TÉMA

České Budějovice

Úrokové sazby hypoték klesly, ceny bytů opět rostou. Lidé kupují ty malé

Ceny bytů po období stagnace začínají v Česku opět růst. Za posledního půl roku se v průměru zvedly o pět procent. Podobné zdražení zaznamenali realitní makléři také u pronájmů. Největší růst potvrzuje Praha, Hradec Králové, Plzeň a České Budějovice.
21. 4. 2024|

Dekarbonizace plzeňské teplárny pokračuje, ale bude dražší. Opozice chce vysvětlení

Plzeňská teplárna je o krok blíž dekarbonizaci. Dlouho plánovaný úplný odklon od hnědého uhlí umožní i nově modernizovaná turbína. Cenový odhad ale vzrostl z původních čtyř miliard na sedm. Opoziční zastupitelé si stěžují, že vedení města není schopné zdražení vysvětlit. Podle generálního ředitele je projekt transparentní a projde veřejnou soutěží.
19. 4. 2024|

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Spotřeba tepla loni klesla téměř o desetinu, pomohlo počasí i snaha o úspory

Češi napojení na ústřední topení spotřebovali loni 67,8 petajoulů tepla, uvedl Energetický regulační úřad. Oproti předchozímu roku byla spotřeba téměř o desetinu nižší a byla také nejmenší za sedm let. Údaje regulačního úřadu se ovšem poněkud liší od dat Teplárenského sdružení, které již v lednu informovalo o meziročním snížení spotřeby tepla z centrálních tepláren o šest procent. Podle ERÚ se zhruba o šest procent snížila spotřeba domácností, zatímco v průmyslu byla úspora třináctiprocentní.
10. 4. 2024|

Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.
3. 4. 2024|

Měsíc po otevření se kvůli poničené podlaze uzavře příjezdová hala nádraží v Českých Budějovicích

Správa železnic (SŽ) musí opravit podlahu v příjezdové hale vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Lidé ji během zimy sešlapali. Hala tak bude pro cestující skoro týden uzavřená. I měsíc po slavnostním otevření nové výpravní budovy tam stále pokračují další práce.
12. 3. 2024|

Z jihočeských Strakonic dojedou cestující do Plzně levněji než do Českých Budějovic. Výhodné krajské tarify někdy překračují hranice regionů

Do integrované dopravy Plzeňského kraje se nově připojují jihočeské Strakonice. Cestovat do západočeské metropole se tak místním vyplatí víc než do Českých Budějovic. Jízdenky ve vlaku i autobusu jsou totiž s takzvanou plzeňskou kartou levnější.
11. 3. 2024|

Dřevěný chodník na dlouhém mostě v Českých Budějovicích čeká generální oprava

Frekventovaný dřevěný chodník na Dlouhém mostě v Českých Budějovicích se rozpadá. V některých částech zůstaly po zimě mezery mezi prkny a také uvolněné šrouby. Radnice proto plánuje generální opravu.
8. 3. 2024|

Patnáct tisíc přestupků za týden. Řidiči kolem školy jezdili i víc než stovkou, zjistila jihočeská obec

Obec Srubec u Českých Budějovic začala nově měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou. Někteří překročili i stokilometrovou rychlost. Vedení obce se proto dohodlo s českobudějovickým magistrátem a nechalo na místě namontovat kamery.
4. 3. 2024|

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.
8. 2. 2024|

Policie obvinila členy agentury kvůli útoku na fanouška při fotbale v Budějovicích

Policie obvinila tři členy bezpečnostní agentury kvůli napadení fanouška hostů při utkání fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem nad Nisou. Incident se stal loni v dubnu. Kriminalisté stíhané muže obvinili z výtržnictví, informovala policie na svém webu.
8. 2. 2024|

Českobudějovický dopravní podnik koupí 35 nových trolejbusů od Škody, budou jezdit i bez drátů

Ulicím Českých Budějovic budou dál vládnout trolejbusy od Škody. Městský dopravní podnik oznámil, že plzeňská firma dodá 35 nových kloubových trolejbusů, budou patřit k typu 33Tr, který využívá karosérie od výrobce SOR. Trolejbusy budou parciální, budou tedy vybavené trakčními bateriemi a obslouží i některé lokality, kam nevedou troleje.
7. 2. 2024|

Nádraží v Českých Budějovicích opět plně slouží cestujícím. Oprava vyšla na miliardu korun

Lidé mohou opět kompletně využívat budovu vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Oprava trvala téměř čtyři roky a stála více než miliardu korun. Po tu dobu byla vždy část budovy uzavřená.
5. 2. 2024|

Soud povolil reorganizaci jindřichohradecké úzkokolejky, firma je v úpadku

Krajský soud v Českých Budějovicích povolil reorganizaci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Společnost je v úpadku a její věřitelé reorganizaci minulý týden schválili. Věřitel Jan Kysela musí do 120 dní předložit reorganizační plán, vyplývá z informací z insolvenčního rejstříku.
5. 2. 2024|

Nový most přes Vltavu mezi obyvateli Českých Budějovic budí emoce. Kraj na něm trvá

Nový most přes Vltavu v Českých Budějovicích by měl v nejbližších letech překlenout řeku na jihu města. Projekt ale od začátku vyvolává emoce, obyvatelé Papírenské ulice se záměrem nesouhlasí. Jihočeský kraj ale tvrdí, že jde o velmi důležitou stavbu, která ulehčí dopravě ve městě.
30. 1. 2024|

Klepy z židovského koupaliště. Humor jim nevzali, a tak židovští teenageři z Budějovic vydávali časopis

„Bylo nebylo, uprostřed léta 1940 byla povolena židovská plovárna. Hurá, židovská mládeži; našlo se místo všech možných radostí, rekreace a sportování.“ Text v jednom z dvaadvaceti čísel časopisu Klepy, který psali a četli mladí z českobudějovického koupaliště, na němž se scházeli Židé. Většina z nich se konce války nedožila. Časopis se ale podařilo dochovat a stal se základem knihy Novináři v utajení, která vznikla v Kanadě a kterou v českém překladu vydala organizace Post Bellum.
29. 1. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Kvůli železničnímu tunelu se bude muset zřejmě zbourat část hotové D3 u Ševětína

Část hotové jihočeské dálnice D3 Ševětín–Borek čekají stavební úpravy. Provoz tam bude v budoucnu možná i několik let omezený, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Příčinou je plánovaná stavba Chotýčanského tunelu, jenž bude součástí IV. železničního koridoru. Na svém severním konci by měl tunel křižovat dálnici D3. Bude nutné část hotové dálnice zbourat, informoval server Zdopravy.cz. Informaci potvrdil také mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Tunel povede pod dálnicí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 17:36|

Vědci z Českých Budějovic zjistili, že jejich přípravek chrání kaštany

Vědci z českobudějovického Biologického centra akademie věd ČR prokázali, že jimi vyvinutý přípravek pomáhá chránit kaštany před klíněnkou jírovcovou a houbovou chorobou. Škůdci způsobují skvrny na listech, které kvůli tomu opadávají.
23. 11. 2023|

Část pěších u nádraží v Českých Budějovicích odmítá delší obchozí trasu kolem stavby a jde rušnou silnicí

Kvůli rekonstrukci uzavřeli stavbaři chodník před hlavní budovou vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Náhradní trasa pro chodce je vyznačená, je ale o hodně delší. Někteří lidé si proto cestu zkracují a vstupují při tom do rušné silnice, což není bez rizik. Policie proto u nádraží posílila hlídky.
21. 11. 2023|