Stávková pohotovost je velkou ranou pro české zdravotnictví, uvedl Juchelka

Interview ČT24: Aleš Juchelka o konsolidačním balíčku (zdroj: ČT24)

Stávková pohotovost ohledně odmítnutí návrhu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odbory je velkou ranou pro české zdravotnictví, řekl v Interview ČT24 poslanec Aleš Juchelka (ANO). Považuje za nutné začít měnit systémy ohledně zaměstnávání náročnějších profesí. Popsal také jednání opozičních politiků s prezidentem Petrem Pavlem o konsolidačním balíčku a budoucnosti penzí v Česku.

„Je mi líto, že se nedohodli, protože ta stávková pohotovost bude trvat i nadále. Je to velká rána nejen pro české občany, ale i české zdravotnictví. My musíme začít měnit veškeré systémy, které se týkají zaměstnávání v rámci zákoníku práce těchto náročnějších profesí, hlavně z hlediska času, který oni tomu věnují,“ prohlásil Juchelka.   

Zdravotnické odbory v úterý odmítly návrh šéfa resortu, ve kterém nabízel navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun s růstem tarifů o pět procent. Proti byla i Česká lékařská komora (ČLK), která podle svého prezidenta Milana Kubka trvá na sjednocení odměňování v nemocnicích a napojení základní mzdy lékaře na průměrnou mzdu.

Od prosince část lékařů odmítla sloužit přesčasy, čímž chtějí podpořit své požadavky na změny v odměňování a přesčasové práci. „Klíčovým problémem je to, že ti lidé jsou unavení, dělají přesčasy a pokud je neudělají, tak si nevydělají tolik, kolik by si představovali. Vidíme, že je to už několikáté selhání ministra Válka, a to nejen z hlediska jednání s lékaři, ale i toho, že máme nedostatek léků a řešíme řadu problémů od nástupu této vlády,“ podotkl Juchelka.

Juchelka: Pokud nepřijde veto, podáme to k soudu

Ohledně setkání opozičních politiků s prezidentem Pavlem Juchelka uvedl, že hlava státu si na schůzce jejich názory vyslechla. „Ptali jsme se ho na jeho názor ohledně konsolidačního balíčku a prosili, aby ho nepřijímal. Neodpověděl, promýšlí si to a je ve vnitřní tenzi, zda ho podpořit, či ne,“ popsal jednání Juchelka, který prezidenta upozorňoval na slabá místa v rámci balíčku pro některé sociálně ohrožené skupiny.

Podle Juchelky mu účastníci schůzky vysvětlovali různé „konotace“ ohledně penzijní reformy, konsolidačního balíčku nebo cen energií. „Vlastně jsme mu popisovali i celou atmosféru, která vládne v Poslanecké sněmovně ve vztahu mezi vládní koalicí a opozicí. Bylo to přijetí naslouchající. Pan prezident si dělal poznámky. Doufáme, že naše názory vezme v potaz, aby se rozhodl, zdali podpoří, či nepodpoří konsolidační balíček,“ doplnil k setkání Juchelka.

Poslanecká sněmovna přes odpor opozice schválila konsolidační balíček, který má vládě pomoci snížit schodek státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Senát ho schválil 8. listopadu. Nyní je na řadě prezident Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu patnáct dní, což vychází na pátek.

„Pokud to veto nepřijde, přijde další podání k Ústavnímu soudu. Budeme se o tom bavit na poslaneckém klubu,“ doplnil Juchelka. Hlava státu mu prý slíbila, že pokud konsolidační balíček nevetuje a hnutí ANO se neobrátí na Ústavní soud, tak věc sama k Ústavnímu soudu dá.

ANO vadí proces schválení balíčku

„Já vidím politické kroky pana prezidenta v sociální oblasti velmi rezervovaně. Když se podíváme na první vlnu penzijní reformy, která je u Ústavního soudu, tak samozřejmě, první vlnu podepsal a ta čelí ústavní stížnosti. Věřím, že by mohla vyjít. Je napsaná a vyargumentovaná velmi dobře z hlediska retroaktivity a toho, že byla přijata ve stavu legislativní nouze,“ podotkl poslanec. 

Juchelka v rozhovoru řekl, že poslaneckému klubu ANO vadí proces, jakým vláda dosáhla schválení konsolidačního balíčku. „Bylo tam přes sedmdesát přihlášených poslanců, ale vláda, jelikož dělá všechno v časovém presu, to řeší tím, že natvrdo dává termíny na hlasování ve třetím čtení,“ kritizoval Juchelka.