TÉMA

České Švýcarsko

Vědci předložili časosběrný důkaz. Lesy v Českém Švýcarsku se obnovují mimořádným tempem

Lesy v Národním parku České Švýcarsko se po požáru v roce 2022 obnovují neuvěřitelnou rychlostí. Vědci Botanického ústavu Akademie věd tuto obnovu detailně zaznamenali pomocí časosběrných videí. Díky desítkám výzkumných ploch, které vědci sledují 15 let, získali unikátní poznatky o dynamice lesa.
19. 3. 2024|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Soud nařídil vyčíslit škodu na spálených stromech v Českém Švýcarsku. Správa parku to považuje za nereálné

Soud požaduje přesné vyčíslení škody způsobené požárem stromů v Českém Švýcarsku. Spis s obžalobou muže, který měl park zapálit, proto vrátil státnímu zástupci. Správa parku začala s počítáním dřeva podle map. Jeho cenu ale vyčíslit odmítá.
16. 1. 2024|

Policisté navrhli obžalovat muže kvůli loňskému velkému požáru v Českém Švýcarsku

Policisté navrhli obžalovat šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v Českém Švýcarsku. Informovali o tom na sociální síti X. Šlo o nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky. Muži obviněnému z trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci hrozí až patnáct let vězení.
27. 10. 2023|

Zákaz vstupu k Pravčické bráně a soutěskám platí dál, nejméně do konce roku

Až do konce roku bude dál platit zákaz vstupu do částí Národního parku České Švýcarsko včetně části Gabrieliny stezky od Mezní Louky k Pravčické bráně. Zákaz, který byl vyhlášen do konce září, prodloužil děčínský městský úřad o další tři měsíce.
29. 9. 2023|

Hasiči zlikvidovali požár u Jetřichovic v Českém Švýcarsku

Hasiči ve čtvrtek zlikvidovali požár v národním parku České Švýcarsko u Jetřichovic. Požár se jim podařilo v průběhu čtvrtečního dopoledne lokalizovat. Během zásahu natáhli do extrémně složitého terénu více než kilometr dlouhé hadicové vedení vody. V nepřístupném terénu na skále hořel les od středečního odpoledne, na místo se sjely desítky hasičů, ve čtvrtek jich zůstala na místě zhruba polovina. Místo kontrolují pomocí dronů, informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 12:47|

V Českém Švýcarsku vzplál les, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

U Jetřichovic v Národním parku České Švýcarsko zasahují desítky hasičů u požáru lesa druhého stupně požárního poplachu. Hoří lesní porost na vrcholu skály. Hasit pomáhal policejní vrtulník s bambi vakem, který přestal létat před setměním. V noci hasiči uvedli, že se oheň nešíří, počítají ale s tím, že se zásah protáhne až do rána.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 23:16|

Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
24. 7. 2023|

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku

Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 23:28|

Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|

Dopady klimatických změn jsou dramatické. Středoevropští vědci pracují na systému včasného varování před těmi nejhoršími

Střední Evropa má být do budoucna schopna rychleji a lépe reagovat na negativní dopady klimatické změny, mezi které patří třeba vlny veder, sucho a zvýšené riziko lesních požárů. Vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe proto začali pracovat společně s kolegy z dalších evropských institucí na projektu s názvem Clim4Cast. Vytvoří nástroje včasného varování, které budou účinné a funkční pro středoevropský region.
26. 4. 2023|

V Českém Švýcarsku o víkendu hořelo, podle správy parku šlo o žhářské útoky

V národním parku České Švýcarsko zasahovali o víkendu kvůli drobnějšímu požáru hasiči. Podle správců parku šlo o dva žhářské útoky, informovali o tom na sociálních sítích. Policie se případy zabývá, hořelo ze soboty na neděli na katastrálním území Vlčí hora.
10. 4. 2023|

Edmundova soutěska zůstane po požáru možná dál zavřená, poslední slovo bude mít Hřensko

Edmundova soutěska ve Hřensku na Děčínsku možná zůstane po letním ničivém požáru v Českém Švýcarsku dál zavřená. Správa národního parku její otevření na sezonu nedoporučí, je to podle ní příliš nebezpečné. Definitivní rozhodnutí ale bude na Hřensku, kterému pozemky patří. To se bojí odlivu turistů.
21. 1. 2023|

Počet požárů v Česku stoupl loni o 30 procent, skokově přibylo těch v přírodě

Hasiči v loňském roce vyjížděli k 20 790 požárům, což je oproti předchozímu roku zhruba třicetiprocentní nárůst. Výrazně stoupl počet ohňů, které vznikly v přírodním prostředí. Zatímco v roce 2021 jich bylo 3588, loni se jejich počet vyšplhal na 10 164, oznámil generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Z analýzy o požáru v Hřensku, kterou si hasiči nechali vypracovat, vyplynulo, že i když Národní park České Švýcarsko formálně splnil veškeré požární předpisy, některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 18:08|

Reportéři ČT: Spory podnikatele a státu mají negativní vliv na přírodu u Pravčické brány

Pravčická brána je unikátní přírodní památka, o jejíž osud se turisté báli během rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Katastrofa ji nezničila, ale odkryla letité problémy. Přestože je toto území součástí národního parku, Pravčická brána leží na soukromém pozemku, k němuž patří i zámeček Sokolí hnízdo. Ten vlastní ruský podnikatel Alexej Krenke. Soužití státu se soukromým majitelem má dopad i na stav tamní přírody a infrastruktury. Pro pořad Reportéři ČT se tématu věnovala Zuzana Černá.
18. 10. 2022|

Na zimu se uvažuje o zastavení průzkumu spálenišť v Českém Švýcarsku

V Českém Švýcarsku zvažují přes zimu zastavení geologického průzkumu spálenišť. Vstupovat do oblastí, které se dosud nepodařilo pro veřejnost otevřít, je stále nebezpečné. Hrozí tam pády skal i stromů. Během zimy by se alespoň část z nich mohla sama zřítit. Ušetřily by se tím i peníze za jejich odstraňování.
12. 10. 2022|

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Českého Švýcarska. Zavřené zůstanou soutěsky

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko, který v létě zasáhl rozsáhlý požár. Další omezení vstupu však budou se změnami pokračovat. Od soboty se turisté dostanou ze Hřenska na Pravčickou bránu a z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. Soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka zůstanou nepřístupné.
29. 9. 2022|

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. Drony poprvé nenašly rizikové místo

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku a v neděli poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo. Jedno objevili hasiči při pochůzce teď už blátivým terénem. Přes den provedly drony 41 vzletů. Na místě bylo k deváté večerní celkem 83 dobrovolných hasičů a 45 profesionálních, informoval mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že ze zkušeností při zásahu v Českém Švýcarsku budou hasiči čerpat řadu let.
21. 8. 2022Aktualizováno21. 8. 2022, 21:55|

Evakuovaní z Hřenska a okolí se po třech týdnech vracejí domů, hasiči na místě zůstávají

Lidé evakuovaní z Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka se začali vracet téměř po třech týdnech domů, odkud je vyhnal rozsáhlý lesní požár. Návrat začal podle plánu v 9:00, do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze s povolenkami, pro turisty zůstává oblast uzavřená. Na místě zůstává zhruba čtyřicet profesionálních hasičů na prozatímní hasičské stanici a také 72 hasičů z 22 dobrovolných jednotek, které si nasmlouvala správa národního parku, řekl mluvčí krajských hasičů  Lukáš Marvan.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 20:07|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit posledních 80 hektarů, park shání hasiče pro dohled

V Českém Švýcarsku zbývá hasičům dohasit asi osmdesát hektarů, což je méně než desetina původní plochy. Ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, rádi by to zopakovali i ve středu. Jde o část třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy. Na návrat evakuovaných to ale zatím nemá vliv, uvedli hasiči na Twitteru. Správa národního parku zároveň shání dobrovolné hasiče, kteří by dohlédli na už uhašená místa. A to i ze vzdálenějších regionů, místní hasiči jsou totiž často vyčerpaní.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 17:59|

Hasiči se v Českém Švýcarsku pustili do „mravenčí práce“, likvidují zbylá ohniska

Hasiči v Českém Švýcarsku prochází sektory, které po uhašení požáru čekají na předání správě národního parku. V pondělí ráno správa převzala oblast u obce Janov. S hašením pomáhala tři letadla Antonov a vrtulníky. Ohniska, která hasiči vyhledávají v terénu nebo pomocí dronů, jsou většinou malá a dál se již nešíří. Novináře o tom informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 20:42|

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

Až oheň dodoutná, obnovu obstará příroda. České Švýcarsko má s její prací dobrou zkušenost

Správa národního parku České Švýcarsko nehodlá spálené lokality ve velkém zalesňovat. Místo toho dá volnou ruku přírodě. Vychází z dobré zkušenosti po velkém požáru u Jetřichovic, jehož následky nejsou po šestnácti letech už vůbec poznat.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 18:49|