TÉMA

Gender

Horní komora neschválila Istanbulskou úmluvu. Senátoři debatovali až do nočních hodin

Senátoři do nočních hodin debatovali o Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí, k jejímuž schválení nakonec nedošlo. Pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Do debaty se přihlásily dvě desítky zastánců i odpůrců. Horní komora nicméně schválila nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. Senát již mimo jiné schválil zvýšení důchodů disidentů z dob komunismu na průměrnou výši. Na tu disidenti nedosáhli například kvůli věznění.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:24|

Islanďanky stávkují za rovné platy, nepracuje ani premiérka

Desetitisíce žen na Islandu včetně premiérky Katrín Jakobsdóttirové v úterý odmítly pracovat. Svým protestem chtějí upozornit na rozdíly v platech mužů a žen i na genderově motivované násilí, píše web britské BBC. Dopady stávky pociťují zejména obory, ve kterých jsou ženy silně zastoupeny, tedy zdravotnictví nebo školství.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 18:30|

Senátní ústavní komise nedokázala schválit přijetí Istanbulské úmluvy. Hlasování znemožnili odpůrci dokumentu

Zastánci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (takzvané Istanbulské úmluvy) nedokázali prosadit, aby senátní ústavní komise doporučila ratifikaci tohoto dokumentu. Hlasování znemožnili odpůrci úmluvy, většina před rozhodováním opustila jednací místnost. Zamítnutí ratifikace ani jeden z nich komisi nenavrhoval. Do návrhu programu schůze 18. října organizační výbor horní parlamentní komory úmluvu nezařadil.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:18|

Pád prodeje jednoho z nejprodávanějších piv v USA odstartovala kampaň s trans ženou

Značka amerického piva Bud Light zacílila v dubnu na mladé zákazníky spotem, jehož hlavní tváří se stala transgender herečka a influencerka. Konzervativní zákazníci to ale neuvítali a začali šířit výzvy k bojkotu. Prodej značky klesl víc než o čtvrtinu, i když jeho makretingové kampaně již dřív cílily na LGBT+ komunitu.
4. 5. 2023|

K úřední změně pohlaví by už nemusela být nutná kastrace

K úřední změně pohlaví by v Česku v budoucnu už nemuselo být nutné podstoupit kastraci. Předkládal by se odborný posudek specializovaného lékaře a osobní prohlášení na matrice. Počítají s tím připravované novely občanského zákoníku, zákona o specifických zdravotních službách a normy o matrikách. Záměr ve čtvrtek přestavili vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.
30. 3. 2023|

Nebinární člověk nemá podle Ústavního soudu nárok na genderově neutrální rodné číslo

Člověk, který se narodil jako muž, ale necítí se být ani mužem, ani ženou, neuspěl se svou snahou změnit si rodné číslo na „neutrální“ či „ženské“. Ústavní soud jeho stížnost v úterý zamítl, a nerozporoval tak rozsudky Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze. Ústavnímu soudu nenáleží měnit binární chápání pohlaví v Česku, a to jak společenské, tak právní, uvedla v odůvodnění soudkyně Milada Tomková.
21. 6. 2022|

Ženy jsou lepší velitelky než muži pro mise typu cesty na Mars, naznačil výzkum

Sociologové se podívali na údaje z výzkumné stanice Mars Desert Research Station, která simuluje pobyt na Marsu. Zkoušeli zjistit rozdíly mezi velitelskými schopnostmi mužů a žen. Ukázalo se, že velitelky jsou v mnoha úlohách schopnější než jejich kolegové a pro dlouhodobé mise tohoto typu by se mohly hodit víc.
13. 6. 2022|

Odpor k potratům spojuje křesťany, ultrapravici i ruské oligarchy, říká obhájce sexuálních práv Datta

Konzervativní hnutí brojící proti potratům jsou čím dál profesionálnější, řekl v Událostech, komentářích jejich ideový protivník Neil Datta, který vede síť evropských zákonodárců odhodlaných hájit práva žen na interrupci i zájmy sexuálních menšin. Upozornil na loňskou studii, podle níž plyne velká část financí do konzervativních spolků z Ruska.
28. 4. 2022|

Řešení násilí na ženách nemá politickou podporu, stěžují si organizace hájící práva žen

Zástupkyně organizací na podporu žen, lidských práv a rodin varovaly, že řešení problému domácího a sexuálního násilí nemá v Česku dostatečnou politickou podporu. Reagují tak na plán odložit až do konce roku 2023 projednávání mezinárodní úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách, takzvané Istanbulské úmluvy.
1. 2. 2022|

Islandská vládní koalice si udržela v parlamentu většinu

Islandská vládní koalice v sobotních volbách podle konečných výsledků opět získala většinu v parlamentu. Původní data naznačovala, že Island bude mít v Evropě první parlament, ve kterém budou převažovat ženy. Po přepočtu hlasů mu však tento primát těsně unikl, uvedla agentura AFP s odvoláním na volební komisi.
26. 9. 2021Aktualizováno26. 9. 2021, 23:49|

Zemřela socioložka a chartistka Jiřina Šiklová. V životě nechtěla být jen pasivním pasažérem

Ve věku 85 let zemřela Jiřina Šiklová, oznámil to její syn. Doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií, zasvětila svůj život angažování se pro politickou a sociální spravedlnost. Za komunistického režimu organizovala převoz exilové literatury, po jeho pádu stála u vzniku katedry sociální práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, také založila Gender Studies Centrum – mezinárodně uznávanou organizaci a knihovnu.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 23:19|

Sňatky mezi páry stejného pohlaví by mohly postavení rodiny posílit, říká socioložka

Poslanci po třech letech odkladů a hodinách vášnivých diskusí dali ve čtvrtek šanci manželství gayů a leseb. Návrh půjde do druhého čtení, stejně jako další návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V některých zemích světa jsou stejnopohlavní sňatky běžné, jinde zase naprostým tabu. U nás je manželství homosexuálů dalším tématem, které rozděluje společnost. Sňatky mezi gayi a lesbami by mohly postavení této instituce i posílit, řekla v pořadu Interview ČT24 socioložka z katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková.
1. 5. 2021|

Americká armáda prolomila poslední genderové bariéry. K námořní pěchotě mohou i ženy

Odnést zraněného na zádech, běhat v kulometné palbě nebo se bez prostředků skrývat 54 hodin v divočině. Tyto a další armádní dovednosti musí umět rekruti ženského pohlaví, kteří se zajímají o práci u americké námořní pěchoty. Ozbrojené síly USA otevřely na západním pobřeží vojenský kurz, který byl v minulosti určený výhradně pro muže. Prolomila se tak poslední genderová bariéra, která tímto vojačkám nabízí stejné možnosti uplatnění jako mužům. Smíšený výcvikový kemp byl otevřen na základně 1. divize námořní pěchoty Pendleton v Kalifornii, v prvním kurzu absolvovalo výcvik 53 žen.
28. 4. 2021|

Už žádná děvka. Italské osobnosti chtějí ze slovníku smazat sexistické definice ženy

Osobnosti italské veřejné sféry od politiků po spisovatele spustily kampaň, kterou chtějí přední italský slovník donutit ke změně definice u hesla žena. Je u něj uvedeno mimo jiné na třicet označení pro sexuální pracovnici či různé výrazy pro služku. To umocňuje problém sexismu ve společnosti, píše iniciativa v dopise zveřejněném v deníku La Repubblica.
5. 3. 2021|

Ženy proti femicidě. V Mexiku se výrazně zvýšil počet obětí domácího násilí

Hlavní město Mexika zažilo „ženskou“ demonstraci. Tisíce jich vyrazily 16. srpna do ulic protestovat proti domácímu násilí. Tísňové linky a organizace hájící práva žen upozorňují, že v době vyhlášení nouzového stavu v Mexiku stoupl počet žádostí o pomoc u žen a dětí o osmdesát procent. „Femicida“ se definuje jako genderově motivované brutální násilí proti současné či bývalé partnerce, které končí úmrtím. Demonstranti uvádějí, že jim mimo samotného násilí vadí hlavně nečinnost státu při stíhání pachatelů femicidy. Během protestu postavilo policejní velitelství proti aktivistům speciální jednotky sestavené převážně z policistek.
18. 8. 2020|
168 HODIN

Za videem, v němž se ženy omlouvají mužům, je byznys s výživovými doplňky i s kurzy

Miloslava Matoušová a další ženy se na videu natočeném v lese omlouvají mužům, že dostatečně neplnily svou ženskou roli. Zároveň jim děkují za lekce, které je znovu naučili. Kontroverzní video už má na Facebooku milion zhlédnutí. Upozornilo ale na byznys se sídlem v daňovém ráji. Podrobnosti zjišťovali pro pořad 168 hodin reportéři Jana Gerleová a Jan Novák.
25. 11. 2019|

Mluví o klimatu i ženy? Skoro vůbec, přestože je tyto změny ohrožují víc, říká socioložka Richter

Debaty o klimatické krizi se dlouho obešly bez žen. Chyběly jako ty, na které změny dopadají, i ty, které je řeší, říká socioložka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Richter. Přitom to budou podle ní právě ženy, na které důsledky klimatických změn dopadnou více, ať už v rozvojových zemích nebo uprostřed Evropy. Na zranitelnost žen upozorňují vědci, Organizace spojených národů (OSN) i Světová zdravotnická organizace (WHO).
3. 11. 2019|

Za pár vteřin bez šátku hrozí v Íránu ženám vězení. Stejně nelituji, říká jedna z nich

Sundala si na pár vteřin šátek a za půl hodiny už byla v rukou policie. Spontánní gesto Azam Jangrávíové se stalo symbolem odporu proti íránskému autoritativnímu režimu. Jangrávíová teď o svém činu promluvila z exilu, kde čeká na posouzení své žádosti o azyl.
15. 2. 2019|

V televizi je v současnosti rekordní počet LGBT postav, popsal velký americký výzkum

Americká organizace GLAAD vydává každoročně už čtrnáct let velkou zprávu, v níž se věnuje tomu, jak jsou na televizních obrazovkách reprezentovány sexuální menšiny. Podle aktuálního šetření se v sezoně 2018/2019 v amerických televizních pořadech dočkají největšího zastoupení za dobu zkoumání – tedy zřejmě vůbec nejvíc v dějinách.
30. 10. 2018|