Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu. S Dvořákem vyjede do světa, doma připomene Smetanu

Studio 6: Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie ve středu zahajuje novou, 128. sezonu. V Rudolfinu během tří zahajovacích koncertů zazní výlučně hudba Antonína Dvořáka. Vystoupení je prologem k Roku české hudby, ale i připomenutí dvou set let od narození Bedřicha Smetany.

Antonínu Dvořákovi patří začátek sezony mimo jiné proto, že v roce 1896 dirigoval úplně první koncert České filharmonie, vysvětluje její generální ředitel David Mareček. Filharmonie pro zahájení nové sezony vybrala Dvořákovu koncertní předehru V přírodě, koncert pro housle a orchestr a moll, v němž se představí německo-americký houslista Augustin Hadelich, a osmou symfonii G dur. Vystoupení povede šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.

Uplynulou sezonu Mareček vnímá jako úspěšnou, protože se do sálů vrátili diváci, a věří, že ta 128. bude výjimečná – mimo jiné proto, že bude spjata s Rokem české hudby a také dvoustým výročím narození Bedřicha Smetany. Nynější zahajovací koncerty má za jakýsi prolog k dění v příštím roce.

Česká filharmonie chystá operu Libuše, v zahraničí se pak předvede s Dvořákovými skladbami – vyjede na jarní asijské turné, v létě pak plánuje koncerty po Evropě. „Rok 2024 uzavřeme z New Yorku. Z toho máme velkou radost, protože po dlouhé době vystoupíme hned třikrát v Carnegie Hall a budeme tam hrát tři různé programy. Bude to průřez českou hudbou se slavnými sólisty – na cello vystoupí Yo-yo Ma, na housle Gil Shaham a na klavír Daniil Trifonov,“ vyjmenovává Mareček.

Připomíná, že v New Yorku nepůjde jen o vystoupení České filharmonie, americkým divákům se představí také Pražský filharmonický sbor či Pavel Haas Quartet. „Bude to takový český festival v New Yorku,“ říká Mareček.

Nadcházející sezonu Česká filharmonie pozve řadu hostujících hudebníků, Mareček vyzdvihl dva debuty. Britský dirigent s italskými kořeny Antonio Pappano povede koncert k výročí sametové revoluce a českým divákům se představí také ruský dirigent Tugan Sochijev, jenž se po ruské invazi na Ukrajinu vzdal místa v moskevském Velkém divadle. Únorové koncerty v Rudolfinu přijede dirigovat Simon Rattle, který už s filharmonií spolupracoval před deseti lety.

Novinky jsou spjaty také právě s Rudolfinem. To prochází rekonstrukcí vnitřních prostor a Mareček se těší zejména na úpravy zvenčí: „To bude střešní terasa, máme projekt, který ji zpřístupní veřejnosti. Je to jeden z nejhezčích výhledů na Prahu,“ komentuje s tím, že finance už se podařilo díky mecenášům a sponzorům zajistit, termín otevření terasy zatím ale známý není.

Dvě stě let Smetany

V rámci projektu Smetana200, který má příští rok připomenout významného skladatele, ministerstvo kultury rozdělí 200 milionů korun, jeho součástí budou nastudování jevištních a koncertních děl, muzikologická konference či celorepubliková taneční soutěž. Jedním z cílů projektu je i větší propagace Smetany v zahraničí.

Dle Marečka se dostane na všechny – nejen na velké, regionální a menší soubory, ale i na ty amatérské. „Cílem programu je, aby nejenom Smetanou, ale českou hudbou žila celá země,“ míní.

„Nejedná se pouze o hudební akce, jsem v kontaktu i s muzei, divadly, školami a amatérskými spolky. Velké smetanovské přehlídky chystají vedle Smetanovy Litomyšle také operní domy v Ostravě a Plzni a k výročí se připojují pražské i regionální festivaly. Česká televize chystá celovečerní film o Smetanovi,“ doplnil koordinátor Roku české hudby a projektu Smetana200 Marek Šulc.

„V blížícím se výročním Roku české hudby 2024 chceme pochopitelně připomínat Bedřicha Smetanu, ale také chceme poprvé poukázat na šíři a pestrost všech žánrů hudby, které vznikly a stále vznikají na našem území,“ uvedl Michal Medek, obchodní ředitel České filharmonie a ředitel Smetanovy Litomyšle.