Začíná Pražské jaro, Mou vlast zahrají Berlínští filharmonici

Tradičně v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany a jeho Mou vlastí se 12. května otevírá hudební festival Pražské jaro. Cyklus symfonických básní tentokrát v pražském Obecním domě provedou Berlínští filharmonici. Koncert v přímém přenosu nabídne také Česká televize.

Má vlast v podání Berlínských filharmoniků pod taktovkou Kirilla Petrenka je úvodní z celkem pěti desítek koncertů letošního ročníku. „Festival Pražské jaro je opravdu mezinárodní hudební festival, což je důležitý rozměr, protože vytváří pomyslný most, který spojuje domácí špičkovou hudební scénu s děním v zahraničí. Takže Pražské jaro přiváží kromě Berlínských filharmoniků ještě například dva nejlepší italské orchestry,“ upozornil ředitel festivalu Pavel Trojan.

Zájem mezi posluchači je jak o Filharmonický orchestr milánské opery La Scala, tak o orchestr Národní akademie Svaté Cecílie z Říma, kde jako hlavní hostující dirigent působí Jakub Hrůša. Stejnou pozici zastává i v České filharmonii. Od letošního podzimu se ujímá coby hudební ředitel vedení Královské opery v londýnské Covent Garden. Na Pražském jaru bude mimo jiné stát také v čele koncertního provedení Smetanovy opery Libuše.

„Od adrenalinem nabitých finálových kol soutěže v oboru lesní roh a housle a narozeninového koncertu k 75 letům soutěže Pražské jaro přes emocemi protkaný písňový recitál Miah Perssonové, koncert Filharmonického orchestru Francouzského rozhlasu až po oslavu experimentu na Prague Offspring,“ zmínila další nabídku programu mluvčí festivalu Kateřina Koutná.

Jedenáct tisíc strun či světelný les s hudbou

Letošní novinkou je program pro mladé publikum nazvaný SpringTEEN. K zajímavostem patří spektakulární skladba 11 000 strun, v níž bude současně znít padesát klavírů. Na závěrečném koncertu 3. června zazní v provedení České filharmonie vedené Davidem Robertsonem skladba Superorganisms, kterou zkomponoval Miroslav Srnka.

Uvedení skladby 11 000 strun
Zdroj: MHF Pražské jaro/Busoni-Mahler Foundation/Anna Cerrato

Festival Pražské jaro se připojuje k letošním oslavám Roku české hudby, připomínajícím dvě stě let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav je skladatelovo rodiště Litomyšl, Pražské jaro se zapojí mimo jiné panelovou diskusí o fenoménu Česka jakožto velmoci klasické hudby.

Hudbu na 79. ročníku Pražského jara doplní také výstavní projekt Pražské jaro Art Salon. Díla Petra Nikla, Ivana Pinkavy či Iry Svobodové na téma Má vlast si bude možné prohlédnout při koncertech a následně vydražit na aukci, jejíž výtěžek podpoří festival Pražské jaro. Ve spolupráci s festivalem Signal pak před Rudolfinem vznikla interaktivní instalace Co Čech, to muzikant. Ve světelných kmenech symbolického hudebního lesa mohou zájemci rozehrát a propojit různé skladby.