TÉMA

Benátky

Zákaz pohybu bez oblečení a pokuta za tvrdý alkohol na pláži. Chorvatské letovisko zpřísňuje pravidla

Chorvatské letovisko Pula se připravuje na další letní sezonu. Vedle renovací areálů či výstavby nových rekreačních středisek chystá region i novou restrikci – na veřejnosti bude platit zákaz pohybu bez oblečení, lidé se budou muset pohybovat v plavkách, nejvýše nahoře bez. Pula není jediným středomořským letoviskem, které toto omezení zavádí nebo zavedla.
2. 12. 2023|

Jihlava ocenila film Loď o zaniklých docích v Chorvatsku. V české soutěži uspěla Světloplachost

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě zná své vítězné snímky. Poroty v jednotlivých sekcích ocenily třeba osudy dětí žijících v charkovském metru nebo příběh jedné z největších chorvatských loděnic.
30. 10. 2023|

Autobus před pádem z nadjezdu zpomaloval, ukázal videozáznam nehody v Benátkách

Úterní havárie a požár autobusu v italských Benátkách si podle médií vyžádaly 21 obětí. Mezi nimi jsou občané sedmi zemí, nejvíce obětí pochází z Ukrajiny. Podle listu La Repubblica bylo při nehodě dalších patnáct lidí zraněno. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi cestujícími byli i čeští občané. Majitel společnosti, která autobus provozovala, řekl, že podle videozáznamu vůz před nehodou zpomaloval.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 23:22|

Z nadjezdu u italských Benátek se zřítil autobus. Mezi oběťmi jsou děti a turisté

Nejméně jednadvacet mrtvých si v úterý vyžádala nehoda autobusu nedaleko italských Benátek. Zřítil se ze silničního nadjezdu, uvedl starosta města podle italských médií. Autobus dopadl blízko železniční tratě a ihned poté vzplál. Mezi oběťmi jsou podle médií i děti. Na místě zasahují záchranáři.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 23:31|

Čeští skláři se vzpamatovávají z covidové i energetické krize. A vracejí se na světové trhy

České sklářství výrazně zasáhla koronavirová pandemie. Některé firmy ukončily provoz, jiné se musely přeorientovat na novou klientelu po útlumu zájmu arabského a čínského trhu. V roce 2022 se sklářské pece ještě nestačily naplno rozjet a už jejich majitelé čelili vysokým cenám energií – především plynu. Dnes se už ale čeští skláři se svými výrobky opět vracejí na světové trhy. V sobotu například vyrazili do Benátek na mezinárodní festival sklářského umění Venice Glass Week.
10. 9. 2023|

Hlavní cenu si z festivalu v Benátkách odnesli Chudáčci. Porota vyzdvihla snímek Hranice

V italských Benátkách vyvrcholil předáváním cen tamní filmový festival. Zvláštní cenu poroty si odváží režisérka Agnieszka Hollandová za snímek Hranice, který pojednává o uprchlické krizi na polsko-běloruském pomezí. Snímek vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize. Hlavní cenu festivalu, Zlatého lva, získal hvězdně obsazený sci-fi snímek Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose – v hlavních rolích s Emmou Stoneovou, Willemem Dafoem nebo Markem Ruffalem.
10. 9. 2023|

Hollandová požaduje omluvu od polského ministra, označil její film za nacistickou propagandu

Režisérka Agnieszka Hollandová požaduje omluvu od polského ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra za to, že přirovnal její film Hranice k nacistické propagandě. Téma snímku, který měl tento týden premiéru na festivalu v Benátkách, se dotýká migrační krize na polsko-běloruském pomezí. V případě, že se ministr neomluví, zvažuje režisérka žalobu na ochranu osobnosti.
7. 9. 2023|

Nové filmy od Polanského či Allena promítneme, rozhodli v Benátkách. Herecké hvězdy ale zastavila stávka

Bez původně očekávaných hvězd na červeném koberci začal jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Americkou účast hereckých osobností totiž zkrouhla hollywoodská stávka, kvůli níž nemohou propagovat své filmy. Soutěžit však budou nové tituly režisérů Davida Finchera, Sofie Coppolové, Agnieszky Hollandové nebo Rjúsukeho Hamagučiho. Mimo soutěž festival promítne i filmy Romana Polanského a Woodyho Allena. Kvůli obviněním režisérů ze sexuálních útoků se jejich nové filmy například nedostávají do americké distribuce či na tamní festivaly.
31. 8. 2023|

Hollandová bude soutěžit v Benátkách s dramatem o uprchlících na hranici. Natočila ho v české koprodukci

Zlatého lva z filmového festivalu v Benátkách si letos může odvézt i režisérka Agnieszka Hollandová. Do hlavní soutěže byl vybrán její nový film Hranice. Polská filmařka má blízký vztah k Česku, rovněž její novinka vznikla v české koprodukci, mimo jiné s přispěním České televize.
25. 7. 2023|

Ostrava chce vrátit život do lesoparku Benátky. Mluví se o tom dvacet let a bude ještě nejméně dva další

Benátky na pomezí ostravské Nové Vsi a Hulváků byly za první republiky oblíbenou rekreační destinací s koupalištěm, rybníky a výletní restaurací. Od konce devadesátých let je to ale místo, pro které se nepodařilo najít využití. Současné vedení města chce dotáhnout do konce projekt z posledních let a lesopark znovu proměnit ve sportovně-odpočinkový areál.
10. 7. 2023|

Benátky řeší záhadu. Slavný Velký kanál náhle zezelenal

Úřady v italských Benátkách prošetřují, proč Velký kanál (Canal Grande) v neděli náhle změnil zabarvení. Do kanálu se dostala neznámá tekutina, která hlavní vodní cestu ve městě na laguně zbarvila do fluoreskující zelené. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, v podezření jsou ale klimatičtí aktivisté, uvedly tiskové agentury. Skupina Ultima Generazione (Poslední generace) odpovědnost odmítla. Úřady už vyloučily, že by látka mohla být zdraví škodlivá.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 17:10|

Pritzkerovu cenu za architekturu obdržel „outsider“ Chipperfield, jeho práce je vidět v Benátkách i Soulu

Laureátem Pritzkerovy ceny, nejvyššího ocenění ve světě architektury, je devětašedesátiletý Brit David Chipperfield. „V éře přílišné komercionalizace, přehnaného designu a přehánění dokáže vždy dosáhnout rovnováhy,“ uvedli o Chipperfieldových stavbách organizátoři Pritzkerovy ceny. Styl oceněného architekta podle nich čelí klimatické krizi, proměňuje sociální vztahy a oživuje města.
8. 3. 2023|
Obrazem

Benátky zdobí karnevalové masky. Slavnosti potrvají dva týdny

V sobotu v benátských ulicích začaly bujaré oslavy v kostýmech a typických maskách pro Benátský karneval. Ten potrvá dva týdny. Už ve středověku se lidé zahalovali do nápaditých masek, aby mohli nezávazně a anonymně slavit bez ohledu na společenskou třídu. Ročně se karnevalu účastní až tři miliony lidí, kteří kromě zajímavých kostýmů mohou vidět ozdobené gondoly plující benátskými kanály.
7. 2. 2023|

Zlatého lva v Benátkách získal podruhé v historii dokument. Cenu si odnesl i snímek z české koprodukce

Končí filmový festival v Benátkách a hlavní cenu Zlatého lva si odváží dokumentární film americké režisérky Laury Poitrasové All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení). Je to teprve podruhé v historii festivalu, co hlavní cenu získal dokument. Cenu pro nejlepší tvůrkyni do čtyřiceti let získala režisérka Cristina Grosanová za film Běžná selhání. Vznikl v české koprodukci a natáčel se v Praze.
10. 9. 2022|

Cancel culture, oscarově obézní Fraser i návrat do dělohy. Filmové Benátky jsou téměř u konce

Filmový festival v Benátkách už promítl většinu svých nejočekávanějších titulů, od kterých se očekává, že v dalších měsících zabojují i o oborová ocenění či Oscary. Největší pozornost zatím vzbudila dirigentka jménem Tár v podání Cate Blanchettové, jejíž profesní život ovlivní skandály, nebo drama The Whale, v němž se chce Brendan Fraser „ujíst“ k smrti. Mimo hlavní soutěž se už promítala také česká dramata Běžná selhání a Oběť.
6. 9. 2022|

Český film v Benátkách zastoupí deprese ve virtuální realitě i feministická dystopie

Snímků s českou stopou, které se objeví v programu letošního festivalu v Benátkách, bude celkem pět. Už dříve oznámené tituly nově rozšířilo drama Běžná selhání a animovaný snímek pracující s virtuální realitou Tmání. Žádný ze zástupců české kinematografie se ale nepromítá v hlavní soutěži.
29. 7. 2022|

Chorvatsko otevírá Pelješacký most, na kterém spolupracovala EU s Čínou. Řidičům zkrátí cestu na jih

V úterý se slavnostně otevřel most na chorvatský poloostrov Pelješac. Oddělenou oblast v okolí města Dubrovník propojí se zbytkem země a cestu tam řidičům časově zkrátí. Nově už nebudou muset projíždět přes území Bosny a Hercegoviny a čekat v dlouhých frontách na hranicích. Most zaplatila chorvatská vláda s příspěním fondů Evropské unie.
26. 7. 2022|

Do Benátek míří nepřístupná Marilyn, ve vedlejší sekci soutěží film režiséra minisérie Podezření

Devětasedmdesátý ročník filmového festivalu v Benátkách představil program. Ukážou se tam nové snímky režisérů Alejandra G. Iñárritua, Martina McDonagha nebo Darrena Aronofského. Ve výběru je i očekávaný životopis Marilyn Monroe, kterou si zahrála Ana de Armasová, nebo nový film íránského režiséra Džafara Panahího, který musí v zemi na šest let do vězení. Ve vedlejší soutěžní sekci Orizzonti je nový film Oběť režiséra minisérie ČT Podezření Michala Blaška. Akce se bude konat od 31. srpna do 10. září.
26. 7. 2022|

Sever Itálie zasáhlo historické sucho. Vyschly řeky, umírá úroda, zvířata žízní

Severní Itálie zažívá v těchto týdnech nejhorší sucho za více než sedmdesát let. Řeky i pole vysychají, snižují se taky zásoby podzemních vod nebo hladiny v přehradách a jezerech. Z Alp už přitom nepřitéká řekami téměř žádná voda a kromě občasných bouřek (doprovázených sice prudkými, ale krátkými dešti) nepadá voda ani z nebe.
12. 7. 2022|

První židovské ghetto na světě se dočkalo rekonstrukce

Italské Benátky zahájily díky dárcům rozsáhlou rekonstrukci synagog v židovské čtvrti. Ta se jako první na světě začala nazývat ghettem. Podle odborníků může být název zkomolenina italského slova geto, což byl tehdejší výraz pro slévárnu, v jejímž okolí se Židé usadili. Nejstarší modlitebna pochází z roku 1528.
22. 6. 2022|

Rony Plesl zasadil na benátském bienále skleněné stromy. „Vyrostly“ díky nové technologii

V Benátkách začala mezinárodní přehlídka výtvarného umění. Prestižního bienále se letos účastní také designér Rony Plesl. Jeho skleněnou instalaci Stromy rostou z nebe zařadil deník Financial Times do výběru nejlepších expozic na benátském bienále. Plesl svým dílem zároveň představí novou technologii umělecké práce se sklem.
25. 4. 2022|

K Cestám houslisty Špačka a violoncellisty Jamníka se hodí mapa

Houslista Josef Špaček a violoncellista Tomáš Jamník se vydali společně na Cesty. Nejen ty hudební. Na stejnojmenném albu pátrali po místech, která se zapsala do hudební tvorby čtyř českých skladatelů dvacátého století: Martinů, Janáčka, Schulhoffa a Kleina. Z jejich tvorby vybrali dua pro housle a violoncello. A k nahrávce přiložili pro posluchače i mapu.
7. 4. 2022|

Projekt mobilní hráze MOSE měl Benátky zachránit. Teď hrozí, že je zničí

Italské Benátky vynaložily miliardy eur na vybudování tří bariér, které mohou dočasně oddělit lagunu obklopující město od Středozemního moře. Cílem bylo, aby tento systém nazvaný MOSE zastavil rostoucí riziko povodní. Vědci teď ale upozornili, že bariéry blokující přílivovou vodu, která způsobuje záplavy, brání také tomu, aby slané bažiny v laguně dostávaly životně důležité sedimenty. A to může v důsledku způsobit, že se historická metropole neudrží nad stále stoupající hladinou moře.
13. 12. 2021|

Kvůli zákazu výletních lodí v centru Benátek zaplatí italská vláda desítky milionů eur

Italská vláda podle serveru The Local zaplatí odškodné 57,5 milionu eur (bezmála 1,5 miliardy korun) kvůli zákazu výletních lodí v centru Benátek. Lodě s výtlakem přes 25 tisíc tun od srpna na základě výnosu italské vlády nesmí využívat benátský kanál Giudecca a nemohou proplout ani poblíž náměstí svatého Marka. Místo toho jsou odkloněny do průmyslového přístavu Marghera. Proti rozhodnutí v létě protestovali poskytovatelé námořních a lodních služeb.
5. 12. 2021|