Zákaz pohybu bez oblečení a pokuta za tvrdý alkohol na pláži. Chorvatské letovisko zpřísňuje pravidla

Horizont ČT24: Nová omezení v chorvatské Pule (zdroj: ČT24)

Chorvatské letovisko Pula se připravuje na další letní sezonu. Vedle renovací areálů či výstavby nových rekreačních středisek chystá region i novou restrikci – na veřejnosti bude platit zákaz pohybu bez oblečení, lidé se budou muset pohybovat v plavkách, nejvýše nahoře bez. Pula není jediným středomořským letoviskem, které toto omezení zavádí nebo zavedla.

Pula zákaz nepřijala jednoznačně. V městském zastupitelstvu se vytvořily dva názorové proudy – podle jednoho je třeba nastolit kýžený pořádek na přeplněných plážích, podle opozice se tím nerespektují tradice a duch oblíbené dovolenkové destinace.

Restrikce by měla platit ve městě a jeho přilehlém okolí. „Kdyby takový zákaz neexistoval, neměli bychom žádnou možnost udělit trest. Reálně by pak bylo možné, aby na každé pláži byl někdo úplně nahý,“ komentovala opatření Sanja Kljakičová Dakičová z odboru správy majetku a majetkoprávních záležitostí radnice v Pule.

Tamní opozice má však opačný názor, povinné plavky bez rozdílu pláže odmítla. Zastupitelka z platformy Můžeme Dušica Radojčičová tvrdí, že tím městská koalice vnucuje svůj vlastní morální pohled na svět. „Pula žádnou takovou tradici nemá a my jsme se tomu postavili, protože Pula má tradici nudismu,“ myslí si.

Podle zastupitelky všichni vědí, kde nudistické pláže jsou a nikdo si na ně nikdy nestěžoval.

Zákaz tvrdého alkoholu na pobřeží

V největším istrijském městě to přitom není jediné nové pravidlo, které má zbrzdit stále masovější turismus. Radnice současně zakázala na pobřeží také konzumaci tvrdého alkoholu, hrozí za to pokuta v přepočtu až třiceti tisíc korun. I toto omezení vyvolává sílící polemiky.

„Pula jako liberální a tolerantní město nástroje tohoto typu nepotřebuje,“ oponuje omezení jiný opoziční zastupitel Valter Boljučič z Istrijského demokratického fóra. Ti, kdo přísnější pravidla prosazují, ovšem proklamují, že jsou nezbytná pro udržení pořádku a komfortu pro všechny, kdo si chtějí léto nerušeně užít.

Zastupitel za Sociálně demokratickou stranu Chorvatska Igor Belas říká: „Pro mě osobně a pro sociální demokracii v Pule je hlavním motivem udržení pořádku a také prevence.“

Vedle Puly se k zákazům uchylují i další města. I vyhledávaný Dubrovník a jiná místa v Chorvatsku uplatňují postihy – například za procházky bez košile či trička nebo jen v plavkách, pokuta hrozí i za přespávání na veřejných prostranstvích. Srovnatelná pravidla pak platí například i v italských Benátkách, tedy v oblastech, která každým rokem přivítají mnohonásobně více návštěvníků, než mají stálých obyvatel.