TÉMA

Vlastimil Válek

Opravdu jsem podcenila komunikaci, přiznala končící ministryně pro vědu Langšádlová

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) podá demisi, protože ztratila podporu své mateřské strany. Vedení TOP 09 vadilo, že neumím veřejně prodat svou práci, řekla Langšádlová v rozhovoru Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil její práci, o nástupci chce mít jasno příští týden. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že o něm rozhodne během příštího týdne předsednictvo strany.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|

Očkování je důležité, chrání zejména děti, zdůraznil Válek

Evropský týden očkování letos připadá na období od 21. do 27. dubna. Jeho cílem je zvýšení povědomí o důležitosti očkování a podpora imunizačních programů po celé Evropě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na brífinku k akci řekl, že očkování je jednou z nejdůležitějších věcí, které zejména děti chrání před vážnými nemocemi. Evropská iniciativa je součástí snah Unie o zlepšení veřejného zdraví a ochranu občanů před infekcemi. Proti černému kašli se podle ministerstva zdravotnictví letos nechalo očkovat proti loňsku za stejné období šestinásobně víc dospělých. Trend nárůstu počtu případů černého kašle ale dál pokračuje. Od začátku týdne do středečního poledne jich nově přibylo 956, řekla také ředitelka SZÚ Barbora Macková. Od začátku roku tak počet případů překročil deset tisíc.
včeraAktualizovánopřed 23 h hodinami|

Hlavní hygienička Svrčinová končí ve funkci

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová skončí, vláda ji na její vlastní žádost odvolala. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Bude vypsáno výběrové řízení. Vedením sekce pro oblast ochrany a podpory veřejného zdraví, kterým je hlavní hygienik jako její vrchní ředitel, byl pověřen šéf odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum.
24. 4. 2024Aktualizovánovčera v 15:21|

Novým ředitelem lékového ústavu bude Tomáš Boráň

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude Tomáš Boráň, který od roku 2017 vede sekci registrací tohoto lékového ústavu. Do funkce nastoupí 1. května, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Loni se ministerstvo šéfa SÚKL pokusilo vybrat dvakrát. V prvním tendru vítěze nevybralo a vítězka druhého, Kateřina Podrazilová, musela skončit po třech měsících.
23. 4. 2024|

Část akutních lůžek nahradí ty pro následnou péči. Populace totiž stárne

Nemocnice čeká výrazná změna. Pojišťovny se chystají snížit počet akutních lůžek a nahradit je těmi pro následnou a dlouhodobou péči. Důvodem je stárnutí populace. Místa pro pacienty s bezprostředním zdravotním problémem nemají dostatečné a efektivní využití. Kterých zařízení se to dotkne, je právě v jednání.
18. 4. 2024|

Největší zrada, hřímal k migračnímu paktu Babiš. Potřebujeme řešení, ne strašení, odvětil Rakušan

Poslanci se ve čtvrtek sešli kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu EU, vyvolalo ji opoziční ANO. Jeho předseda Andrej Babiš pakt v úvodu schůze označil za největší zradu v novodobých dějinách Česka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil jeho slova za předvolební rétoriku a za politiku strachu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odpoledne vystoupení k migračnímu paktu přerušila, poslanci se vrátili k řádné schůzi, na jejímž programu byly interpelace na členy vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) po skončení mimořádného summitu v Bruselu řekl, že kolem unijního migračního paktu se objevuje celá řada nesprávných informací i lží.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 20:44|

Algifen Neo má výpadek, lékaři by měli pacientům předepsat alternativu

Několik týdnů budou na trhu chybět kapky na křeče v břiše Algifen Neo, které si každý měsíc v lékárně vyzvedává asi šedesát tisíc lidí, oznámil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Lék se používá při různých kolikách žlučníku či žaludku nebo menstruačních bolestech. Podle odborníků existují alternativy, které mohou lékaři předepsat. Musí je ale předepsat rovnou, není možná záměna až v lékárně. Současná situace na trhu s léky je podle většiny lékárníků, které ČT oslovila, lepší, než byla před pár měsíci. Stále ale některé medikamenty chybí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 20:04|

Vláda podpořila zřízení dětského ombudsmana i změny ve státní a zahraniční službě

Úpravy v zákonech o státní i zahraniční službě podpořila na středečním zasedání vláda. Ministři kývli i na zřízení dětského ombudsmana, zabývat se měli i návrhem ministerstva financí na prodej státního majetku za 40,9 milionu korun. Projednali také další normy.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 21:10|

Češi solí až třikrát víc, než by měli. Ministerstvo to chce změnit

Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně, který chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Cílem je proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Na úterní tiskové konferenci program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.
10. 4. 2024|

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

V Česku zemřel novorozenec s černým kašlem

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Zřejmě několikatýdenní pacient byl na Dětskou kliniku FN HK přeložen z jiné nemocnice v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Úmrtí potvrdil i resort zdravotnictví. Už dříve s černým kašlem zemřeli dva senioři. Do konce dubna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí do Česka více než sto tisíc vakcín proti černému kašli.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 19:39|

Pochybili dva zaměstnanci, řekl šéf Bulovky k záměně pacientek

Fakultní nemocnice Bulovka odhalila podle ředitele Jana Kvačka při analýze tragické záměny pacientek pochybení dvou zaměstnanců. Jeden zůstává mimo službu a jeho další setrvání bude nemocnice řešit, další v nemocnici zůstane a bude pracovat pod dohledem, řekl na čtvrtečním brífinku. Kvůli omylu jedna z žen minulý týden absolvovala zákrok, při němž potratila. Kvaček se jí jménem nemocnice omluvil, jedná s ní o odškodnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice. Případ vyšetřuje také policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 12:44|

Procesy na Bulovce fungují, jak mají, míní Válek. Záměnu pacientek považuje za lidskou chybu

Procesy na klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kde minulý týden v pondělí došlo k záměně pacientek, v jejímž důsledku jedna z nich potratila, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nastaveny správně. Pochybení považuje za lidskou chybu. O míře zavinění jednotlivců musí podle něj rozhodnout policie.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:59|

Stát by měl příští rok platit za své pojištěnce o asi šedesát korun více

Zhruba o šedesát korun by se mohly s příštím rokem zvednout platby za státní pojištěnce. České televizi to potvrdila ministerstva financí a zdravotnictví. Stát by tak za děti nebo důchodce platil 2148 korun měsíčně. Automatická valorizace zohledňuje růst reálných mezd i inflaci.
1. 4. 2024|

Policie vyšetřuje záměnu pacientek a potrat na pražské Bulovce jako ublížení na zdraví

Záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kvůli které jedna z žen potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to uvedla policie. Oznámila také, že ji během pátku kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci v nemocnici Bulovka ženy zaměnili v pondělí. Televize CNN Prima News ve čtvrtek uvedla, že obě ženy byly cizinky, které trvale žijí v Česku.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 23:44|

Opozice podkopává kroky kabinetu k zajištění bezpečnosti země, řekl Fiala ve sněmovně. Babiš odmítl, že nepodporoval Ukrajinu

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi svolané vládním táborem k bezpečnostním hrozbám. Poslanci ANO v úvodu na protest proti sérii přednostních vystoupení zástupců vládních stran opustili jednací sál. Na svých místech nechali cedule s nápisy kritizujícími vládu. Schůze je podle koalice reakcí na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Opozice podle premiéra Petra Fialy (ODS) podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Babiš si pro obhajobu své pozice vybral tiskovou konferenci ve sněmovním atriu. Odmítl, že nepodporoval v minulosti Ukrajinu či že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Sněmovna kolem deváté večer přerušila schůzi a bude v ní pokračovat ve středu ráno.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 23:22|

Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|

Část léků zdražila. Některé lékárny hlásí problémy s distribucí

Některé léky podražily, zejména ty volně prodejné. Důvodem je inflace a také změna sazby DPH, která se od nového roku zvýšila z deseti na dvanáct procent. U léků na předpis si pacienti podle lékového ústavu připlatí jen minimálně. Stát totiž u většiny z nich stanovuje maximální prodejní cenu. Kvůli zajištění dostupnosti ji ale u některých přípravků musel upravit a to se může do doplatků promítnout. Některé lékárny si stěžují na to, že se k nim řada přípravků na předpis nedostane – distributoři podle nich upřednostňují řetězce. Stovky majitelů lékáren proto žádají poslance o změnu zákona, která by zajistila rovnoměrnější dodávky. Ministerstvo je proti.
14. 3. 2024|

Koalice žádá mimořádnou schůzi sněmovny kvůli Babišovi. Podívejte se na výroky, které zazněly ke kauze shánění informací o Lipavském

Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy. Poslanci by se pak měli sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání dolní komory, v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co Babišovou vlastní vinou unikla jeho e-mailová konverzace, podle níž chtěl od spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Jaké výroky v této kauze zazněly?
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:40|

Babiš sháněl u spolupracovníků citlivé informace o Lipavském, píší Novinky.cz

Šéf opozičního ANO a expremiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), informovaly Novinky.cz s odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi. Bývalý ministerský předseda serveru řekl, že nesháněl žádné „kompro“, ale šlo o podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. Ministr v reakci sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 22:54|

Pediatři z ambulancí nechtějí sloužit pohotovosti. Primáři žádají po ministerstvu řešení

Podle nemocničních lékařů se do práce v ambulancích dětských pohotovostí nedostatečně zapojují jejich kolegové z ordinací. K řešení problému proto víc než padesát primářů dětských oddělení vyzvalo ministra zdravotnictví.
11. 3. 2024|

Pojišťovny budou mít snazší bonifikaci zodpovědných pacientů. VZP chce také znevýhodnit ty, kdo na prevenci nechodí

Odměňovat pacienty za pravidelné preventivní prohlídky má zdravotním pojišťovnám umožnit novela, kterou dokončuje ministerstvo zdravotnictví. Do dvou týdnů by návrh měl jít do připomínkového řízení a na konci června ho chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit vládě. Pojišťovny ovšem uvažují i o tom, že kromě zvýhodnění těch, kdo na prevenci chodí, naopak omezí čerpání některých bonusů těm, kteří prevenci zanedbávají.
9. 3. 2024|

Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.
6. 3. 2024|

Sanatorium v Pasohlávkách bude důležité pro celou republiku, míní premiér Fiala

Léčebně-rehabilitační ústav Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku bude důležitý nejen pro Jihomoravský kraj, ale pro celou republiku. Při poklepání základního kamene to v pondělí prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ústav doplní páteřní síť neurorehabilitačních center, která jsou v tuzemsku dosud tři. Žádné z nich ale není na Moravě, důležitá je přitom provázanost s klinikami v regionu, zdůraznil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zkušební provoz zahájí ústav v lednu 2026.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 16:35|