Útok nožem v domažlické škole policie vyšetřuje pro podezření z pokusu o vraždu

Události: Vyšetřování útoku v domažlické škole (zdroj: ČT24)

Dívka podezřelá z úterního útoku nožem na spolužáky na základní škole v Domažlicích je v nemocnici. Ještě v úterý ji tam po výslechu a po provedení prvotních úkonů vyšetřování převezli policisté. Případ vyšetřují pro podezření z pokusu o vraždu. Škola se z útoku vzpamatovává. Zranění napadených dětí nejsou vážná, v tuto chvíli jsou už v domácí péči. V rámci první středeční hodiny učitelé s žáky incident probírali a odpovídali na jejich dotazy. Ředitel školy Ivan Rybár řekl, že s dívkou, která nožem zaútočila na spolužáky, škola v minulosti pracovala, nic ale nenasvědčovalo tomu, že by se měla dopustit takto agresivního činu.

Policie se bude událostí nadále intenzivně zabývat v následujících dnech, některé zajištěné věci prozkoumají odborníci. „Předmětem prověřování zůstává i nadále motiv tohoto činu. S ohledem na věk podezřelé i poškozených, kterými jsou žáci druhého stupně, tedy osoby mladší 15 let, nebudeme k případu sdělovat žádné bližší informace,“ upozornila policie.

S ohledem na příspěvky v diskusích ve virtuálním prostředí policisté opakovaně upozornili, že podezřelá dívka není cizí státní příslušnice. „Tuto informaci zdůrazňujeme i přesto, že u takto nešťastné události, jakou je tato, nehraje státní příslušnost žádnou roli, obzvlášť pokud jde o děti,“ podotkla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Dívka své spolužáky napadla ve třídě. Bylo to před začátkem vyučování. V tu dobu tam už byla i učitelka. „Pedagožky, které byly na místě, se zachovaly opravdu profesionálně, s dívčinou hovořily, byla vyčleněna a po mém příchodu došlo k odzbrojení,“ popsal ředitel školy.

Ředitel školy ve vysílání ČT24 ve středu ráno prohlásil, že je hrdý na své pedagogické kolegy, kteří v době incidentu ve škole pomáhali. Domažlická škola má dvě budovy, v jedné z nich, kde je druhý stupeň, byla výuka hned po události přerušena. „Výuka na prvním stupni (ve druhé budově) pokračovala dál,“ popsal Rybár.

Ředitel ZŠ v Domažlicích Ivan Rybár o útoku žákyně (zdroj: ČT24)

Upravený rozvrh

Výuka na škole už nyní pokračuje v běžném režimu. Podle ředitele však byl upraven rozvrh na druhém stupni. „První dvě hodiny jsou třídní učitelé ve svých třídách. Tu první věnují včerejší (úterní) mimořádné události. Měli by děti poučit a incident s nimi probrat, měli by také odpovídat na otázky dětí. Druhá hodina je běžná třídnická,“ přiblížil. Výuka byla také zkrácena do 12:30.

Ředitel v tuto chvíli nemá informace o tom, že by někdo kvůli útoku ve středu nepřišel do školy. „Mapoval jsem situaci u vchodu, podle pohybu dětí si myslím, že jich doma zůstalo minimálně,“ odhadl.

Žákům školy po incidentu pomáhali na místě psychologové. „Zaregistroval jsem jednu dívčinu, která potřebovala pomoc. Také jsme využili interventa od policie který se jí věnoval,“ popsal Rybár první minuty po incidentu.

Už v minulosti podle něj byla do školy přivolána policie, bylo to však kvůli výhrůžkám uložení bomby v budově. Tehdy museli být žáci evakuování. „Nicméně tento případ byl první a doufám, že i poslední v mé kariéře,“ řekl.

Za Jakubem Novotným z diecézní charity přišly během dopoledne čtyři děti a jedna učitelka. „Jsou vyděšení z toho, že to nečekaly. Že to byla nějaká nečekaná událost, nedokážou pochopit, proč se to stalo. Takže to jsou otázky – proč se to stalo a co vlastně se teď bude dít,“ řekl.

Odborníci budou ve škole dětem k dispozici i v dalších dnech

V reakci na události připravují učitelé společně se třemi odborníky z Pedagogicko-psychologické poradny v Domažlicích preventivní opatření. Pomáhají také dva experti z Diecézní charity v Plzni. „Očekává se ještě příjezd pracovnice Bílého kruhu bezpečí, která bude k dispozici v odpoledních hodinách,“ nastínila ve středu metodička prevence Jana Hendrichová.

Odborníci komunikují nejen s pedagogy, ale přímo i s dětmi. „Mají v hlavě zmatek, nechápou motivy té události, spekulují, co mohlo být spouštěčem, některé přemýšlí o tom, zda je škola pro ně bezpečné místo. Bavili jsme se i o tom, co konkrétně dělat se strachem. Cílem je normalizovat pocity. Někteří říkají: ‚Necítím se nijak, vůbec nevím, jak to pojmenovat.‘ Někomu i cukají koutky úst, protože ta situace je pro ně takovým šokem, že neví, jak reagovat,“ popsala Hendrichová.

Odbornice Heindrichová k preventivním opatřením na škole v Domažlicích (zdroj: ČT24)

Událost ale může u žáků podle Hendrichové vyvolat i pozdější reakci. Odborníci by tak měli na škole působit i v následujících dnech. „Na webových stránkách školy budou uvedeny informace, na koho se obrátit a komu zatelefonovat. Určitě má tato situace prioritu,“ ujistila.

V místním komunitním centru byla celé odpoledne lidem k dispozici také pracovnice Probační a mediační služby. „Vzhledem k tomu, že pracujeme s oběťmi trestných činů a s lidmi, kterých se trestné činy nějak dotkly, obecně ke konkrétním případům našich konzultací neposkytujeme žádné informace,“ řekl mluvčí služby Martin Bačkovský.

Lidé zájem o pomoc příliš neměli, mohou se ale na Probační a mediační službu obrátit kdykoliv jindy, i v jiných případech. Pracovníci služby jsou podle Bačkovského u domažlického případu od samého počátku, spolupracují s orgány činnými v trestním řízení. „Naším úkolem je provázet oběti, případně jejich rodiny, trestním řízením. Radit jim a navigovat je,“ popsal obecně Bačkovský. S nabídkou pomoci v krizové situaci přišla také Univerzita Karlova.

K útoku nožem došlo na ZŠ Komenského 17 v úterý ráno. Dívka při něm zranila dva vrstevníky, děti ale nebyly v ohrožení života, do péče si je převzali zdravotníci. Podezřelou, která je stejně jako zranění žákyní druhého stupně, policie záhy zadržela. Na místě zasahovalo velké množství hlídek a kriminalistů, policie nyní prověřuje motiv činu.