Psí hotely jsou skoro plné i přes rostoucí ceny

Psím hotelům v Česku dochází místo na letní měsíce, obsazené jsou už z osmdesáti až devadesáti procent. České televizi to potvrdilo pět ze šesti oslovených zařízení. V některých městech majitelé psů už ubytování pro svého mazlíčka v termínu dovolené neseženou.

V královéhradeckém Psím hotýlku jsou letní měsíce velmi vytížené každoročně. „Obsazenost se nyní pohybuje okolo devadesáti procent, prvních čtrnáct dní v červenci máme úplně plno,“ řekla ČT majitelka Eva Kalvodová. První týden v červenci je obsazený například i v pražské Školce pro pejska. A celé léto je už bez volných míst v psím hotelu Aurora u Ostravy.

Pokud chtějí mít klienti jistotu, objednávají si podle provozovatelů hotelů místa už během zimních měsíců. „Ideální je, když si zájemci rezervují své místo už při výběru dovolené,“ doporučila majitelka havlíčkobrodského Hotelu Maxx Jana Voháňková.

Zájem je i o hotely pro kočky

Kapacity se plní i v hotelech pro kočky. Naprostou obsazenost na léto hlásí například Hotel pro kočky Miacis ve Slaném u Prahy. Podle majitelky Heleny Hejmové má zařízení na toto období plno už od Velikonoc.

Hotel ale nemusí být vhodný pro všechny kočky. „Jsou méně sociální, hůře snáší změny a nejlépe jim je v domácím prostředí,“ upozorňuje Voháňková. „U koček je lepší, pokud se o ně postará například soused a můžou zůstat doma,“ doplnila majitelka Hotelu Maxx, který nabízí ubytování nejen pro psy, ale právě i pro kočky.

Ceny stouply

Psí hotely jsou téměř plné i přesto, že se v nich zdražovalo. Podle informací, které poskytla oslovená zařízení České televizi, zdražily od roku 2020 v průměru o pětinu. Nyní se ceny pohybují od tří set do šesti set korun za den s tím, že stravu zajišťuje klient.

Zdražily i hotely pro kočky. Přesto podle Hejmové stoupá poptávka klientů po prémiovém typu ubytovaní. To může zahrnovat vytápěnou podlahu, jídelní set či soukromý venkovní výběh.