TÉMA

Mýto

Plzeňský kraj tlačí na zpoplatnění dalších silnic. Nechce, aby se kamiony vyhýbaly mýtu

Plzeňský kraj spolu s několika obcemi usiluje o zavedení mýta na dalších silnicích. Chtějí tím udržet mezinárodní kamionovou dopravu na dálnicích. Řidiči nákladních aut si podle vedení kraje často zkracují cestu po silnicích první třídy a zároveň se vyhýbají zpoplatněným úsekům. Prioritou kraje i starostů je zavedení mýta mezi Klatovy a Domažlicemi.
10. 1. 2024|

Proti kolonám v centru potřebuje Praha jinou zbraň než okruhy, hájí náměstek i dopravní expert zpoplatnění vjezdu

Praha se chystá změnit systém parkování a zároveň dál připravuje zpoplatnění průjezdu po části pravého vltavského nábřeží a Malou Stranou. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl v Událostech, komentářích, že nepovažuje problematiku zpoplatnění vjezdu do části centra za závislou na dostavbě kapacitních okruhů. Ty i podle dopravního experta Michala Vojtíška auta do Prahy spíše přivedou, než že by jejich počet limitovaly.
6. 12. 2023|

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|

Řidiči v Praze by mohli platit dvě stovky za průjezd Malou Stranou a Smetanovým nábřežím

Za celodenní vjezd na Malou Stranu a Smetanovo nábřeží v centru Prahy by řidiči mohli platit dvě stě korun. Informoval o tom radní městské části Praha 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Jde podle něj o návrh, o kterém se jedná. Opatření chce zavést magistrát a Praha 1 i přes nesouhlas některých městských částí. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra není hotový. O případném zavedení mýta v celém centru či historických částech bude podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) možné uvažovat až po dokončení pražského okruhu.
29. 8. 2023|

Za neexistující mýto Berlín zaplatí čtvrt miliardy eur. Ministr hodlá sumu poptat u svého předchůdce

Německo má zaplatit takřka čtvrt miliardy eur firmám, které si nasmlouvalo na provozování mýtného pro osobní auta na dálnicích. Projekt před čtyřmi lety odmítl Soudní dvůr EU jako diskriminační, smluvní partneři se ale domáhají náhrady. Ministr dopravy Volker Wissing nechá vypracovat posudek, zda nepochybil jeho předchůdce Andreas Scheuer. Případně po něm hodlá vymáhat náhradu škody.
1. 8. 2023|

Od zdražení mýtného si ministerstvo slibuje dodatečné dvě miliardy

Od ohlášeného zvýšení mýtného pro nákladní auta si ministerstvo dopravy slibuje, že získá dodatečné dvě miliardy korun na dopravní stavby. Navýšení má být podle ministra Martina Kupky (ODS) o deset až patnáct procent – což je podstatně méně než například v Německu, které se chystá zdražit sazbu téměř na dvojnásobek. Čeští autodopravci tak sice nejsou ambicemi ministerstva nadšeni, za větší komplikaci ale považují chystaný návrat spotřební daně na naftu.
2. 7. 2023|

Mýto pro nákladní auta zdraží o 10 až 15 procent, oznámil ministr dopravy

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se zvýší. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nárůst ceny by mohl být o deset až patnáct procent. Umožňuje to podle něj změna evropských pravidel. Bývalý ministr dopravy a nynější opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO) řekl, že se zvýšením mýtného souhlasí, vládu ale kritizuje za to, že chce zároveň v rámci konsolidačního balíčku také zvyšovat cenu dálničních známek pro osobní auta, a to navíc podstatně výrazněji než o deset procent.
18. 6. 2023|

Reportéři ČT: Nový tendr na mýto je ohrožen. Stát vybral podezřelého poradce

Stát díky mýtu získává miliardy na stavbu a opravu silnic. Jeho výběr má zajištěný už jen na šest let, a tak musí řešit, co bude dál. V minulosti stát nového provozovatele nestihl vybrat včas a jednu z největších státních zakázek opakovaně provázely závažné pochybnosti. A nejinak je tomu i tentokrát. Stát vybral poradce, který mu měl pomoct připravit nový tendr. Ten je teď ale podezřelý, že podváděl. Pro Reportéry ČT natáčeli Zuzana Černá a Michael Fiala.
23. 5. 2023|

Starostové sousedních čtvrtí mají výhrady k návrhu zpoplatnit vjezd do Prahy 1

Starostové městských částí, které sousedí s Prahou 1, se začali ohrazovat proti možnosti, že by byl vjezd do historického centra metropole zpoplatněn. Že by na to mohlo dojít, řekli v první polovině května náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle starostů Prahy 2 a 5 ale hrozí, že se řidiči budou centru vyhýbat a zahltí ulice v jejich městských částech.
19. 5. 2023|

Mýto se rozšířilo, kamiony musí platit na dalších úsecích silnic v Česku

Nákladní auta musí od července platit mýtné na dalších silnicích první třídy. Dohromady jde asi o 373 kilometrů komunikací. Zpoplatněná je tak přibližně čtvrtina délky tohoto typu silnic v zemi. Ministerstvo chce v rozšiřování placených úseků pokračovat i v budoucnu.
2. 7. 2022|

Dopravci loni zaplatili za mýto 14,2 miliardy korun, nejvíce v historii

Dopravci loni zaplatili za průjezdy dálnic a silnic na mýtném rekordních téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 23 procent a zároveň jde o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků. Informoval o tom správce mýtného systému společnost CzechToll. Náklady na výběr mýta loni činily zhruba sedm procent z výběrů.
18. 1. 2022|

Minimální mzda vzroste v příštím roce o tisíc korun měsíčně, rozhodla vláda

Kabinet odsouhlasil, že minimální mzda v příštím roce vzroste o tisíc korun měsíčně na 16 200 korun. Zároveň schválil návrh ministerstva zdravotnictví, aby se od 22. listopadu neuznávaly na hromadných akcích nad tisíc osob antigenní testy na koronavirus, a s ohledem na krach Bohemia Energy opětovně poslal do Poslanecké sněmovny zákon o hromadných žalobách.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 15:14|

Státní zástupce zrušil stíhání advokáta v kauze údajné nabídky úplatku pro exministra Kremlíka

Policie musí znovu prověřit případ údajné nabídky úplatku pro exministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) kvůli výběru auditora mýtného systému. Státní zástupce totiž zrušil usnesení o zahájení stíhání advokáta Martina Janouška a uložil policistům, aby ve věci dále jednali. Informaci sdělil České televizi šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.
14. 1. 2021|

Nákladní dopravu má převést na koleje třeba zdražení mýta. Vlečky zatím dál mizí

Fungující vlečky jsou na české železnici čím dál vzácnější. Občas se sice objeví firma, která tu svoji obnoví, většinou ale vítězí silnice. Ministerstvo dopravy chystá kroky, které by měly železniční nákladní dopravu upřednostnit před kamionovou. Té zdraží mýto, naopak na kolejích se mohou těšit na kompenzace části svých nákladů.
22. 12. 2020|

Policie obvinila z podplácení jednu osobu, měla ovlivnit zakázku na auditora mýtného systému

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili kvůli ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému jednoho člověka z podplácení. Podle kriminalistů nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu korun. V případě odsouzení za tento trestný čin hrozí až šestiletý trest.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 14:54|

Co s kamiony mimo zpoplatněné úseky? Varianta dalšího rozšíření mýta se zatím odkládá

Až o stovkách dalších kilometrů silnic se uvažovalo, že na nich bude také zavedeno mýto. Tři ministři dopravy převraceli v minulosti toto téma naruby a zase zpět. Do toho pak přišel letos koronavirus, a tak byl nyní termín pro rozhodnutí odložen zřejmě o několik čtvrtletí.
19. 7. 2020|

Systém k dálničním známkám bude za třetinu původně plánované ceny. Převezme ho Cendis

Informační systém k elektronickým dálničním známkám bude stát 128 milionů korun a zajistí ho státní podnik Cendis. Po pondělním jednání vlády to oznámilo ministerstvo dopravy. Stát původně zakázku zadal za 401 milionů korun. Cendis navíc převezme i roli supervizora mýta za 27 milionů korun, což je o 188 milionů méně, než za kolik stát původně zakázku vysoutěžil.
2. 3. 2020|
Události komentáře

Na tahu je policie, komentují politici „podivnou kauzu“ exministra Kremlíka

Policie by měla prověřit okolnosti údajného úplatku nabízeného Vladimíru Kremlíkovi v době, kdy byl ministrem dopravy za ANO. Shodli se na tom reprezentanti koaličních i opozičních stran, kteří o „podivném“ případu – jak aféru popisují členové ČSSD – debatovali v Událostech, komentářích.
5. 2. 2020|

Exministr dopravy Kremlík dostal ohledně mýta nabídku úplatku, píší Seznam Zprávy

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) oznámil Bezpečnostní informační službě, že se ho v souvislosti s mýtem pokusila jedna z firem uplatit, informoval o tom jako první server Seznam Zprávy. Firma Kremlíkovi na konci prosince minulého roku údajně nabídla 1,5 milionu korun za to, když kontrola mýta zůstane mimo pravomoc státního podniku Cendis. Nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v pondělí zakázku na auditora (supervizora) systému zrušil a svěřil ji právě Cendisu. Vládní ČSSD žádá po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vysvětlení.
3. 2. 2020|

Ministr dopravy zruší zakázku na supervizora mýta, svěří ji státnímu podniku Cendis

Ministerstvo dopravy zastaví zakázku na supervizora mýtného systému, kterou původně získala společnost CGI. Kontrolu mýta stát nejspíš svěří státnímu podniku Cendis. V neděli večer to oznámil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle něj tím stát ušetří. Zakázku v týdnu posvětil antimonopolní úřad.
3. 2. 2020|

Antimonopolní úřad zamítl stížnosti firmy Kapsch, výběr mýta může dál kontrolovat CGI

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl rozklad firmy Kapsch proti tendru na supervizora elektronického mýta. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tedy může uzavřít smlouvu o auditu výběru mýta s vítěznou firmou CGI. Kapsch zvažuje žalobu ke krajskému soudu.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:21|

Smlouva na nový mýtný systém je platná, vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu

Smlouva státu na nový mýtný systém s konsorciem CzechToll/Sky Toll je platná. Nejvyšší správní soud ve středu zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně, který ji dříve prohlásil za neplatnou.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 16:11|

Kolony u Lanžhota zmizely. První pracovní den s novým mýtem byl v republice klidný

Na dálnici D2 před slovensko-českou hranicí u Lanžhota se ráno vytvořila až dvoukilometrová kolona kamionů, většinu dopoledne se její délka pohybovala kolem 300 až 500 metrů a po poledni zcela zmizela. Další větší kolona, dlouhá přes kilometr, se vytvořila po sedmé hodině večerní, dopravu řídila policie. Zhruba za hodinu byl provoz opět plynulý. I na jiných přechodech byla situace klidná navzdory obavám, že pondělí jako první pracovní den nového systému může být tím nejproblematičtějším.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 21:46|

Začalo fungovat nové mýto. Na dálnicích je klid, kolony se čekají v pondělí

Od nedělní půlnoci na českých dálnicích funguje nové satelitní mýto, jehož provozovatelem je konsorcium CzechToll/SkyToll. Systém nahradil dosavadní mikrovlnnou technologii od firmy Kapsch. V neděli se zatím podle Národního dopravního informačního centra kolony netvoří, ty nejhorší se čekají v pondělí ráno. Za prvních 13 hodin provozu systém vybral čtyři miliony korun.
1. 12. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 15:14|