Trendem jsou dražší zájezdy. Někteří zase spojují dovolenou s brigádou

Události: Trendy v zahraničních dovolených (zdroj: ČT24)

Přes čtyři a půl milionu Čechů vyrazí během léta do ciziny, z toho dva miliony si dovolenou opatřily přes cestovní kanceláře. Trendem jsou letos dražší zájezdy, nejméně tříhvězdičkové hotely a využití služeb all inclusive. Top destinace se dlouhodobě nemění, vedou Chorvatsko, Itálie nebo Slovensko. Stále oblíbenější jsou ale i státy jako Polsko nebo Německo.

Chorvatský ostrov Korčula vypadá na obrázcích lákavě, volná místa k pobytu už tam ale téměř nejsou. A to platí i pro pevninu. „Obsazenost je velice vysoká, dosahuje určitě nějakých pětadevadesáti procent. Co se týká soukromého ubytování, většinou když je něco volného, tak to znamená, že je to někde dál od moře,“ přiblížila delegátka Travel Family Lenka Laus.

Nároky klientů se zvyšují. Zatímco před několika lety turisté vyhledávali spíše levnější pobyty, teď vyhledávají luxusnější ubytování. To platí nejen pro Chorvatsko.

„Standardem je čtyř nebo pětihvězdičkový hotel, ideálně na pláži nebo co nejblíž pláže. All inclusive strava také dominuje. Ve chvíli, kdy už lidé jedou na dovolenou, tak se nechtějí o nic dalšího starat,“ popsal mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Češi si chtějí užívat, kupují kvalitní dovolené, hotely hned u pláže. Zkrátka je vidět, že na sobě nešetří,“ potvrdil marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Trendem je i spojení dovolené s brigádou. Zájem o takový pobyt například v Chorvatsku mají hlavně studenti, ale i senioři. „Chorvati stále shánějí personál. Ať už jsou to číšníci, uklízečky, pomocní pracovníci v kuchyních. U těch méně placených pozic, jako je uklízečka, se výplata pohybuje kolem osmi až devíti set euro,“ řekla Lenka Laus.

Vstříc severu

Právě Chorvatsko patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější destinace. Loni v létě tam z Česka vyrazilo přes osm set tisíc lidí. Oblíbené jsou i Slovensko, Itálie, Rakousko a Řecko. Žebříček se příliš nemění. Stále častěji se ale turisté vydávají i do chladnějších zemí.

„Jsou jasně vidět trendy, že někteří lidé míří v tuto chvíli na sever, za trochu menším horkem, než je v jižní Evropě, a tady evidentně bude vést Polsko, potom Německo. Pokud bychom srovnali počet klientů, kteří mířili loni a letos na sever, tak je to skoro stoprocentní nárůst,“ poznamenal mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

„Letos je čeština na polských plážích slyšet čím dál častěji. Rodiny s dětmi tu oceňují zejména jemný bílý písek, pozvolný vstup do vody a také ne tak horké počasí, jako je třeba v Itálii anebo v Chorvatsku,“ popsala spolupracovnice České televize v Polsku Michaela Janečková. Zhruba polovina turistů využívá pro dovolenou v Polsku cestovní kancelář pouze k rezervaci ubytování. K Baltskému moři totiž řada lidí jezdí autem.

Zákaz opalovacích krémů nebo alkoholu na pláži

Před cestou na dovolenou by si lidé měli nastudovat i různá omezení nebo zákazy v jednotlivých zemích. Například v populárním Chorvatsku platí nařízení o ochraně přírodního a kulturního bohatství. Zakázané je proto koupání v některých jezerech i vstup na vybrané památky. A pokuty hrozí i za nevhodné chování. Povolené není na mnoha místech pití alkoholu na plážích nebo na veřejnosti. Tyto zákazy jsou kromě Chorvatska i ve Španělsku. A stále častěji hrozí také pokuty za pohyb mimo pláž pouze v plavkách.

Pozor by si turisté měli dát i při návštěvě exotických míst. Na desítkách pláží světa, například na Havaji, už platí zákaz tradičních opalovacích krémů. Ničí totiž korálové útesy. V Singapuru se zase kvůli znečišťování musí lidé vzdát žvýkaček, v Thajsku elektronických cigaret, za které hrozí velmi přísné tresty. Detaily toho, co se kde nesmí, najdou lidé například na stránkách ministerstva zahraničí.

Lidé by si měli rovněž dávat pozor, jaké suvenýry si z dovolené přivážejí. Některé totiž podléhají zákazům vývozu a dovozu. A týká se to nejen toho, co si turista sbalí do kufru, ale i předmětů, které si nechá zaslat poštou.

Pracovníci z inspekce životního prostředí na celní poště pravidelně kontrolují balíky, které do Česka míří ze zahraničí a kde rentgeny odhalí přítomnost biologického materiálu. Konkrétně kontrolují živočichy a rostliny ze seznamu CITES. Je na něm zhruba čtyřicet tisíc ohrožených druhů.

U druhů na seznamu CITES je totiž omezený prodej i dovoz. Lidé tak musí mít zvláštní povolení. Když povolení chybí, musí kontroloři oslovit přímo adresáta. „Jestli má dokumenty, pokud ty dokumenty nemá, exempláře se zabaví a dostane pokutu,“ řekl Jindřich Novák z České inspekce životního prostředí. Některé zabavené předměty pak míří do depozitáře inspekce. Kromě běžných mušlí nebo mořských koníků i některé exotické kousky, jako například výrobky z krokodýlí kůže.

„Celní úřad v loňském roce zachytil zhruba sto případů porušení úmluvy CITES. Více jak polovina těchto případů se odehrála v průběhu hlavní turistické sezony,“ řekl tiskový mluvčí Celního úřadu Praha-Ruzyně Igor Lenský. „Úplně nejběžnější věci, které si lidé přivážejí, jsou například korály, mušle, výrobky z kůže hadů nebo krokodýlů. Přívěšky ze zubů šelem,“ vyjmenoval Novák.

Bezpečné navíc není ani nakupování v obchodech. „Pokud nakoupíme třeba trofej z nějakého zvířete, které je v té destinaci úplně běžné, tak v okamžiku, kdy je dovážíme na území Evropské unie, nastává problém,“ poznamenal Lenský. Úřady tak radí nevozit z dovolených nic, případně pouze po obstarání všech potřebných dokumentů.