TÉMA

Poslanecká sněmovna ČR

„Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku.“ Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi k Babišovým krokům

Na mimořádné schůzi ke krokům předsedy opozičního ANO Andreje Babiše se poslanci sejdou příští týden v úterý od 15:00. Jednání svolala z podnětu koaličních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Návrh programu obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 21:38|

Sněmovna bude projednávat dva způsoby, jak organizovat referendum

Hnutí ANO připravilo dva návrhy, jak organizovat celostátní referendum. První přichází s možností hlasovat o důležitých otázkách v obecné rovině, druhý ošetřuje konkrétní témata, mezi nimi přijetí eura. Mimořádně se kvůli nim sejde sněmovna, ani jeden z návrhů přitom nemá šanci na úspěch. Souhlasí jen hnutí SPD, a i to v předlohách požaduje úpravy.
20. 1. 2024|

Nekritizujeme snižování schodku, ale provedení, řekl Havlíček. Podle Munzara je rozpočet kompromisem

Hnutí ANO neprotestuje proti snahám vlády snižovat deficit rozpočtu, ale proti způsobu, jakým to vládnoucí koalice dělá, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí Karel Havlíček. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Roberta Munzara (ODS) je rozpočet, který byl ve středu večer schválen poslanci, „ekonomické minimum a politické maximum“.
30. 11. 2023|

Poslanecká sněmovna schválila návrh rozpočtu na příští rok

Poslanci schválili návrh rozpočtu na rok 2024. Počítá s meziročním snížením schodku o 43 miliard na 252 miliard korun. Jednání o návrhu provázely hodiny projevů a připomínek členů opozice i zástupců vládních stran. Dále dostane návrh státního rozpočtu k podpisu prezident Petr Pavel. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 22:01|

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude pokračovat i příští rok, schválila sněmovna. Podpořila i novelu vodního zákona

Výcvik ukrajinských vojáků bude v Česku pokračovat i příští rok, schválila během úterní schůze sněmovna. Dolní parlamentní komora odsouhlasila také prodloužení většiny misí českých vojáků v cizině. V úvodním kole podpořila vládní novelu vodního zákona, která má minimalizovat rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Souhlasila i s vládním návrhem změn ve vzdělávání úředníků nebo přísnějšími pravidly pro nelicencované správce majetku. Poslanci také podpořili novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 21:08|

Stávková pohotovost je velkou ranou pro české zdravotnictví, uvedl Juchelka

Stávková pohotovost ohledně odmítnutí návrhu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odbory je velkou ranou pro české zdravotnictví, řekl v Interview ČT24 poslanec Aleš Juchelka (ANO). Považuje za nutné začít měnit systémy ohledně zaměstnávání náročnějších profesí. Popsal také jednání opozičních politiků s prezidentem Petrem Pavlem o konsolidačním balíčku a budoucnosti penzí v Česku.
22. 11. 2023|

Pět desítek měst a obcí obdrželo dekrety na vlajky a znaky. Harrachov smí používat šlechtickou symboliku

Zástupci pěti desítek obcí, měst a městysů převzali v Poslanecké sněmovně od její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) dekrety, které jim přidělují jejich obecní znak a vlajku. Například městys Karlštejn na Berounsku má ve znaku dvouocasého lva – téměř totožného se státním znakem, Harrachov kouli s pštrosími pery.
20. 11. 2023|

Stávku ve školství už bude těžké odvrátit, uvádějí ministr i šéf odborů

Stávku ve školství naplánovanou na 27. listopadu už bude velmi složité odvrátit, a to i v případě, že vláda slíbí přidat na vzdělávání dalších několik miliard korun, řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Odborům se totiž nelíbí mimo jiné fakt, že vláda v rozpočtu na příští rok počítá se snížením platů nepedagogických pracovníků o dvě procenta. O konání stávky chtějí školské odbory definitivně rozhodnout ve středu.
19. 11. 2023|

Vláda schválila požadavky protestujících lékařů ohledně zákoníku práce, uvedl Válek

Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy zákoníku práce, které požadovali protestující lékaři. Na středečním brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počet dobrovolných přesčasových hodin by se měl vrátit na původních 416 a zdravotníci v nemocnicích by mohli mít legálně čtyřiadvacetihodinové služby. Válek sdělil, že je ochoten jednat i o navýšení platů všech zdravotníků. Vláda měla na programu i další témata. Šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti) informoval o tom, že Česko zařadilo na národní sankční seznam podnik, který spravuje nemovitosti Ruské federace v zahraničí.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 19:45|

Schwarzenberga uctí čimelická mše, parlament i Černínský palác připravily kondolenční knihy

Ministerstvo zahraničí v pondělí odpoledne vystavilo kondolenční knihu k úmrtí bývalého ministra Karla Schwarzenberga, k dispozici bude ještě v úterý a ve středu. Připojit svůj podpis přislo asi čtyřicet lidí, mezi nimi i papežský nuncius a řada velvyslanců. Od pondělního odpoledne je kondolenční kniha přístupná také v Poslanecké sněmovně. Schwarzenberga, který zemřel o víkendu ve věku 85 let, vzpomenou i jihočeské Čimelice, kde prožil dětství.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:43|

Senátoři budou rozhodovat o rodičovském příspěvku. Zvyšovat se má jen u dětí narozených od ledna

Podle vládního návrhu schváleného sněmovnou by se měl od ledna rodičovský příspěvek zvednout na tři sta padesát tisíc korun u jednoho dítěte. Polepší si ale jen ty rodiny, kterým se dítě narodí až v novém roce. O zvýšení příspěvku senátoři rozhodnou na konci listopadu.
13. 11. 2023|

Školské odbory avizovaly celodenní výstražnou stávku

Školské odbory rozhodly, že se 27. listopadu uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná. Po rozšířeném jednání předsednictva odborů to oznámila místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jim vzkázal, že dále hledá možnosti k posílení rozpočtu, a nabídl další jednání.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 22:58|

K Ústavnímu soudu míří opoziční stížnost na přísnější podmínky pro odchod do předčasné penze

Ústavní soud dostane začátkem listopadu další stížnost týkající se důchodů. Tentokrát ji zástupci ANO připravili kvůli přísnějším podmínkám pro odchod do předčasné penze. Jiný návrh podali už dříve a další zvažují i kvůli úspornému balíčku. Změny v důchodech by se mohly dokonce projednávat veřejně.
29. 10. 2023|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa, nad památníkem přelétly gripeny

Česko si v sobotu připomíná 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. U Národního památníku v Praze na Vítkově si událost připomněli politici včetně prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy (ODS), zástupci armády i váleční veteráni. Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen. Prezident později během dne jmenoval nové generály a poprvé také bude předávat na Pražském hradě státní vyznamenání.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 15:41|

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun

Poslanecká sněmovna v pátek schválila zvýšení rodičovského příspěvku, který tak zřejmě od ledna vzroste o padesát tisíc korun na 350 tisíc. Má se to týkat jen dětí, které se narodí od začátku příštího roku. Zákonodárci na pátečním jednání schválili také novelu ústavního zákona, která stanoví pevný termín pro komunální, krajské a senátní volby.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 22:38|

Závěrečné řeči u soudu s Ferim zazní v úterý. Rozsudek zřejmě padne ve čtvrtek

V případu bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho zazní u Obvodního soudu pro Prahu 3 závěrečné řeči v úterý. Předsedkyně trestního senátu ve čtvrtek vyslechla znalce a svědkyni a avizovala, že na příštím jednání ukončí dokazování. Rozhodnutí by soud měl vynést ve čtvrtek. Feri je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění, vinu dlouhodobě odmítá. Čtvrteční jednání příliš komentovat nechtěl, zopakoval, že je nevinný.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 19:49|

Poslanci schválili základní parametry rozpočtu na rok 2024 se schodkem 252 miliard

Sněmovna v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti letošnímu plánu o 43 miliard korun na 252 miliard korun. Plánované příjmy se zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Nyní už poslanci tyto základní údaje měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve nevyloučili drobné přesuny. Návrh nyní zamíří k projednání výborům.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 22:44|

Poslanci schválili sjednocení volebních pravidel. Zachová se hlasování ve dvou dnech

Sněmovna odsouhlasila zákon sjednocující pravidla voleb. Jejich organizace se zpřehlední a zrychlí. Přinese jednodušší podobu hlasovacích lístků i získání voličských průkazů nebo elektronizaci podávání kandidátních listin. Sněmovna měla původně na programu ještě úpravu zbraňové legislativy, ale po průtazích v projednávání bude pokračovat ve středu od devíti hodin ráno.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 20:52|

Na důchody má příští rok chybět padesát miliard. Koalice chce prosadit další části penzijní reformy

Vláda si bude muset v příštím roce půjčit na výplatu důchodů téměř 50 miliard korun. Z návrhu státního rozpočtu to zjistila Česká televize. Letos to podle dřívějších propočtů, které zohledňovaly mimořádnou červnovou valorizaci, vypadalo až na 80 miliard. Nakonec bude deficit asi o deset miliard nižší, hlavně díky lepšímu vývoji ekonomiky. Lídři vládní koalice považují penzijní systém za neudržitelný. A kromě nedávného zpomalení růstu penzí chtějí prosadit i další části reformy.
22. 10. 2023|

Sněmovna jednala o vyslovení nedůvěry vládě. K hlasování se ani v noci nedostala

Poslanci v úterý a noci na středu jednali zhruba šestnáct hodin o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Svolání schůze podnítilo opoziční ANO, které považuje za nepřijatelné, aby ministrem vnitra zůstal předseda STAN Vít Rakušan. V debatě zpočátku převládali členové kabinetu s prezentací svých kroků, zástupci opozice se dostali ke slovu zejména večer. Poslanci si na základě dohody frakcí odhlasovali, že budou jednat do druhé hodiny ranní. Poté bylo jednání sněmovny přerušeno, debata bude pokračovat ve středu v devět hodin. Kdy dojde k hlasování, je nejasné. Opozice ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů nemá.
17. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 02:02|

Babiš se ve sněmovně omluvil Kalouskovi za výrok o tom, že rozkrádal obranu

Předseda ANO Andrej Babiš se v pátek na sněmovním plénu omluvil Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Omluvu Babišovi nařídil Nejvyšší soud, a to písemnou i ústní formou při jednání Poslanecké sněmovny. Podle Kalouska Babiš promarnil pět let, kdy mohl stejná slova říct z vlastního rozhodnutí. Kalousek uvedl, že v takovém případě by mohl omluvu s radostí přijmout, takto jen bere na vědomí, že Babiš splnil soudem uloženou povinnost.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 13:21|

O prodloužení ochrany uprchlíků z Ukrajiny bude sněmovna dál jednat v pátek

Poslanci začali projednávat možnost dalšího prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků před ruskou invazí, k debatě o ní se kvůli obědové přestávce už nedostali. Dolní komora také propustila do třetího čtení novelu liniového zákona, jehož cílem je urychlit povolování dopravní a další infrastruktury. Odpoledne se pak poslanci věnovali interpelacím na premiéra.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 18:02|

Poslanci budou hlasovat o úsporném balíčku v pátek. Pošlapáváte naše práva, míní opozice

O podobě sporného konsolidačního balíčku budou poslanci hlasovat v pátek od 11:00. O stanovení termínu rozhodla sněmovna na návrh vládního tábora. Opoziční politici mluvili o omezování práv a stěžovali si, že se na mnoho opozičních řečníků nedostane řada. Sněmovna debatu nedokončila a jednání skončilo v souladu s jednacím řádem. Vystoupit ale chtějí ještě desítky poslanců.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 19:25|

Výdaje na obranu půjdou i z resortu vnitra či dopravy. Nárůst o 160 miliard je podle opozice rychlý

S výdaji na obranu ve výši dvou procent HDP pomůžou vládě příští rok i další resorty. Jde o skoro devět miliard z plánovaných celkem 160. K největším položkám se řadí státní hmotné rezervy a projekty v oblasti dopravy. Posilování rozpočtu je podle kabinetu nezbytné pro věrohodné odstrašení a bojeschopnost armády. Opozice si ale není jistá, jestli se podaří peníze smysluplně utratit.
9. 10. 2023|