TÉMA

Otrava

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté

Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|

Za týden se na Slezském Předměstí otrávili dva psi, chovatelé mají obavy

Několik domácích zvířat se v poslední době otrávilo v královéhradeckém Slezském Předměstí. V rozmezí jediného týdne se k veterinářům dostali dva psi z téže ulice. Jednoho zachránili, u druhého se jim to již nepodařilo. Již loni uhynul další pes a také několik koček. Slezským Předměstím se proto šíří obavy.
1. 3. 2024|

Substance účinná proti všem hadím jedům. Vědci udělali významný krok ke svatému grálu toxikologie

Vědci z americké výzkumné organizace Scripps Research vyvinuli protilátku, která dokáže blokovat účinky smrtelných toxinů obsažených v jedech nejrůznějších druhů hadů vyskytujících se v Africe, Asii a Austrálii. Podle expertů jde o významný krok na cestě k univerzálnímu protijedu.
25. 2. 2024|

Rodina dostane Navalného tělo až po „volbách“, ale možná nikdy, zvažují ruské úřady. Jeho pohřeb by mohl přerůst v protesty

Ruské úřady podle médií uvažují o tom, že by tělo předáka ruské opozice Alexeje Navalného vydaly rodině až po březnových prezidentských „volbách“, nebo vůbec. Důvodem může být snaha zamezit vlně pietních akcí u příležitosti pohřbu, které by uškodily současnému vládci Kremlu Vladimiru Putinovi ve volbách. Ty v Rusku nejsou svobodné, skutečná opozice se jich účastnit nesmí. Odmítání vydat tělo zároveň budí podezření, že Navalnyj mohl být znovu otráven nervově paralytickou látkou novičok. Navalného matka Ljudmila přímo Putina vyzvala, aby jí nechal tělo jejího syna vydat, totéž požaduje i jeho manželka Julija Navalná.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 17:41|

Julija Navalná převezme roli svého manžela v ruské opozici, míní zahraniční média

Julija Navalná po smrti svého manžela vystoupila z pozadí událostí a v internetovém projevu vyzvala Rusy k činům. Se svým mužem dlouhodobě sdílela odpor k režimu Vladimira Putina a podílela se na chodu Fondu boje proti korupci. Její charakter se naplno projevil, když Navalnyj čelil otravě nervově paralytickou látkou novičok v roce 2020. Tehdy dokázala vyburcovat zájem mezinárodní veřejnosti a dostat ho na léčení do Německa. Její postavení v ruské opozici však přináší řadu otázek.
20. 2. 2024|

Němcov, Politkovská, teď Navalnyj. Smrt či otrava zastihly už mnoho Putinových odpůrců

Zpráva o smrti významného představitele ruské opozice Alexeje Navalného v pátek zaskočila celý svět. Ohlédnutí do minulosti přitom ukazuje, že řadu opozičníků či odpůrců režimu Vladimira Putina, kteří proti němu vystupovali, zastihla vážná otrava, nebo dokonce vražda.
16. 2. 2024|

Kanabinoid HHC může u mladých lidí způsobit duševní problémy, říká odborník VŠCHT Kuchař

Vláda má ve středu odpoledne jednat o možnosti regulace látky HHC. Kanabinoidní látka se dá volně koupit v pouličních automatech nebo večerkách například v podobě cukrovinek, její kvalita není navíc nijak kontrolovaná. V Česku poslední dobou přibývá případů předávkování HHC. Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pro ČT řekl, že kanabinoid může u mladých lidí vyvolat duševní změny, riziko představují i možné zbytky těžkých kovů a jiných látek po nedostatečné finální úpravě HHC.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:13|

Ministerstvo zdravotnictví se staví proti HHC, reaguje na otravy mladistvých i dětí

Ministerstvo zdravotnictví chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC. V posledních týdnech se látkou přiotrávilo několik mladých lidí, záchranáři v Karlovarském kraji o víkendu vyjížděli k několika případům intoxikace. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách.
5. 2. 2024|

Školáci v Karlových Varech se otrávili bonbony s kanabinoidem, řeší to policie

Policisté prověřují případ otravy několika žáků základní školy v Karlových Varech. Zjistili, že žáci se předávkovali želé bonbony s obsahem látky HHC, což je kanabinoid vyskytující se v konopí, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Intoxikované děti skončily v nemocnici. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech, například ve formě bonbonů. Karlovarská nemocnice na svém facebookovém profilu napsala, že se s případy předávkování touto látkou setkává stále častěji.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:35|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

Policie řeší otravu orlů a káněte na Vysočině

Česká společnost ornitologická řeší otravu dravců. Na dvou místech na Vysočině někdo nejspíš nastražil návnady se zakázaným jedem. Otravu v té souvislosti zjistili odborníci u dvou orlů mořských a jednoho káněte. Případy se už zabývá policie.
9. 1. 2024|

Manželku šéfa ukrajinské rozvědky Budanova otrávili těžkými kovy, potvrdil zástupce tajné služby

Manželce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanova lékaři diagnostikovali otravu těžkými kovy, uvedla s odvoláním na své zdroje v rozvědce ukrajinská média. Informaci podle agentury Reuters potvrdil zástupce HUR. Ukrajinské úřady v souvislosti s otravou zahájily vyšetřování pokusu o vraždu. Marianna Budanovová je v péči lékařů, ale není v ohrožení života. Otrava se podle médií potvrdila také u několika pracovníků rozvědky.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:56|

Ve vedlejší větvi kauzy otravy Bečvy rozhodl vsetínský soud trestními příkazy

Ve vedlejší větvi případu otravy Bečvy z 20. září 2020, v níž byli stíhaní tři lidé, rozhodl v úterý vsetínský okresní soud o uznání viny trestními příkazy. Vyplývá to z údajů v justiční databázi. Podrobnosti o rozhodnutí soudu zatím nejsou k dispozici. Proti trestnímu příkazu mohou obvinění i žalobce podat odpor, v takovém případě by soud musel nařídit hlavní líčení.
31. 10. 2023|

Zmocněnec firmy Energoaqua v závěrečné řeči odmítl vinu za otravu Bečvy

Zmocněnec firmy Energoaqua Vladimír Kurka ve své závěrečné řeči u Okresního soudu ve Vsetíně odmítl, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Spolu s podnikem je v případu obžalovaný také jeho ředitel Oldřich Havelka. Soud nemůže podle Kurky u obou obžalovaných rozhodnout jinak než o zproštění obžaloby. Podle státního zástupce řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
19. 10. 2023|

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy. Rozsudek by mohl padnout za měsíc

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
21. 9. 2023|

Zubařka, která usmrtila léčitele, nedokázala ovládat své činy, konstatoval u soudu psychiatr

Zubařka, která společně se svou známou usmrtila vůdce kutnohorské sekty, nebyla v době činu schopná ovládat své jednání. Trpěla stockholmským syndromem, syndromem týrané ženy i poruchou přizpůsobení. Věřila, že muž, který byl jejím partnerem, má nadpřirozené schopnosti, a byla zcela pod vlivem jeho bludného uvažování. U soudu to ve středu uvedl znalec z oboru psychiatrie Jaroslav Maxmilián Kašparů.
6. 9. 2023|

Znalec Klicpera u soudu trval na tom, že otravu Bečvy způsobila Energoaqua. Zapojení Dezy odmítl

Vsetínský okresní soud, který projednává případ otravy řeky Bečvy, ve středu po třech jednacích dnech ukončil výslech znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery. Za viníka havárie ze září 2020 znalec označil společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Obhajoba s tím nesouhlasí, Klicperův posudek je podle ní plný nepravd. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
16. 8. 2023|

Otravu Bečvy podle znalce Klicpery prokazatelně způsobila společnost Energoaqua

Za viníka otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 označil znalec z oboru vodního hospodářství Jiří Klicpera u soudu společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Podnik podle něj nesprávně provozoval vodní hospodářství, především chemickou čistírnu odpadních vod. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Ten vinu u soudu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku.
19. 7. 2023|

Saakašviliho stav vzbuzuje obavy, odsouzený gruzínský exprezident mluví o otravě

Značné obavy vzbudil zdravotní stav bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Pětapadesátiletý politik měl v pondělí soudní stání, k němuž se připojil přes video z nemocnice v Tbilisi, kde si pod policejním dozorem odpykává trest vězení. K jeho okamžitému převozu ze země vyzvala Ukrajina, kde Saakašvili několik let působil.
4. 7. 2023|

Zdrojem znečištění v Bečvě mohla být Energoaqua, řekl u soudu bývalý zaměstnanec firmy

Svědek Jiří Los, bývalý pracovník firmy Energoaqua, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, podnik podezírá z možného zavinění havárie. U vsetínského okresního soudu, který kauzu projednává, však uvedl, že v době otravy už ve společnosti nepracoval. Připustil též, že technologii čistírny odpadních vod firmy, odkud podle obžaloby znečištění do řeky uniklo, nezná. V čistírně nikdy nepracoval. Spolu se společností Energoaqua je obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 15:22|

Firma Energoaqua před otravou Bečvy závadnou vodu nevypustila, řekl u soudu svědek

Společnost Energoaqua, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy ze září 2020, při noční směně před havárií žádnou závadnou odpadní vodu nevypustila. U vsetínského okresního soudu, který se případem zabývá, to řekl pracovník velínu čistírny odpadních vod podniku Ivo Petříček. Sloužil noční směnu od 18:00 v sobotu 19. září do 06:00 v neděli 20. září 2020, první ryby začaly v řece hynout v neděli dopoledne. Kromě firmy Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
7. 6. 2023|

Jedovatý pesticid zabil letos už deset orlů. Jejich malou populaci to ohrožuje, varují ornitologové

Deset orlů mořských již letos uhynulo po otravě karbofuranem. To je jedovatý pesticid, který je v Česku zakázaný, ale ochránci přírody se domnívají, že jej pytláci líčí na hlodavce, kterými se pak dravci živí. Velké množství otrav orlů je obrovským problémem. V současnosti u nás žije na českém území okolo 150 párů a hnízdní úspěšnost nebývá vysoká.
1. 6. 2023|

Na Karlovarsku zřejmě někdo otrávil samici orla mořského, uhynulo také mládě

V katastru obce Toužim na Karlovarsku zřejmě někdo otrávil samici ohroženého orla mořského. Samice pečovala o několik týdnů staré mládě, které zahynulo přímo v hnízdě. Případem se zabývají karlovarští kriminalisté. Česká společnost ornitologická za letošní rok eviduje osmnáct otrávených dravců, z toho deset orlů mořských.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 13:00|

Ženy si spletly ocún s medvědím česnekem. Skončily ve vážném stavu v kroměřížské nemocnici

Kroměřížská nemocnice přijala dvě pacientky po otravě ocúnem, který si spletly s medvědím česnekem. Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna už byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče (JIP), informovala mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.
24. 4. 2023|