TÉMA

Domažlice

Plzeňský kraj tlačí na zpoplatnění dalších silnic. Nechce, aby se kamiony vyhýbaly mýtu

Plzeňský kraj spolu s několika obcemi usiluje o zavedení mýta na dalších silnicích. Chtějí tím udržet mezinárodní kamionovou dopravu na dálnicích. Řidiči nákladních aut si podle vedení kraje často zkracují cestu po silnicích první třídy a zároveň se vyhýbají zpoplatněným úsekům. Prioritou kraje i starostů je zavedení mýta mezi Klatovy a Domažlicemi.
10. 1. 2024|

Domažlice přijdou kvůli obchvatu Babylonu o část lesů. Ztrátu by mohly nahradit pozemky od soukromníků

Domažlice přijdou kvůli plánované stavbě obchvatu Babylonu na hranicích s Německem o 30 hektarů lesa. Radnice tak nyní vyzývá soukromníky, aby jí své lesní pozemky nabídli, pokud na nich dlouhodobě nehospodaří. Stavba obchvatu měla původně začít v roce 2025, kvůli námitkám spolku Děti Země se ale asi o několik měsíců pozdrží.
21. 11. 2023|

V Plzni vznikla nová vlaková zastávka Slovany. Pro cestující je lépe dostupná

Stavbaři ukončili rekonstrukci téměř čtyřkilometrového úseku trati Plzeň –⁠ České Budějovice. Konkrétně mezi hlavním nádražím v Plzni a okrajovou plzeňskou částí Koterov. Modernizace stála přes dvě miliardy korun. Největším přínosem pro cestující je vybudování nové zastávky Plzeň-Slovany, nahradila hůř dostupnou stanici v Koterově.
12. 10. 2023|

Nová trať z Plzně do Stoda už má územní rozhodnutí, vydal ho Jihočeský kraj

Jihočeský krajský úřad vydal územní rozhodnutí k novostavbě trati z Plzně do Stoda. To měl přitom původně vydávat Plzeňský kraj, jenže ten neměl dost úředníků. Ministerstvo dopravy tak schvalování kvůli dvouletému průtahu přesunulo do sousedního kraje. Trať za devět miliard korun chtěla Správa železnic (SŽ) začít stavět už loni, teď to má být až rok 2025.
27. 9. 2023|

Na vlak z Mnichova čekalo na Plzeňsku kamení. Incident je bez zranění

Na trať z Plzně do Domažlic někdo nastražil kamení. Podle informací Českých drah před hromadou zastavil mezistátní expresní vlak z Mnichova do Prahy, incident se obešel bez zranění. Dopravu na jednokolejné trati se již podařilo obnovit.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 17:20|

Další rezignace na domažlické radnici. Končí místostarosta a radní z ANO

Po odvolání domažlického starosty z ANO Radka Wiesnera se rozhodli rezignovat na své funkce i místostarosta Josef Kříž a radní David Všetečka (oba nestraníci zvolení na kandidátce ANO s podporou nestraníků). Starostu Wiesnera odvolalo minulý týden tamní zastupitelstvo. Rada města je tak po středečních rezignacích pětičlenná. Místostarosta Kříž se rozhodl skončit i v městském zastupitelstvu, píše středeční Domažlický deník a regionální vydání Mladé fronty DNES (MfD).
28. 6. 2023|

Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři

Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.
27. 6. 2023|

Domažlice mají nového starostu, Wiesnera nahradil lidovec Antoš

Stanislav Antoš (KDU-ČSL) je novým domažlickým starostou. Po rozpadu dosavadní koalice odvolali zastupitelé na středečním zasedání dosavadního starostu Radka Wiesnera (ANO). Pro to, aby skončil, byli ovšem i někteří zastupitelé za ANO. Jeho nástupce Antoš kandidoval za uskupení Vždy Domažlice, které nyní bude vládnout společně s ANO, Sdružením pro město Domažlice a Piráty.
22. 6. 2023|

Trať v Domažlicích potřebuje zmodernizovat. Desítky lidí nechtějí, aby nová kolej vedla přes jejich pozemky

Desítky obyvatel Domažlic odmítají plány na zdvojkolejnění tamní železniční trati. Jsou sice zvyklí, že jim kolem domů projíždějí vlaky, ale nová kolej, která je součástí plánované modernizace trati z Prahy do Mnichova, má vést přes jejich pozemky. Vlakové spojení by mělo být rychlejší a bezpečnější.
21. 6. 2023|

Jih i západ Česka, ale i Bavorsko. Na jednu jízdenku je možné jezdit napříč regiony i zeměmi

Cestující v autobusech a vlacích mohou mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen jezdit na jednu jízdenku. Celodenní lístek Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí v Česku pro jednotlivce 240 korun a pro rodinu s až pěti dětmi 360 korun.
18. 6. 2023|

Mezi jižními Čechami a třemi bavorskými okresy mohou lidé cestovat na jednu jízdenku

Cestující v autobusech a vlacích mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen mohou z veké části jezdit na jednu jízdenku. Na vzájemném uznávání cestovních dokladů se dohodli zástupci těchto regionů. Projekt zahájili v Železné Rudě na Šumavě. Turisty má přimět více používat veřejnou dopravu a omezit jízdy autem.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:12|

Policisté nalezli pohřešovanou dívku z Domažlicka

Policisté našli sedmnáctiletou dívku z Domažlicka, po které v úterý vyhlásili celostátní pátrání. Dívka byla nalezena v pořádku ve středních Čechách a bude předána rodičům, uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:00|

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

Na inauguraci Petra Pavla lidé čekali i několik hodin, přijeli z celé republiky

Na inauguraci Petra Pavla přijeli do Prahy lidé z různých míst České republiky. Někteří několik hodin čekali, aby viděli jeho projev z první řady, jiní doufali ve společnou fotku a podání ruky. Další lidé sledovali přenos inaugurace v televizi, v kavárnách nebo i během vyučování jako studijní materiál.
9. 3. 2023|

V neděli ještě pěšky, od pondělí už autem. Řidičům se otevře západní okruh Plzně

V neděli v noci se řidičům otevře západní okruh Plzně. Jde o největší a nejdražší stavbu, kterou dosud realizoval Plzeňský kraj. Stavba druhé etapy okruhu, který má v každém směru jeden pruh, stála 2,2 miliardy korun, z toho 1,54 miliardy je dotace EU. Úsek propojí sever Plzně a hlavní tah z Karlových Varů s dálnicí D5 a ulehčí dopravně přetíženému středu města, uvedl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Před otevřením si dokončený úsek mohla prohlédnout veřejnost – zatím bez aut.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 19:21|

Ústavní soud se zastal Němce, kterého zranili pohraničníci při pokusu o překonání železné opony

Ústavní soud (ÚS) se zastal Němce Thomase Bartsche, kterému českoslovenští pohraničníci prostřelili koleno při pokusu o přechod železné opony. České soudy mu jako odškodnění za zdravotní újmu přiznaly jen zhruba 5500 korun. Přiměřeným odškodněním se soudy po čtvrtečním nálezu musí zabývat znovu. Bartsch, který má trvalé zdravotní následky, pokládá částku za nepřiměřeně nízkou.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 14:38|

Zdevastovaný zámek nedaleko Domažlic pomalu prochází rekonstrukcí

V Čečovicích nedaleko Domažlic pokračují rekonstrukce zámku. Ty si vyžádají až devadesát milionů korun. Zámku se ujal klub nadšenců, který ho v roce 1998 převzal do vlastnictví. Letos a příští rok opraví první místnost na přednášky, koncerty a svatby.
18. 1. 2023|

Příčinou úmrtí kojence po vyšetření v Domažlicích nebylo násilí, uvedla policie

Kriminalisté vyšetřují příčinu úmrtí tříměsíčního chlapce po vyšetření v Domažlické nemocnici. Podle předběžné pitevní zprávy vyloučili tzv. brachiální, tedy tělesné násilí. Šlo o úmrtí z chorobných příčin, řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Konkrétní informace podle ní budou až po všech laboratorních výsledcích, což může být v řádu týdnů.
23. 12. 2022|

Ráno po ošetření na pohotovosti v Domažlicích zemřel kojenec, tragédií se zabývá policie. Nemocnice spojitost odmítla

O úmrtí nemocného kojence, kterého poslal lékař z Domažlické nemocnice domů, se zajímá policie. S tříměsíčním chlapcem přišli rodiče v pondělí večer na pohotovost s přetrvávající rýmou, kašlem a vysokou teplotou, ale dozvěděli se, že je pouze nachlazený. Do rána však dítě přestalo dýchat a přivolaná záchranná služba už ho nezachránila. Na událost ve čtvrtek upozornily weby Novinky.cz a iDNES.cz. Podle mluvčího nemocnice nemá smrt dítěte souvislost s potížemi, s nimiž bylo v nemocnici ošetřováno.
22. 12. 2022|

Některé radnice sundávají ukrajinské vlajky. Krok čelí kritice

Z tuzemských radnic postupně mizejí vyvěšené ukrajinské vlajky. Symbolický projev podpory Ruskem napadené zemi odstraňují hlavně jejich nová vedení, která vzešla z podzimních komunálních voleb. Týká se to hned několika měst na jihu nebo západě Čech.
4. 11. 2022|

Dron ohrožoval vzlétnutí vrtulníku, který převážel těžce zraněnou po dopravní nehodě

Až osm let vězení hrozí pilotovi dronu, který si natáčel zásah u dopravní nehody ve Folmavě na Domažlicku. Bezpilotní letoun se totiž přiblížil k záchranářskému vrtulníku, který zrovna startoval se zraněnou řidičkou na palubě. Podle pilotů podobných případů přibývá v celém Česku. Přitom drony mohou ohrozit letouny i posádku.
31. 10. 2022|

Za srážku vlaků u Kdyně potvrdil soud strojvedoucímu podmíněný trest. Zrušil zákaz řízení

Podmíněným trestem třiceti měsíců s dvouletou zkušební lhůtou potrestal Krajský soud v Plzni strojvedoucího Jaroslava Krotkého za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřícího vozu v Kdyni na Domažlicku. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozilo strojvedoucímu až osm let vězení. Rozsudek je pravomocný.
18. 10. 2022|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Po srážce vlaku s traktorem u Bezděkova bude trať kvůli opravám uzavřená až do pátečního večera

Do pátečního večera bude uzavřená trať u Bezděkova na Klatovsku, kde se v pondělí večer srazil osobní vlak a traktor. Po nehodě zůstaly v úseku poškozené koleje, které Správa železnic opravuje. Drážní inspekce vyčíslila škodu na vlaku, traktoru i kolejích na tři miliony korun.
7. 7. 2022|