Dětským ozdravovnám v Krkonoších hrozí konec

Události: Hrozí konec dětských ozdravoven v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Poslední čtyři dětské ozdravovny v Krkonoších, které vlastní jako jediný Královéhradecký kraj, už nezískaly novou registraci. Pokud neuspějí s odvoláním u ministerstva zdravotnictví, ukončí provoz. Léčbu alergií či horních cest dýchacích poskytují dětem z celé republiky.

Zhluboka dýchat horský vzduch přijel do Špindlerova Mlýna pětiletý František Bergman. „Děláme tu dechová cvičení a hrajeme si na hřišti,“ popsal. Vyhlášené jsou inhalace a také míčkování. „Slouží k uvolnění svalů hrudníku, zad,“ popsala dětská zdravotní sestra Pavlína Krajíčková.

Ozdravné pobyty ale mají skončit. Krajský úřad odmítl ozdravovny přeregistrovat, protože je nový zákon nezná. Bere je jako následnou péči. Jenže to by znamenalo mít více lékařů a personálu, změnit smlouvy s pojišťovnami a zdražit pobyt z 1200 na dva a půl tisíce za den. „V tuto chvíli nevíme, zda budeme moci vypsat turnusy de facto jak podzimní, tak hlavně ty zimní, kde máme vesměs stoprocentní obsazenost,“ podotkl Roman Bursa z ozdravovny Královéhradeckého kraje v Peci pod Sněžkou.

„Pokud nabyde právní moci rozhodnutí krajského odboru, tak končíme jako zdravotnické zařízení ze dne na den,“ upozornil Petr Kraus z ozdravovny Královéhradeckého kraje ve Špindlerově mlýně - Bedřichově.

Do krkonošských ozdravoven přijedou každoročně na dva tisíce dětí. Pobyt tam trvá tři týdny. „Trošku absurdní situace – pojišťovny platí ozdravovny, nemají s tím sebemenší problém, a dokonce my jako zřizovatelé na to doplácíme milionové částky. A my to, co je levné, tak zrušíme,“ kritizoval hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Kraj věří, že ozdravovny uspějí s odvoláním. Přesto je nechal ocenit znalcem. A to pro případ, že letos provoz ukončí a domy v nejdražších lokalitách Krkonoš budou na prodej.