Služby jičínské nemocnice se rozšíří díky novému pavilonu za skoro 650 milionů

Královéhradecký kraj dokončil v Oblastní nemocnici Jičín výstavbu multifunkčního pavilonu A. Na vybudování a vybavení objektu včetně spojovacího koridoru k pavilonům D a E vynaložil téměř 644 milionů korun. Nový pavilon naváže na provozy nemocnice a rozšíří její služby. Se zprovozněním pavilonu kraj počítá v červnu. Modernizace krajské jičínské nemocnice bude pokračovat výstavbou pavilonu psychiatrie.

„V jičínské nemocnici končíme stavbu multifunkčního pavilonu za 644 milionů a už nyní probíhají projekční práce pro další stavbu, tentokrát pavilonu psychiatrie. Jeho součástí bude podzemní parkování asi pro 160 vozidel,“ prozradil hejtman Martin Červíček (ODS).

Stavba pavilonu A začala v roce 2022 po demolici původní budovy. Na jejím místě vznikl pavilon o půdorysu nepravidelného obdélníku s jedním podzemním a čtyřmi nadzemními patry. „Dokončením této investice jsme pro nemocnici vytvořili takové technické a materiální podmínky, které umožňují její efektivní provoz. Především jsme chtěli sloučit provozy laboratoří do jedné budovy a snížit tak negativní dopady původního umístění některých laboratoří mimo areál,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti).

V novém pavilonu, který navazuje na objekt radiodiagnostického oddělení, je oddělení onkologie a hemodialýzy. „Tím se dosáhlo centralizace ambulantní a lůžkové péče v areálu nemocnice a zlepšila se i dostupnost léčebné péče pro pacienty. Individuální dotací ve výši 46 milionů pomůžeme jičínské nemocnici s nákupem magnetické rezonance a s vybavením pro její chod v suterénních prostorech. Se zprovozněním počítáme začátkem roku 2025,“ řekl Bulíček.

Pokud vypadne proud, postará se o chod důležitých věcí agregát

V podzemí budovy vznikla laboratorní oddělení, prostory pro magnetickou rezonanci a sklady, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží jsou transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek, interní ambulance a poradny. Ve druhém patře je centrum klinických laboratoří, ve třetím oddělení hemodialýzy. Čtvrté patro slouží jako zázemí pro stacionář onkologie a v pátém patře jsou prostory pro provozní technologie budovy.

Součástí projektu je také nový objekt pro náhradní dieselagregát, který v případě výpadku proudu zajistí napájení vybraného zařízení v areálu nemocnice. Jsou tam také technické provozy, garáže a naftové hospodářství pro chod agregátu, uvedl kraj.

Stavební práce vyšly na 559,4 milionu korun bez DPH, kraj dal na zdravotnickou techniku 52,5 milionu korun, za nábytek a informační technologie dalších 31,1 milionu korun.