TÉMA

Bedřich Smetana

Hudebním ředitelem Královské opery v Londýně bude Čech. Zařadí více tuzemských skladatelů

Česká vážná hudba slaví na Britských ostrovech nebývalé úspěchy. Je součástí programu několika tamních oper. Zanedlouho navíc do vedení dvou nejprestižnějších hudebních institucí usednou čeští dirigenti, kteří se netají tím, že pro britské publikum chystají ještě víc domácí vážné hudby.
13. 4. 2024|

Litomyšl vyvalila sudy. Připomněla si 200 let od narození Bedřicha Smetany

Litomyšl na Svitavsku oslavila 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Město uspořádala u této příležitosti slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. V Praze a Brně se u stejné příležitosti uskutečnily koncerty, v Pardubicích a v Plzni začaly výstavy, v Lysé nad Labem festival klasické hudby.
2. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 00:02|

Na otevření Národního divadla ho nechtěli a bál se šílenství. Před dvěma sty lety se narodil Bedřich Smetana

„Bůhví, jaké to podivné kouzlo je ve Smetanově hudbě! Slzy vyhrknou člověku při místech něžných, a při jiných vstaneš ze sedadla svého a ani nevíš, že jsi již vstal…“ Tak rozjitřeně psal o Bedřichu Smetanovi jeho současník, spisovatel Jan Neruda. Jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů se narodil před dvěma sty lety, 2. března 1824 v Litomyšli.
2. 3. 2024|

Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu. S Dvořákem vyjede do světa, doma připomene Smetanu

Česká filharmonie ve středu zahajuje novou, 128. sezonu. V Rudolfinu během tří zahajovacích koncertů zazní výlučně hudba Antonína Dvořáka. Vystoupení je prologem k Roku české hudby, ale i připomenutí dvou set let od narození Bedřicha Smetany.
27. 9. 2023|

Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun

Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|

V Ostravě nastudovali operu Dalibor. Housle v ní jsou však historický nesmysl

Dílo Bedřicha Smetany nastudovali jako poslední titul sezony v Národním divadle moravskoslezském. Smetana Daliborem vytvořil pro český operní repertoár novou kapitolu heroických námětů a dílo se do historie české kultury zapsalo také svou premiérou, která se konala 16. května 1868 při příležitosti položení základního kamene Národního divadla.
22. 6. 2023|

Má vlast zněla „tak trochu velšsky“. Začalo Pražské jaro

V pražském Obecním domě zahájila v pátek tradiční Má vlast Bedřicha Smetany 78. ročník festivalu Pražské jaro. Dílo zaznělo v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem. Přímý přenos bylo možné sledovat na ČT art.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Jedna myslí na smrt, druhá na život. Národní divadlo moravskoslezské představilo Dvě vdovy

Dvě vdovy Bedřicha Smetany přinesly do českého prostředí nový druh opery. Skladatel se při tvorbě této konverzační salonní veselohry inspiroval francouzským žánrem opéra-comique. Komičnost je ovšem jen dočasná, jedním z témat opery je i smrt a vyrovnání se s ní. Od červnové premiéry se lze se Dvěma vdovami seznámit i v Národním divadle moravskoslezském (NDM).
15. 6. 2022|

Na nedotknutelnost umění moc nevěřím, říká režisérka Alice Nellis o své kontroverzní Prodané nevěstě

V nové verzi Prodané nevěsty v Národním divadle diváci sledují zákulisí příprav tohoto Smetanova kusu kdesi na sídlišti. Pro některé diváky to znamená neúctu k „národní opeře“ objevily se také negativní recenze. Režisérka Alice Nellis však v Událostech, komentářích sdělila, že jejím záměrem bylo udělat operu, která je živá. Když totiž tradice zůstane na místě, stane se podle ní omšelou.
3. 6. 2022|

Prodaná nevěsta v režii Alice Nellis nepotřebuje kroj, ale smysl pro humor

Prodaná nevěsta paří k nejoblíbenějším operám z pera Bedřicha Smetany, i proto je od něj nejhranějším kusem. V Národním divadle v Praze připravili nastudování příběhu o Mařence a Jeníkovi, kterým všichni „kecají“ do lásky, už pojednadvacáté. Režisérka Alice Nellis se „Prodanku“ rozhodla pojmout jako divadlo na divadle. Pracuje také výrazně s humorem.
27. 5. 2022|

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

Evropsko-japonská sonda poprvé vyfotila Merkur. Proletěla jen dvě stě kilometrů od něj

Evropsko-japonská sonda BepiColombo poslala na Zemi své první fotografie planety Merkur, okolo které v pátek proletěla ve vzdálenosti méně než dvě stě kilometrů. BepiColombo míří na oběžnou dráhu Merkuru, na kterou vypustí dvě sondy, jednu od Evropské kosmické agentury (ESA) a druhou vyvinutou japonskou vesmírnou agenturou JAXA. Vzhledem k malé vzdálenosti od Slunce je ale cesta na oběžnou dráhu Merkuru poměrně složitá a sonda jí dosáhne až v roce 2025.
4. 10. 2021|

Smetanovu Litomyšl odstartuje koncert České filharmonie. Kapacita hlediště bude omezena

Koncertem České filharmonie na zámeckém nádvoří začne ve čtvrtek ve čtvrt na devět večer 63. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Až do 11. července nabídne třicítku pořadů a doprovodnou scénu Festivalové zahrady. Kvůli protiepidemickým opatřením je kapacita hlediště omezena a diváci musí před vstupem doložit test s negativním výsledkem, potvrzení o očkování nebo o prodělání covidu-19.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 19:46|

Ktož jsú boží bojovníci, ptali se husité i zpěvák z Bollywoodu. Jistebnický kancionál ale není jen jedna píseň

Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho… Úvodní slova husitského chorálu a pár dalších úryvků z něho jsou povědomé nejspíš každému, komu něco utkvělo z povinné školních docházky nebo je fanouškem Daniela Landy. Známá píseň je ale jen jednou z téměř čtyř stovek skladeb obsažených v Jistebnickém kancionálu. Jednu z nejvýznamnějších památek přinejmenším českého středověku zhudebnil nedávno částečně soubor Tiburtina Ensemble a loni začal poprvé vycházet její souhrnný přepis. Rukopis si pořád uchovává některá tajemství.
4. 5. 2021|

V Británii pojmenovali ulici po básníkovi Ivanu Blatném. Do Anglie uprchl po komunistickém puči

V britském městě Ipswich ve čtvrtek slavnostně pojmenovali místní ulici po českém básníkovi Ivanu Blatném – třicet let poté, co literát zemřel v anglickém exilu. Slavný brněnský spisovatel do Británie uprchl po komunistickém puči v roce 1948. Jeho ulice stojí na místě bývalé psychiatrické léčebny, kde se léčil.
10. 9. 2020|

Smetana chtěl být jako Liszt. A také že je, upozorňuje album Miroslava Sekery

Setkání Bedřicha Smetany a Franze Liszta po letech zorganizoval pianista Miroslav Sekera. Na novém albu ke slavným skladbám rakousko-uherského virtuosa vybral ty méně známé od českého komponisty. Chtěl tak ukázat, že Smetana je coby skladatel srovnatelný se svým ve světě slavnějším kolegou.
10. 8. 2020|

Zvýšený zájem turistů o oblíbené tuzemské lokality přináší i problémy. A nejde jen o odpadky

Velká část českých občanů tráví letní dovolenou kvůli koronaviru v tuzemsku. Turisty, už znovu i zahraniční, tak vyhlížejí hoteliéři, majitelé kempů, penzionů i restaurací. Jenže zvýšený zájem o oblíbené lokality přináší i problémy. A nejde jen o nechávání odpadků v přírodě, ale třeba i o snahu přespat a tábořit tam, kde to není legální. Lidé se tak zpravidla snaží vyhnout plným kempům.
12. 7. 2020|

Poslechněte si: Crème de la Crème. Festival v Litomyšli zahájila pocta Bedřichu Smetanovi

V rodišti významného českého skladatele začal ve čtvrtek festival, který nese jeho jméno. Smetanova Litomyšl se pro 62. ročník přejmenovala z mezinárodního festivalu na „národní“. Vinou protikoronavirových opatření, které zasáhly do příprav, se totiž musí letos obejít bez zahraničních umělců. Nad velkými koncerty navíc převažuje komorní program. Jen v úpravě pro klavír tak například na zahajovacím koncertě zazněla část Smetanovy Mé vlasti. Záznam celého koncertu je možné přehrát v úvodním videu tohoto článku.
3. 7. 2020|
75 let od konce války

Důstojník Pazúr chtěl dokázat, že je zarytý nepřítel Němců. U Přerova nechal postřílet muže, děti i ženy

Masakr karpatských Němců ze Slovenska československými vojáky na návrší Švédské šance nedaleko Přerova byl jedním z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu. Brutální vraždu více než dvou set šedesáti lidí, převážně žen, dětí a starců, nařídil důstojník československé armády Karol Pazúr před 75 lety, v noci z 18. na 19. června 1945.
18. 6. 2020|

Před 30 lety se konaly první svobodné volby. Komunisté překvapivě byli druzí

Před třiceti lety se 8. a 9. června uskutečnily první volby po pádu komunistického režimu. Lidé hlasovali do obou komor Federálního shromáždění i České a Slovenské národní rady. Volby v Česku vyhrálo podle očekávání s velkým náskokem Občanské fórum, na Slovensku Veřejnost proti násilí. Překvapivě ale uspěli i komunisti, kteří tehdy skončili druzí.
8. 6. 2020|

Vteřina dějepisu: Za kolik Sabina prodal Smetanovi nevěstu?

30. května 1866 poprvé „dobrá věc se podařila, věrná láska zvítězila“. V Prozatímním divadle měla totiž premiéru Prodaná nevěsta. Jeník v této komické zpěvohře prodává Mařenku za 300 zlatých. Tušíte ale, za kolik napsal Karel Sabina pro Bedřicha Smetanu libreto?
30. 5. 2020|

Ústřední krizový štáb bude fungovat i po konci nouzového stavu, uvedl Hamáček

Prezident Miloš Zeman se odpoledne sešel s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), hlavním tématem byl stav současné pandemie v Česku. Hamáček po jednání uvedl, že Ústřední krizový štáb se bude scházet i po konci nouzového stavu. Fungovat ale bude v omezeném režimu. Každodenní přírůstek případů koronaviru se posledních 11 dnů stále drží pod osmi desítkami. České univerzity poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu, který hledá lék na nemoc covid-19. V poledne z kostelů zněly zvony jako poděkování zdravotníkům.
12. 5. 2020Aktualizováno12. 5. 2020, 20:12|