Pobyt v Itálii může vyjít dráž, vláda jedná o zvýšení turistických daní

Události: Italský turistický poplatek (zdroj: ČT24)

Dovolená v Itálii se může v budoucnu prodražit, tamní vláda jedná o razantním zvýšení turistických daní. Návrh počítá s přirážkou až pětadvacet eur za noc, což je v přepočtu přes 600 korun. Vláda tak chce bojovat s přívaly turistů. Vybírat peníze hodlá i římská radnice – za přístup ke slavné fontáně di Trevi.

„Návrh zákona počítá s tím, že daň bude progresivní. Nejvíc zaplatí turisté, kteří si zvládnou zaplatit nejdražší hotelové pokoje s cenou přes 750 euro za noc ( bezmála 19 tisíc korun). Těch se bude týkat přirážka pětadvacet euro,” vysvětlil redaktor ČT Vladimír Piskala. Dodal, že se nejvyšší přirážka dotkne i pokojů, které mají výhled na nejznámější italské památky. 

Pokojů, které stojí do sto eur (asi 2500 korun) za noc, se nová daň nebude týkat v plné výši. Podle dosavadního znění novely by se v jejich případě jednalo o zvýšení ceny o jedno nebo dvě eura. Existuje i možnost, že by se jich plánované změny vůbec nedotkly. 

Opatření nebude plošné pro celou zemi, vláda počítá s tím, že některé oblasti si cenu budou regulovat samy. Nejvíce turisticky vyhledávanými oblastmi Itálie, kde lze očekávat nejvyšší zdražení, jsou Florencie, Benátky, Miláno, nebo Řím a Dolomity. 

Italští geografové a statistici vytvořili ukazatel, který demonstruje, jakým způsobem turisté zahlcují místní dopravu nebo kolik vytvoří odpadu. 

Redaktor ČT Vladimír Piskala komentuje problematiku nadměrného turismu v jižní Evropě (zdroj: ČT24)

Hoteliéři si však stěžují, že vláda jejich sektor vnímá jako „kasičku“, do které si může sáhnout, když potřebuje peníze. „Zároveň říkají, že by se mohlo opakovat to, co Itálie zažila v letech 2020 a 2021 během covidové pandemie. Tehdy do Říma přijela jen desetina turistů, byl to obrovský propad a obrovský problém,“ upozornil Piskala.

Podle některých dat „obstarávají“ turisté až 13 procent hrubého domácího produktu Itálie. Obyčejní občané podle Piskaly kritizují, že se jedná pouze o kosmetickou úpravu, protože více platit budou pouze ti nejbohatší turisté.