Obyvatelé světových metropolí se bouří proti turistům

Horizont ČT24: Problémy s masovým turismem v Evropě (zdroj: ČT24)

V oblíbených turistických lokacích, jako jsou Barcelona a Benátky, přibývá lidí, kterým vadí návaly turistů. Rostoucí počty návštěvníků totiž zvyšují tlak na místní obyvatele i jejich životní náklady, například se citelně zvedají ceny nájmů nebo dochází k rušení nočního klidu. Zatímco někde dochází ke snahám turisty omezit, jinde se je města pokouší více zapojit do veřejného života a udržování pořádku.

Nedávno vyrazily do ulic v Barceloně na protest proti masové turistice tisíce lidí. Jen v červnu se místní nájmy oproti loňskému roku zvedly o osmnáct procent, prudce rostou i ceny nemovitostí. „Demonstrujeme proti turistifikaci Barcelony. Loni se město zcela přeorientovalo na turisty. A my chceme, aby to bylo město pro obyvatele, ne jen pro návštěvníky,“ prohlásil místní architekt Albert Valencia.

Barcelonská radnice se tak rozhodla, že navzdory nevoli majitelů přestane vydávat povolení k využívání bytů na krátkodobé pronájmy turistům. Do konce roku 2028 by tato praxe měla skončit úplně. „To nám umožní uvolnit deset tisíc bytů k pronájmům nebo prodeji. Ve zkratce je vrátit k využití pro obyvatele, kteří o ně nikdy neměli přijít,“ řekl starosta Barcelony Jaume Collboni.

Podle předsedy sdružení pronajímatelů bytů Enriqueho Alcántara to ale způsobí, že čtyřicet procent lidí zaměstnaných v turistickém ruchu přijde o práci. „Pro město to jsou špatné zprávy,“ tvrdí.

Benátky zase v současnosti vyhodnocují svůj pokus s pětieurovým poplatkem pro návštěvníky, kteří ve městě stráví pouhý den. Za 29 dní vrcholné sezóny radnice získala přes 700 tisíc eur. Počet turistů ale přitom nijak výrazně nesnížil. Příští rok proto taxu zřejmě minimálně zdvojnásobí. „V roce 2024 nepokryjeme ani náklady, které jsme na zavedení tohoto systému vynaložili. Pokud příští rok radnice vybere víc, snížíme obyvatelům daně,“ prohlásil místostarosta Benátek Michele Zuin.

Kodaň dává úkoly a za ně výhody

V hlavním městě Dánska Kodani naopak přistoupili k zapojení turistů do života města. Za řadu úkolů, mezi které patří přesuny pěšky, využívání veřejné dopravy nebo třeba sbírání odpadků na veřejných prostranstvích, jim nabízí výhody a slevy v kavárnách, restauracích a muzeích nebo při pronajímání kol a kajaků. Akce nazvaná Copenpay má také pomoci vylákat turisty z centra k zajímavostem v jiných částech města.

„Copenpay je pilotní projekt, který poběží čtyři týdny. Máme v něm zapojených dvacet čtyři atrakcí. A každá z nich má nějaký ekologický úkol, který mohou obyvatelé a turisté splnit. Za to si pak vyslouží odměnu,“ popsala ředitelka komunikace projektu Wonderful Copenhagen Rikke Holm Petersenová.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je nutné, aby se přístup k turismu ve světě změnil. „To, co se děje v některých místech, je opravdu neúnosné a nedivím se místním obyvatelům, že protestují,“ řekl. Pozitivně vnímá například právě přístup Kodaně, například v Asii je podílení se turistů na úklidu pláží časté. „Myslím si, že to je i určitá budoucnost toho, že my turisté pochopíme, že jsme tam hosté,“ doplnil.

Evropa je turisty nejvyhledávanější kontinent. Zisky turistického ruchu představují deset procent jejího hrubého domácího produktu a toto odvětví zaměstnává přes dvanáct milionů lidí.