčení westernu Rust, při němž v roce 2021 přišla o život kameramanka. Zabil ji výstřel ze zbraně, kterou měl v tu chvíli v rukou herec Alec Baldwin. Baldwin je obviněn rovněž z neúmyslného zabití, soud ho ještě čeká.
7. 3. 2024|

Definuji se jako lokální kronikář. Třeštíková dostala francouzský Řád umění a literatury

Její jméno je už svého druhu značka a takřka synonymum pro takzvaný časosběrný dokument. Má za sebou desítky snímků, z nichž některé natáčela desítky let a vysloužila si za ně řadu mezinárodních ocenění. Den po návštěvě francouzského prezidenta v Praze Helena Třeštíková převzala prestižní francouzské státní vyznamenání a stala se důstojnicí Řádu umění a literatury. Vyznamenání jí předal nový francouzský velvyslanec Stéphane Crouzat, který je ve funkci od pondělí.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 22:41|

Irsko se sjednotí v roce 2024, předpověděl Star Trek. Lidé vidí souvislost s úspěchem severoirských nacionalistů

Na sociálních sítích sdílejí lidé konverzaci, která se odehrála mezi androidem Datem a kapitánem Picardem v jednom z dílů sci-fi seriálu Star Trek. V debatě o terorismu padne zmínka, že v roce 2024 došlo ke sjednocení Irska. Televize v době vyhroceného britsko-irského konfliktu epizodu raději nevysílaly. Dnes zájem o narážku na jednotné Irsko přitáhl úspěch nacionalistické strany Sinn Féin ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.
5. 3. 2024|