TÉMA

Kočky

I samotářské šelmy mají nečekané sociální schopnosti, ukázal výzkum
Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. Přírodovědci to popsali ve studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti.
20. 2. 2024|ČTK
Kočky požírají dva tisíce živočišných druhů, včetně stovek ohrožených
Kočky jsou sice zbožňovanými společníky lidí, ale také velmi efektivními zabijáky. Podle nové studie univerzity v americkém Auburnu žerou více než dva tisíce druhů živočichů po celém světě, včetně stovek ohrožených.
13. 12. 2023|ČTK
Kočičí předení má vlastnosti zvuků mnohem větších zvířat. Popsal to výzkum s českým podílem
Předení u koček pomáhá vytvářet speciální polštářek uvnitř hlasivek. Vyplývá to z bádání mezinárodního týmu odborníků, na němž se podílela Laboratoř výzkumu hlasu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého (PřF UP) v Olomouci. Dosavadní teorie tyto nízkofrekvenční zvuky přisuzovala opakovaným nervovým vzruchům a následnému stahování a uvolňování hlasivek. Podle nového výzkumu je kočičí hrtan při průchodu vzduchu schopen sám vytvářet nízkofrekvenční zvuk bez nutnosti nervových impulzů právě za pomoci tohoto polštářku.
17. 10. 2023|
Mají delší život nebo znovu chodí. Zájem o fyzioterapii pro zvířata roste
Laserová nebo magnetická terapie, speciální cvičení i masáže. To vše pro čtyřnohé pacienty. Zvířecí fyzioterapeuti mají čím dál víc práce. Některá zvířata díky jejich péči znovu chodí. Jiným odborníci prodlouží nebo zlepší život.
22. 3. 2023|
Opuštěná zvířata na Ukrajině trpí, mají už ale své zastání
Když ruská vojska v únoru vstoupila na Ukrajinu, vyvolalo to exodus lidí, kteří odjeli, aniž by měli čas plánovat a tušili, kdy se budou moci vrátit. Svou daň si tak násilí vybralo i na opuštěných zvířatech, která zbytečně trpěla krutostí útočníků a okupantů. Dnes už ve zkoušené zemi úspěšně funguje několik organizací, ve kterých se o němé tváře dokážou postarat.
12. 1. 2023|sov
Doporučujeme
Volně žijící kočky jsou hrozbou pro veřejné zdraví, mohou šířit řadu nemocí
Jak ukázala pandemie covidu, jedním z největších rizik pro lidské zdraví jsou zoonózy – tedy nemoci přenášené ze zvířat na lidi. Podle nových studií v přenosu těchto chorob hrají nečekaně velkou roli domácí kočky.
14. 6. 2022|
Vědci chtějí zbavit kočky genu, který spouští u lidí alergie. Už testují nástroj
Pokud by se podařilo kočkám odstranit z těla geny, které vyrábí určitý protein, přestaly by u lidí tato domácí zvířata vyvolávat alergie. Týmu amerických genetiků se to teď v laboratorních podmínkách podařilo, k reálnému užití je ale ještě daleko.
9. 5. 2022|
Domácím kočkám se zmenšují mozky. Domestikace má stejný vliv na více druhů
Co se týká velikosti mozku, domestikace kočkám neprospívá. Mezinárodní výzkumný projekt, který srovnal lebky více druhů koček, zjistil, že velikost mozku domácích koček je menší než u jejich afrických předků. Výsledky vyšly v odborném žurnálu Royal Society Open Science.
28. 1. 2022|
Brněnskou výstavou o Ester Krumbachové volně procházejí kočky. Hledají nový domov
Výstavními síněmi Domu umění v Brně se spolu s návštěvníky procházejí kočky z útulku. Kostýmní výtvarnice, filmařka a všestranná umělkyně Ester Krumbachová tato zvířata obdivovala, často je kreslila a těšila se z jejich společnosti. Kočkám má výstava pomoci najít cestu k nové rodině.
28. 12. 2021|
Kočkám nejsou lidé lhostejní, nezájem jen předstírají. Sledují každý jejich krok, ukázala studie
Tým vědců z několika japonských institucí zjistil, že kočky dokáží sledovat, kde se lidé v jejich domovech nacházejí – a to dokonce i když je nevidí. Ve studii zveřejněné v odborném časopise PLOS ONE skupina popsala experimenty, které prováděla s kočkami a nahrávkami hlasů, a co z nich zjistila.
15. 11. 2021|
Kočky mají sedm povahových rysů, ukázal finský výzkum. Liší se jednotlivci i plemena
Řada psychologických charakteristik lidské povahy pracuje s takzvanými osobnostními typy. Například oblíbený osobnostní test známý jako Myers-Briggs Type Indicator jich rozlišuje 16. Teď vědci vypracovali podobný systém i pro kočky.
11. 9. 2021|
Domácí psi a kočky mohou fungovat jako rezervoár koronaviru. Často se nakazí, varuje studie
Nemoc covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi, zjistila studie univerzity v nizozemském Utrechtu. Vědci otestovali 310 domácích zvířat z téměř dvou set domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky.
4. 7. 2021|
Doporučujeme
Kočky milují krabice. A dokonce i jejich rafinované iluze, ukázal experiment
Kočky, stejně jako lidé, se dají oklamat optickými klamy, naznačuje nový výzkum. Je založený na pokusech, které vznikly v rámci takzvané občanské vědy: majitelé koček v něm experimentovali se svými zvířaty.
6. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 18:24|
Dopady vyhánění dingů z přírody jsou viditelné z vesmíru, ukázaly satelitní snímky
V australských oblastech, ze kterých lidé vyhnali psa dinga, se hůř daří vegetaci. Je to přitom viditelné i z vesmíru. Poukázala na to nová analýza satelitních snímků, jejíž výsledky publikoval časopis Landscape Ecology.
28. 2. 2021|
Spolu s Joe Bidenem se do Bílého domu vrátí domácí mazlíčci: ovčáci Champ a Major
Tradice, která sahá až k Georgi Washingtonovi. Tradice, které se přidrželo třicet z celkem pětačtyřiceti amerických prezidentů. Tradice, kterou po bezmála dvou stoletích přerušil jen Donald Trump. Tradice, která stanoví, že pán Bílého domu své sídlo sdílí se svým domácím mazlíčkem. V současnosti nejčastěji psem či kočkou. Někdy oběma. Tradice, na kterou teď naváže zvolený prezident Joe Biden.
3. 12. 2020|
Přenos covidu-19 ze zvířat na člověka je zanedbatelný, uklidňují veterináři
Riziko přenosu covidu-19 ze zvířete na člověka je naprosto zanedbatelné. Kapénky od lidí však na zvířatech mohou být, stejně jako na každém jiném předmětu, uvedl ve středu na tiskové konferenci viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Karel Daniel.
30. 9. 2020|
Lék pro kočky by mohl pomoci i proti covidu. Jeho testy už míří do klinické fáze
Výzkumníci z Kanady se připravují ke spuštění klinických testů přípravku, který se běžně používá pro léčení koronavirů u koček. Na základě jejich výzkumů se totiž zdá, že by mohl být stejně účinný i proti novému koronaviru, který u lidí způsobuje nemoc covid-19.
28. 8. 2020|
Kočky zabijí v jednom městě 27 milionů zvířat ročně. Jejich lovecké schopnosti vědci podceňovali
První velká africká studie zkoumala, kolik zvířat tam zabijí volně žijící domácí kočky. Podle výzkumu je to výrazně více, než naznačovaly odhady – až osmdesát procent kořisti totiž nedonesou domů. Jen v Kapském městě ročně připraví o život asi 27 milionů zvířat, nejčastěji plazů.
30. 7. 2020|
Domácí kočky jsou nečekaně úspěšní predátoři. Ale jen sto metrů od domova
Nová studie ukazuje, že lovící domácí kočky mohou mít zásadní dopad na lokální populace zvířat. S ohledem na omezené teritorium dokážou předčit i divoké predátory. Nejčastěji se kočky pohybují ve vzdálenosti kolem 100 metrů u domu, kde mohou uškodit především ptákům.
13. 3. 2020|
Kočičí emoce umí číst jen 13 procent lidí. Ti jsou v tom ale excelentní
Kočky mají často pověst zvířat, jejichž emoce se špatně čtou. Nový výzkum kanadských etologů ale ukázal, že chyba není v kočkách, nýbrž v lidech.
3. 12. 2019|
Doporučujeme
Kočky jsou schopné vytvořit si k lidem podobně silný vztah jako psi nebo děti, tvrdí výzkum
Nová studie biologů z Oregonské státní univerzity prozkoumala, jaký vztah si jsou kočky schopné vytvořit se svými lidskými majiteli. Vědci tvrdí, že je podobně silný, jako mají k lidem psi, nebo dokonce děti ke svým pěstounům.
24. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 14:26|
V Číně úspěšně naklonovali kočku, metodu by v budoucnu mohli využít i pro pandy
V Číně se narodila naklonovaná kočka. Svého majitele stála 800 tisíc korun. „Kopii“ domácího mazlíčka vytvořila firma, která už několik let provádí klonování psů. Proces by ale v budoucnu mohl posloužit u ohroženějších zvířat, jako jsou pandy.
8. 9. 2019|
V Doupovských horách žijí kočky divoké, ukázaly fotopasti. Možná celá populace, doufají biologové
Fotopasti v Doupovských horách zachytily v posledních měsících dvě velké kočky divoké – vzácné šelmy, o jejichž přítomnosti v Čechách neměli biologové tušení. Nyní se domnívají, že by na Karlovarsku mohla být i fungující populace divokých koček. V Česku zatím žádná taková neexistovala.
19. 8. 2019|
Na Korsice se našla legendární „liščí kočka“
I v moderní době je možné objevit zcela neznámé zvíře. Dokládá to úspěch korsických biologů, kteří na tomto ostrově poprvé v dějinách našli tvora, který byl doposud známý jen z lidových zkazek – slavnou „liščí kočku“. Pravděpodobně není příbuzná evropských koček.
24. 6. 2019|