Masový turismus nesmyslně šroubuje nájmy, protestují Mallorčané

Horizont ČT24: Lidé na Mallorce protestují proti masovému turismu (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí protestovaly na španělských Baleárských ostrovech proti masovému turismu. Do ulic hlavního města Palma de Mallorca vyšlo zhruba deset tisíc obyvatel, stovky se účastnily menších demonstracích na Menorce a Ibize. Místním vadí zejména skupování nemovitostí za účelem pronájmu a s tím spojené šroubování cen.

Po katalánských plážích jsou ty z Baleárských ostrovů ve Španělsku druhé nejoblíbenější. Loni je navštívilo téměř čtrnáct a půl milionu lidí, což je o pět set tisíc více než na dle žebříčku třetích Kanárských ostrovech. A jakkoli je turismus pro Mallorcu zásadní a zodpovědný za 45 procent HDP, tamním obyvatelům se nelíbí negativní projevy na trh s nemovitostmi.

„Mám příbuzné, kteří musí odejít, protože už nezvládají platit nájem. Nedává smysl, že ceny tak rostou,“ hlásil jeden z demonstrantů.

Mallorčané na podporu své iniciativy, která po vládě chce ve věci urychleně zakročit, vytvořili virální video. Šíří se i díky jasnému heslu: Na prodej a nemůžu to koupit.

„Chceme zavedení neodkladných opatření – například prohlásit Baleárské ostrovy za oblast bytové a nájemní krize a zabránit lidem, kteří zde nežijí více než pět let, kupovat nemovitosti,“ upozornil spoluorganizátor protestu Carme Reines.

„Vymklo se to kontrole“

Průměrný měsíční nájem malého bytu do čtyřiceti metrů čtverečních se na Baleárech pohybuje v současnosti kolem 1100 eur (zhruba 27 tisíc korun). „Vymklo se to kontrole. Více než polovinu pronájmů tvoří ubytování pro turisty, což vede ke zvyšování cen, které jsou pro místní obyvatele a pracovníky pocházející ze (španělské) pevniny nebo z jiných zemí nedostupné,“ konstatoval realitní makléř Javier Carbonell.

Podobný problém je i na Kanárských ostrovech. Na konci dubna tam vyšly do ulic tisíce lidí protestovat proti nárůstu krátkodobých prázdninových pronájmů a výstavbě nových hotelů. Jak sami Španělé říkají – nesnaží se vyslat zprávu příchozím turistům, ale úřadům kvůli podle nich špatně nastavenému systému.

Zákon o zpřísnění podmínek pro majitele se na západněji položeném souostroví už připravuje. V platnost by měl vstoupit ještě letos.