TÉMA

Martin Červíček

Silnice na Šerlich se podle kraje při opravě nezúžila. Autobusy se tam však nyní nevyhnou pluhům

Na nově opravené silnici mezi Deštným v Orlických horách a Šerlichem by mohl v zimním období nastat problém v autobusové dopravě. Na některých místech frekventované komunikace se totiž nevyhnou sypače a pluhy silničářů s autobusy. Investor, kterým je Královéhradecký kraj, se teď snaží cestu dodatečně upravit.
20. 11. 2023|

Kraj se státem zahájil stavbu sítí pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny

Královéhradecký kraj ve spolupráci se státem zahájil na Rychnovsku výstavbu infrastruktury pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny za 670 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na to poskytne dotaci 410 milionů. Hotovo by vše mělo být do konce roku 2025, řekli představitelé kraje. Cílem je napojit průmyslovou zónu na dopravní a technickou síť a zlepšit dopravu na silnici I/14 mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou. Je to součást investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu zóny Solnice-Kvasiny, ve které má největší továrnu Škoda Auto.
9. 10. 2023|

Hradec Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Nabídne 18 lůžek

Královéhradecký kraj ve středu v Hradci Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Objekt, který stál osmdesát milionů korun, nabídne místo osmnácti klientům ve třech samostatných domácnostech. „Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory na Hradecku doposud chybělo,“ uvedlo hejtmanství. Pozemek pro výstavbu domova v centru klidné hradecké čtvrti Roudnička kraji prodalo za 4,25 milionu korun město.
6. 9. 2023|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Dětským ozdravovnám v Krkonoších hrozí konec

Poslední čtyři dětské ozdravovny v Krkonoších, které vlastní jako jediný Královéhradecký kraj, už nezískaly novou registraci. Pokud neuspějí s odvoláním u ministerstva zdravotnictví, ukončí provoz. Léčbu alergií či horních cest dýchacích poskytují dětem z celé republiky.
7. 5. 2023|

České dráhy vyzkouší nové vlaky RegioFox. Poznáte i další „zvěř“ na železnici?

České dráhy začnou ve druhé polovině letošního roku využívat ve zkušebním provozu nové motorové vlaky nazvané RegioFox. Od polského výrobce Pesa Bydgoszcz jich dopravce objednal sedmdesát šest. První začnou jezdit v Praze, středních Čechách a Jihočeském kraji. Vlak testují dráhy na zkušebním okruhu ve Velimi na Kolínsku.
1. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 08:49|

Tisícovka lidí v Rokytnici zůstává bez tepla. Město chce, aby ERÚ nařídil obnovení dodávek

Bez tepla a teplé vody zůstává asi tisíc lidí v Rokytnici v Orlických horách. Společnost Ekoenergy Moravia dodávky přerušila v sobotu. Důvodem je spor s městem o cenu a doplatek za letošní rok. Rokytnice se obrátila na Energetický regulační úřad. Chce, aby vydal předběžné opatření a obnovení dodávek nařídil. Město se zároveň snaží dohodnout i s dodavatelem.
7. 11. 2022|

Stavba úseku D11 z Jaroměře do Trutnova zřejmě nabere zpoždění. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí

Zcela zablokované je pokračování stavby dálnice D11, konkrétně dvacetikilometrového úseku z Jaroměře do Trutnova. Krajský úřad v Hradci Králové řeší odvolání proti územnímu rozhodnutí, které stavební úřad ve Dvoře Králové nad Labem vydal vloni v listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto nemůže vykupovat pozemky.
3. 10. 2022|

České dráhy v Královéhradeckém kraji nasazují vlaky s malou kapacitou, čelí pokutám

Královéhradecký kraj řeší problémy na železnici. Objednané spoje Českých drah (ČD) nejezdí tak, jak se dopravce zavázal. Kvůli závadám a pomalým opravám nasazuje na některé linky menší soupravy. Ty jsou pak přeplněné a cestující si stěžují.
7. 9. 2022|

Zpoždění strhnou prémie managementu správy železnic, rozhodla nová správní rada

Správní rada Správy železnic změnila kritéria pro odměňování generálního ředitele, jeho náměstků a dalších vedoucích pracovníků od příštího roku. Největší váhu bude mít soubor kritérií hodnotících spolehlivost a propustnost železniční sítě, tedy míru zpoždění osobních i nákladních vlaků. Ta dosud v kritériích zcela chyběla. Zpoždění vlaků v posledních měsících výrazně narostla kvůli stavebním pracím na jednotlivých tratích. Po pátečním jednání správní rady to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Platy manažerů Správa železnic nezveřejnila.
26. 8. 2022|

Odměny podle spolehlivosti provozu. Ministerstvo chystá změny ve Správě železnic

Ministerstvo dopravy chystá systémové změny ve Správě železnic. Upravit se má především fungování organizace včetně odměňování jejího vedení, nově má odrážet skutečnou spolehlivost železniční sítě v provozu. Resort tím reaguje na problémy při výlukách na tratích včetně hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou, kde vlaky nabírají v některých případech i hodinová zpoždění. Informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS). O změnách by měla v příštím týdnu jednat správní rada Správy železnic.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 12:09|

Královéhradecké centrum pro uprchlíky na nové adrese nezvládlo nápor žadatelů o vízum

Středisko pro ukrajinské uprchlíky v Hradci Králové dopoledne nezvládalo nápor žadatelů o vízum. Z kapacitních důvodů jich za celý den dokáže odbavit jen čtyřicet, desítky dalších lidí proto odkázalo na otevírací dobu příští týden. Centrum se tento týden přestěhovalo na novou adresu do menšího prostoru a má i méně pracovníků. Hejtmanství slíbilo, že kapacitu centra v příštím týdnu zdvojnásobí.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 16:29|

Dostavba dálnice D11 k hranicím se zpozdí. Polská S3 už zatím bude hotová

Dálnice D11 měla být hotová už za dva roky, k polským hranicím se ale dostane nejdříve v roce 2027. Navazující polská rychlostní silnice, kterou už tamní dělníci budují, tak bude čekat u Královce na připojení k české straně minimálně tři roky. Potvrdili to ministři dopravy obou zemí.
15. 7. 2022|

Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.
6. 5. 2022|

Dokončení D11 očekávají silničáři v roce 2028. V Polsku je navazující tah vedoucí až k Baltu téměř hotový

Zatímco polská dálnice S3, na kterou má v Krkonoších navázat tuzemská D11, bude až k Baltskému moři dokončená už v polovině roku 2024, napojení na české straně se řidiči dočkají zřejmě až o dva roky později. A to pouze v úseku od hranice do Trutnova, celkové dokončení se plánuje na rok 2028. Zástupci investorů z obou republik o tom ve středu informovali na setkání v polském pohraničí.
31. 3. 2022|

Na silnici mezi Hradcem a Semonicemi se vrátily kamiony. Resort dopravy zrušil mýtné

Dálnice prakticky bez kamionů a v obcích znovu hluk a kolony. Tak s nadsázkou mluví starostové obcí mezi Hradcem Králové a Jaroměří o dálnici D11. Stát její dva nové úseky, které vedou z krajského města, otevřel v polovině prosince a řidiči nákladních aut ji díky pohodlnějšímu cestování hned začali využívat. Jenže ministerstvo dopravy od února zrušilo mýtné na původní cestě po silnicích první třídy. Kvůli úspoře peněz se na ně tak opět nákladní auta vrátila.
11. 2. 2022|

Příští policejní prezident Vondrášek slouží skoro 30 let, šéfoval i pražským policistům

Novým policejním prezidentem bude od dubna po Janu Švejdarovi jeho dosavadní náměstek Martin Vondrášek. U policie slouží už 29 let. Kromě policejní akademie má za sebou i pedagogickou fakultu. Působil například u cizinecké policie, tři roky ale také dělal ředitele pražských policistů.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 21:58|

Záchranka v Temném Dole je oficiálně v provozu, za sebou však už má přes šedesát zásahů

V Temném Dole v Horním Maršově na Trutnovsku se ve čtvrtek oficiálně otevřela výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Záchranáři však mají za sebou už přes šedesát zásahů. Většinou šlo o výjezdy k úrazům v horských střediscích východních Krkonoš, řekl mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Součástí nové stanice je také školicí centrum pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Za výstavbu a vybavení nových objektů kraj zaplatil více než 43 milionů korun. Záchranáři tam fungují od druhé poloviny prosince.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 15:09|

Hradecký dopravní terminál je předmětem sporu mezi krajem a městem. Neshodnou se na poplatku za vjezd

Královéhradecký magistrát a kraj se neshodou na ceně za vjezd na terminál veřejné dopravy v krajské metropoli. Město, kterému terminál patří, požaduje více než dvojnásobek současného poplatku za vjezd, ten činní 55 korun. Kraj ovšem nabízí jenom o šestnáct korun víc. Dopravní podnik si dokonce nechal vypracovat analýzu, ze které vyplynulo, že ve srovnatelně velkých městech v Česku, jsou často poplatky mnohem vyšší.
5. 1. 2022|

Epidemie nezpomaluje, ve středu přibylo 21 126 nakažených covidem

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, ke čtvrtku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Reprodukční číslo aktuálně činí 1,01. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce s Anticovid týmem nové vlády probrat pandemický zákon.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:37|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Vlakovou dopravu v hradeckém kraji budou zajišťovat České dráhy, hejtman podepsal smlouvu

Dotovanou veřejnou železniční dopravu v Královéhradeckém kraji budou následujících deset let zajišťovat státní České dráhy (ČD). Kraj za tu dobu objedná 58 milionů takzvaných vlakokilometrů za 9,3 miliardy korun, které bude financovat spolu se státem. Smlouvu na zajištění veřejné vlakové dopravy v kraji v Trutnově podepsal v neděli hejtman Martin Červíček (ODS) se zástupci ČD.
5. 9. 2021Aktualizováno5. 9. 2021, 15:06|

Železniční dopravu v Královéhradeckém kraji budou příštích deset let zajištovat České dráhy

Dotovanou železniční dopravu v Královéhradeckém kraji by měly následujících deset let zajišťovat České dráhy (ČD). Smlouvy mezi ČD a krajem jsou už připravené a v následujících dnech je má projednat a schválit krajská rada. Začátkem září se očekává podpis obou stran. Kontrakt by ČD měly začít plnit od prosincové změny jízdních řádů, uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).
24. 8. 2021|

Právo bránit se zbraní bude ústavně zakotveno, Senát změnu schválil

Právo bránit sebe i jiné se zbraní za zákonných podmínek bude v Česku ústavně zakotveno, doplní Listinu základních práv a svobod. Úprava je reakcí na odzbrojovací tendence v rámci Evropské unie. Senát ve středu podle očekávání potvrdil souhlas s doplněním listiny, které sám navrhl. Změnu nyní dostane k podpisu prezident, který na rozdíl od běžných předpisů ústavní zákon vetovat nemůže.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 20:55|