Itálie vypíše veřejné soutěže na pronájem pláží

Itálie po dlouholetém sporu s Evropskou unií (EU) vypíše nové veřejné soutěže na pronájem pláží. Podle agentury DPA o tom ve středu rozhodla vláda v Římě. Nová legislativa by měla vstoupit v platnost až za tři roky. Proti reformě začátkem srpna stávkovali provozovatelé byznysu s lehátky a slunečníky.

Podle nového nařízení zůstane většina stávajících koncesí v platnosti do 30. září 2027, přičemž nová výběrová řízení musí být zahájena v červnu téhož roku. Nové koncese budou platné nejméně pět let, nejdéle pak budou na dvacet let. Noví provozovatelé budou muset svým předchůdcům vyplatit kompenzace za převzatý inventář v souladu se směrnicí EU, kterou měla Itálie uvést do praxe již před osmnácti lety.

Italské pláže patří státu, ovšem více než polovina z nich je pronajata soukromým osobám – často na desítky let dopředu a za velice nízké ceny. Kritici tvrdí, že koncese jsou udělovány příliš levně – v průměru za 8200 eur (zhruba 205 tisíc korun) ročně, což provozovatelům umožňuje dosahovat obrovských výnosů. Ti se naopak obávají, že plážové podnikání v budoucnu od italských rodin převezmou zahraniční korporace.

Podle agentury Reuters jsou podniky, které pronajímají slunečníky a prodávají jídlo na 7500 kilometrech italského pobřeží, tradičně malé rodinné firmy, které si předávají licence z generace na generaci.

Provozovatelé, kteří přijdou o koncesi, ovšem budou mít nárok na odškodnění, které jim vyplatí nový držitel.

Miliardový byznys

Podle poradenské společnosti Nomisma generují v Itálii pláže příjmy ve výši přibližně 2,1 miliardy eur (zhruba 52,6 miliardy korun) ročně. Podle nejnovějších údajů italského Účetního dvora získávala vláda v letech 2016 až 2020 z provozních licencí v průměru 102 milionů eur ročně (kolem 2,5 miliardy korun).

„Spolupráce mezi Římem a Bruselem umožnila najít rovnováhu mezi potřebou otevřít trh s koncesemi a možností respektovat legitimní očekávání současných pronajímatelů,“ stojí v prohlášení vlády premiérky Giorgie Meloniové.

Schválené řešení přivítala v prohlášení pro agenturu ANSA i Evropská komise. Ta v roce 2023 zahájila s Itálií řízení kvůli neplnění unijní směrnice o službách.

To, že Itálie musí veřejné soutěže vyhlašovat, potvrdil naposledy v dubnu též italský nejvyšší správní soud. Ten také výrazně omezil možnosti prodloužení již udělených licencí. Ve svém rozhodnutí odmítl argument italské vlády, že pláže nejsou nedostatkovým statkem. Podle vlády je zpoplatněna jen třetina všech pláží, podle soudu však kabinet do celkové délky zahrnul i pobřeží, které nelze pro koupání využívat, čímž se údaj zkreslil.

V plážových klubech mnohdy zaplatí turisté za pronájem lehátka a slunečníku podle italských médií více než 30 eur denně (přibližně 750 korun). Proti nařízení protestovali i provozovatelé byznysů s plážovým vybavením, 9. srpna otevřeli o několik hodin později.