TÉMA

Antisemitismus

Jak se jmenuje židovská modlitebna? Nové testy mají zabránit antisemitům v získání německého občanství

Spolková vláda přepracovala testy, které skládají uchazeči o německé občanství. Podle magazínu Der Spiegel mají nové testové otázky zabránit získat německý pas antisemitsky smýšlejícím osobám. Ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že v testech budou mít napříště větší váhu témata jako antisemitismus, právo Izraele na existenci či život Židů v Německu.
včera|

O dehumanizaci Židů za protektorátu nebo roli tehdejších médií diskutovalo Názorové fórum Památníku ticha

Vyhlášení protektorátu Čechy a Morava lze vnímat jako náhlý dějinný zlom, nacistické Německo se ovšem na převzetí moci a začátek okupace systematicky připravovalo. Čtvrté Názorové fórum pořádané Památníkem ticha se opět zaměřilo na méně připomínané vrstvy známých událostí, které ale mohou být důležitým mementem i pro současnost.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 17:34|

Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|

Židé v Británii čelí nebývalému tlaku. Počet útoků na jejich komunitu byl loni rekordní

Počet antisemitských incidentů ve Velké Británii loni prudce vzrostl, situace se ještě významně zhoršila po říjnové agresi palestinských teroristů z Hamásu na jihu Izraele. Útoků na britské Židy a jejich instituce přibylo natolik, že premiér Rishi Sunak musel osobně ujistit izraelské představitele, že židovské menšině zajistí bezpečnost. Na vážnost situace v britské společnosti upozornil i nedávný průzkum agentury YouGov, v němž více než polovina oslovených ve věku od osmnácti do 24 let uvedla, že Izrael zachází s Palestinci stejným způsobem jako kdysi nacisté s Židy.
28. 2. 2024|

Ve Francii si čtyři měsíce po útoku Hamásu připomněli jeho oběti

Francouzský prezident Emmanuel Macron, politici, spisovatelé, diplomati i veřejnost na nádvoří pařížské Invalidovny společně uctili památku 42 francouzských občanů zabitých během útoku Hamásu na jih Izraele 7. října. Macron o útoku hovořil jako o největším antisemitském masakru tohoto století a slíbil usilovat o záchranu tří pohřešovaných spoluobčanů, kteří jsou pravděpodobně rukojmími Hamásu. Pietu živě přenášela francouzská média.
7. 2. 2024|

Holocaust připomíná, že v lidech je skryto i zlo, řekl Fiala na setkání k památce obětí

Holocaust naléhavě připomíná, že v lidech je kromě dobra skryto i zlo, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na slavnostním setkání ke Dni památky holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, které se konalo v Senátu. Zdůraznil také společnou odpovědnost chránit slabší a bojovat proti nenávisti v každé době, každý den. Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že hrůzy holocaustu a dalších zločinů proti lidskosti musí zůstat v naší společnosti jako ukázka toho, kam až nenávist a lhostejnost mohou vést.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:23|

Pod okny jí procházejí tisícové protesty. Česká rabínka varuje před sílícím antisemitismem

Londýnem o víkendu prošla další mnohatisícová propalestinská demonstrace, policie přitom zadržela šest lidí za nenávistné projevy. Politici i zástupci židovské komunity upozorňují na rostoucí antisemitismus ve společnosti, a to včetně Kamily Kopřivové, která je historicky první Češkou, která se stala rabínkou a na svém postu slouží v Londýně.
14. 1. 2024|

Rektorka Harvardu Gayová rezignovala. Čelila nařčení z plagiátorství i kritice za slyšení o antisemitismu

Rektorka americké Harvardovy univerzity Claudine Gayová v úterý rezignovala. V čele jedné z nejprestižnějších univerzit na světě stane dočasně prorektor pro studijní záležitosti Alan Garber, dokud vedení školy nenajde nového rektora či rektorku. Důvodem odstoupení bylo odhalení nových případů plagiátorství a vyjádření rektorky k tomu, jak kodex školy řeší antisemitismus.
3. 1. 2024|

Řekl jsem, že chci pomoci vyhrát válku, vzpomíná Charles Strasser

Když se nad Evropou stáhla mračna, rodiče už odhadli, co se bude dít dál, vzpomínal v Interview ČT24 válečný veterán a jeden z posledních žijících účastníků druhé světové války, do které aktivně vstoupil jako příslušník československé armády, Charles Strasser. Účastnil se také tribunálu s nacistickými zločinci v Norimberku. Asi nic mi nezpůsobilo takový pocit zadostiučinění jako to, když byla většina z nich odsouzena k oběšení, řekl v rozhovoru s Davidem Miřejovským.
15. 12. 2023|

Rektorka Pensylvánské státní univerzity rezignovala. Čelila kritice, že nedostatečně reagovala na antisemitismus

Rektorka prestižní Pensylvánské státní univerzity Liz Magillová rezignovala na svou funkci. V posledních dnech čelila sílícímu tlaku kvůli svým slovům při úterním slyšení v Kongresu, kde se podle kritiků zcela nedostatečně postavila k protižidovským výrokům. Navzdory opakovaným dotazům nebyla schopná jasně říci, zda výzvy ke genocidě Židů porušují pravidla univerzity, připomíná agentura AP.
10. 12. 2023|

Německo má podle ministryně vnitra problém s antisemitismem, a to i od muslimů

Německo se potýká s antisemitismem, který vychází nejen od většinové společnosti, ale také od muslimů. Na úvod zasedání Německé islámské konference (DIK) to prohlásila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Muslimské obce vyzvala, aby se proti antisemitismu vyslovovaly v mešitách při hlavních pátečních modlitbách. Dodala, že stejně důrazně Německo postupuje proti nenávisti vůči muslimům. DIK je fórum německé vlády pro dialog s muslimskou společností.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 13:55|

Bílý dům viní Muska ze šíření antisemitismu. Sociální síť X se potýká s odlivem inzerentů

Bílý dům obvinil amerického miliardáře Elona Muska, že v jednom z příspěvků na své sociální síti X šíří antisemitismus a nenávist. Ze sítě se stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně, upozornila agentura AP.
17. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 10:16|

Napětí na Blízkém východě doléhá i do Vídně. Odehrálo se tam několik incidentů včetně žhářského útoku

Napětí spojené s Gazou silně doléhá i do Vídně - skrze tamní arabskou komunitu. V rakouské metropoli se v posledních týdnech odehrálo několik incidentů včetně žhářského útoku a provokací při protestech. Tradičně neutrální alpská země se v konfliktu jasně staví na stranu Izraele, což kromě ulice vyvolalo spory i ve vládě.
13. 11. 2023|

Průvodů proti antisemitismu se podle policie zúčastnilo ve Francii přes 180 tisíc lidí

Do pochodů proti antisemitismu, které se v neděli konaly ve francouzských městech, se zapojilo více než 182 tisíc lidí. Podle agentury AFP to uvedlo ministerstvo vnitra a policie. Největší akce byla v Paříži, kde do ulic vyšlo asi 105 tisíc demonstrantů. Pařížský průvod svolali předsedové obou komor francouzského parlamentu a zúčastnila se ho řada politiků, včetně premiérky Élisabeth Borneové.
12. 11. 2023|

Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu

V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|

Antisemitismus znovu vyvěrá na povrch, řekl Dvořák. Podle velvyslankyně Šmigolové jej Izraelci nesou těžce

Antisemitismus nezmizel, jen nebyl vidět a teď znovu vyvěrá ze spodních pater, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v souvislosti s antisemitskými projevy v evropských městech. Podle české velvyslankyně  v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové nese antisemitismus Izrael velmi těžce, protože je to on, kdo byl napaden teroristy.
8. 11. 2023|

Zaplatil nám Rus, řekli podle médií lidé kreslící Davidovy hvězdy v Paříži

Francouzští vyšetřovatelé prověřují možnost, že za desítkami kreseb Davidovy hvězdy v Paříži stojí Rusko. Minulý týden byl v souvislosti se symbolem, kterým nacisté v období druhé světové války označovali Židy, zatčen moldavský pár. Podle rozhlasové stanice France Info oba zadržení vyšetřovatelům řekli, že to udělali na žádost jednoho Rusa výměnou za peníze.
7. 11. 2023|

Přežila holocaust a komiks vypráví její příběh Francii v době antisemitské vlny

Francie hlásí prudký nárůst antisemitských incidentů. Od teroristických útoků Hamásu na Izrael 7. října jich úřady zaznamenaly 887. To je dvakrát víc než za celý rok 2022. O to důležitější je podle některých francouzských Židů připomínat dnešním mladým lidem, jaké hrůzy znamenal holocaust, informoval zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. A přidal příběh jednoho komiksu.
5. 11. 2023|

Nepokoje v Dagestánu obnažily problémy ruského režimu, píše think-tank

Ruský systém má problém se vypořádat s protesty, které nesměřují proti jeho vůdci Vladimiru Putinovi. Ukázaly to víkendové události v Dagestánu, kde dav lidí vtrhl na letištní plochu a hledal cestující letu z izraelského Tel Avivu. Regionální administrativa tváří v tvář nebezpečí zůstala paralyzovaná, napsal americký think-tank Carnegie Endowment for International Peace (CEIP), podle nějž se jedná pouze o jeden z několika systémových problémů současného Ruska.
1. 11. 2023|

Policie zadržela po protižidovských násilnostech v Rusku šedesát lidí

Po nedělních protiizraelských násilnostech, které dočasně zastavily provoz na letišti v Machačkale na jihu Ruska, zadržela policie šedesát lidí. Devět policistů utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti. Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija prohlásila, že přesměrovává lety směřující z Tel Avivu do Machačkaly na jiná ruská letiště.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 13:19|

Židé ve Francii přelepují zvonky, v Berlíně se objevily Davidovy hvězdy. Válka probudila antisemitismus

Německá vláda schválila zákon na zrychlení a usnadnění deportací neúspěšných žadatelů o azyl a cizinců bez potřebných dokladů k pobytu. Oznámila to ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle nové legislativy nikdy nezískají občanství imigranti, kteří se dopustí antisemitistických činů. Po rozpoutání války mezi Hamásem a Izraelem v západní Evropě sílí propalestinské protesty a přibývá antisemitistických incidentů včetně útoků na synagogy. Židé se obávají, že hněv muslimů ještě posílí plánovaná izraelská invaze do Gazy, píší Financial Times.
25. 10. 2023|

Bavorský vicepremiér ustál grilování kvůli antisemitskému letáku. Dostal ale dodatečné otázky

Bavorský vicepremiér Hubert Aiwanger, který je lídrem Svobodných voličů (FW), po skandálu s antisemitským letákem z dob jeho dospívání zatím zůstane ve funkci. Oznámil to šéf bavorské vlády Markus Söder (CSU). K vyjasnění kauzy ale požaduje od Aiwangera ještě písemné odpovědi na 25 otázek. Podle deníku Süddeutsche Zeitung politik vyrobil leták na střední škole. Söder ho považuje za „odporný“. K autorství se přihlásil Aiwangerův bratr.
29. 8. 2023|

Americký soud pošle na smrt střelce, který vraždil Židy v synagoze v Pittsburghu

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalého řidiče kamionu Roberta Bowerse motivovala nenávist vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. O rozhodnutí soudu informoval deník The New York Times (NYT). Podle listu je to první rozsudek smrti v době prezidentství demokrata Joea Bidena.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:07|

Antisemitismus je dle výzkumu častý u zastánců konspiračních teorií a lidí, kteří chtějí pád společnosti

V odborném časopise Humanities and Social Sciences Communications vyšla rozsáhlá analýza antisemitismu v současné společnosti. Ukázala, že nenávist k Židům je méně spojená s pravicovou nebo levicovou politickou orientací, ale spíše s jinými postoji, zejména pak vůči konspiračním teoriím.
12. 7. 2023|