TÉMA

Sociální sítě

Používání sítě X snižuje míru pozitivních emocí. Vztek a naštvání naopak zvyšuje
Chození na sociální síť X, dříve Twitter, člověku nepřinese z hlediska psychiky nic dobrého. To je výsledek menšího výzkumu vědců z Torontské univerzity.
včera|Tomáš Karlík
Vítězství Putina i to, kolik procent získá, je v režii Kremlu, myslí si odborníci
Vladimir Putin získá v prezidentských „volbách“ v Rusku „tolik procent hlasů, kolik bude chtít“, v Událostech, komentářích to řekl cestovatel, spisovatel a vydavatel Fero Richard Hrabal-Kronďák. Novinářka Deníku N Petra Procházková si dokonce myslí, že je předem dáno i procentuální rozdělení hlasů mezi jednotlivé kandidáty. Neznamená to však, že podpora Putina v Rusku je výrazně nižší. Podle šéfredaktora Voxpot.cz Vojtěcha Boháče by současný ruský vládce vyhrál i v případě, že by byly volby férové. Režim totiž dlouhodobě kontroluje média a kritiku hlavy státu nepřipouští.
16. 3. 2024|ČT24
Facebook, Messenger a další sítě společnosti Meta postihl rozsáhlý výpadek
Miliony uživatelů po celém světě v úterý postihl výpadek sociální sítě Facebook a dalších služeb společnosti Meta Platforms. Jeden z největších výpadků nedávné historie trval zhruba dvě hodiny. Dle mluvčího Andyho Stonea měla firma technický problém, žádné podrobnosti však neupřesnil.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:19|ČTK
Policie odložila trestní oznámení na poslance SPD Kobzu kvůli jeho příspěvku o střelbě
Příspěvek poslance hnutí SPD Jiřího Kobzy o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl trestný. Kriminalisté proto případ takzvaně uložili, aniž by zahájili trestní řízení. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kobza na sociální síti mimo jiné označil pachatele střelby za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Později se za příspěvek omluvil, univerzita na něj ale podala trestní oznámení.
7. 2. 2024|Šimon Rogner
S nedostupností péče se potýkají ve všech zemích. Mladé je třeba naučit, jak si duševní zdraví udržet, říká Winkler
Zhruba třetina deváťáků bojuje s úzkostí, až 40 procent z nich vykazuje známky střední nebo těžší deprese, zjistili při šetření odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. „Situace je alarmující,“ zdůraznil v Interview ČT24 ředitel instituce Petr Winkler. Nedostatečná je také odborná pomoc, v Česku dlouhodobě scházejí dětští psychologové a psychiatři, dodal. Proto by podle něj měl dobře fungovat systém prevence.
3. 2. 2024|Matěj Lucovič
Ticho místo skladeb Swiftové či Pearl Jam. Universal Music Group se nedohodl s TikTokem na používání hudby
Sociální síť TikTok odstranila ze své databáze hudbu, k níž drží práva Universal Music Group (UMG). Hudební vydavatelství rozhoduje například o skladbách Taylor Swiftové, Harryho Stylese, Drakea či kapel Pearl Jam a ABBA. Smlouva s TikTokem o využívání tvorby hudebníků ze stáje UMG vypršela na konci ledna. Současná tahanice je pokračováním dlouhodobého sporu v hudebním průmyslu.
2. 2. 2024|Reuters
Drsné slyšení v Senátu. Zuckerberg se v sále omluvil rodinám, jejichž děti utrpěly újmu kvůli sociálním sítím
Šéfové pěti největších technologických firem podstoupili ve středu v americkém Senátu ostrý výslech. Měli jasně vysvětlit, co všechno dělají pro ochranu dětí před škodlivým obsahem na svých platformách. Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg byl donucen se omluvit rodičům, jejichž děti v důsledku užívání sociálních médií utrpěly újmu nebo zemřely. Cílem senátorů je změnit zákon, aby technologické firmy začaly být odpovědné za obsah vytvářený uživateli na jejich platformách.
1. 2. 2024|ČT24
CIA v novém videu nabádá Rusy v tajných službách, aby se stali dvojitými agenty
Americká tajná služba v novém spotu apeluje na vlastenecké cítění svých „kolegů“ v Rusku. Ukazuje kontrast mezi hýřivým životem ruských politických elit a zoufalou situací na frontě a upozorňuje na korupci ve státní správě. Agenti se mají spojit se CIA a pomoci tak své zemi. Kreml upozornil, že organizace podobnou taktiku využívá opakovaně.
23. 1. 2024|Reuters
Policie na Chomutovsku obvinila mladíka kvůli nenávistnému komentáři ke střelbě na filozofické fakultě
Policie obvinila středoškolského studenta z Chomutovska kvůli komentáři, který zveřejnil na sociální síti. Pod příspěvek o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy napsal, že doufá, že střelec zabil určité skupiny obyvatel. Stíhán je pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob. O případu Českou televizi informoval mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Celkem policie v kraji v souvislosti se střelbou na fakultě řeší osmnáct podezření ze spáchání trestných činů a jeden přestupek.
12. 1. 2024|Simona Schröderová
Měli bychom se zajímat o souvislosti a dopady střelby na fakultě. Média nemají zapomínat na empatii, míní mediální analytik Rožánek
Pokud bychom se o něco měli zajímat, tak o oběti, o dopad na profese, které přišly do přímého kontaktu s tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, říká mediální analytik Filip Rožánek. Na analýzu toho, jak média zvládla událost pokrýt, je podle něj třeba delší časový odstup. Kritika by měla cílit na konkrétní chyby a média by neměla zapomínat na empatii, nabádá Rožánek. V podcastu Background ČT24 také zodpovídá otázku, zda on-line obsah bude v budoucnu plně v režii umělé inteligence, a zamýšlí se i nad tím, co mediální scénu čeká v tomto roce.
12. 1. 2024|Simona Schröderová
Tresty za verbální útoky by neměly být drakonické, míní šéf žalobců. Svoboda projevu má meze, dodává Antoš
Policie v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v pátek registrovala 149 případů vyhrožování jeho napodobením nebo schvalování činu. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže kriminalisté svou práci dělají dobře. Upozornil ale, že jde především o verbální trestné činy, za které by se neměly ukládat příliš přísné tresty. S tím i souhlasí ústavní právník Marek Antoš. „Ale nejde to říci paušálně. Může nastat okolnost daného výroku, kdy je potřeba sáhnout k silnější represi,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Příkladem podle něj může být třeba výrok směřující ke konkrétní akci.
7. 1. 2024|Tereza Rozalie Vochozková
V zásahu policie na filozofické fakultě jsem nezaznamenal pochybení, řekl Rakušan. V systému držení zbraní ale žádá změny
Uběhlo třináct dnů od prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze a v těchto dnech se vyhodnocují aspekty zásahu. O šetření se stará Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v rozhovoru pro Českou televizi policejní postup ocenil. „V téhle chvíli chci říct, že šlo o profesionální výkon. Jako Česká republika jsme ukázali, že umíme věcně i komunikačně na takovou obrovskou tragédii zareagovat,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.
4. 1. 2024|ČT24
Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků
Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 16:07|ČTK
Lepší duševní zdraví i výkonnost v práci. Psychologové popsali vliv kratší doby strávené na sociálních sítích
Pokud se omezí čas strávený na sociálních sítích, zlepší se pracovní výkonnost. To je výsledek německého psychologického experimentu, který se snažil prokázat, jak se mění lidské duševní zdraví v závislosti na množství času stráveného na sítích.
18. 12. 2023|Tomáš Karlík
Evropané jako test životaschopnosti nejnovější Zuckerbergovy sociální sítě. Threads už funguje i v EU
Americká internetová společnost Meta Platforms ve čtvrtek v Evropské unii spustila svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X amerického miliardáře Elona Muska. Meta provoz sítě Threads zahájila už začátkem července, v EU však spuštění sítě odložila kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb. Síť Threads je dostupná i v České republice.
14. 12. 2023|ČTK
Bílý dům viní Muska ze šíření antisemitismu. Sociální síť X se potýká s odlivem inzerentů
Bílý dům obvinil amerického miliardáře Elona Muska, že v jednom z příspěvků na své sociální síti X šíří antisemitismus a nenávist. Ze sítě se stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně, upozornila agentura AP.
17. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 10:16|
Soud potrestal dětské rváče z Jablonce nad Nisou. Musí uklízet ve škole
Soud nařídil výchovná opatření mladistvým výtržníkům z Jablonce nad Nisou, kteří ve městě napadali jiné děti, své bitky si nahrávali a těmito videi se pak chlubili na sociálních sítích. Za trest musí například uklízet ve škole. Případy z jara město pobouřily.
14. 11. 2023|jch
Úřad prezidenta zase dostává důstojnost, těší čerstvého nositele Řádu bílého lva Rychetského
Za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky – s těmito slovy prezident propůjčil Pavlovi Rychetskému v sobotu Řád bílého lva. Petr Pavel vybral šest desítek osobností jako nositele státních vyznamenání u příležitosti 105. výročí vzniku Československa. Bývalý politik a soudce Rychetský hovořil v pořadu Interview ČT24 o tom, co pro něj toto ocenění znamená, ale také o zkouškách demokracie a výzvách pro Ústavní soud, kterému dvacet let předsedal.
31. 10. 2023|mus
Policie stíhá Peterkovou kvůli výrokům o mobilizaci po inauguraci prezidenta Pavla
Policisté znovu obvinili bývalou novinářku Janu Peterkovou ze šíření poplašné zprávy. Důvodem je video na sociální síti, ve kterém měla prohlásit, že po nástupu Petra Pavla na Hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Stíhání ženy kvůli šíření poplašné zprávy potvrdil Martin Černý z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. Za stejný trestný čin uložil soud v květnu Peterkové dvouletou podmínku.
26. 10. 2023|Šimon Rogner
Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti
Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.
26. 10. 2023|Simona Schröderová
Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin
Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|
Reportéři ČT: Za dezinformace padly první rozsudky, čeští politici si s nimi stále nevědí rady
Stále intenzivněji se soudy v posledních měsících zabývají dezinformacemi, rozsudků za šíření lživých a nenávistných zpráv na internetu přibývá. Cílem nepravd jsou často Ukrajinci, které šiřitelé fám označují za agresory páchající násilí na českých občanech. Autoři dezinformačních zpráv se obvykle hájí tím, že chtěli jenom varovat před nebezpečím. Jestli mohou šíření strachu ve společnosti přispívat svými vyjádřeními či kroky i politici, rozebírali  pro pořad Reportéři ČT Zuzana Černá a Hanuš Hanslík.
23. 10. 2023|
Policie obvinila strážníka z Lipníku nad Bečvou kvůli agresivnímu zásahu proti opilému muži
Přerovští kriminalisté obvinili strážníka, který letos v únoru fyzicky napadl ležícího opilého muže. Šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení. Dvojici strážníků lidé při zásahu natočili na mobilní telefon a záznam zveřejnili. Druhý ze strážníků obviněn není, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:11|
Věřit vlastním očím je riskantní. Sítě po výbuchu v Gaze zaplavily falešné fotky a videa
Hned po dopadu rakety na nemocnici v Gaze se na sociálních sítích objevily stovky videí a fotografií, které podle sdílejících událost a její následky dokumentovaly. Přicházely z různých zdrojů a potvrzovaly verze obou stran. Minimálně část z nich však nebyla pravá. To přispívá ke zmatku a zvyšuje to už tak vypjaté emoce.
19. 10. 2023|