TÉMA

Panama

Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.
9. 4. 2024|

Hladina v Panamském průplavu klesla o dva metry, řešením může být umělé jezero nebo osévání mraků

Nad hladinou Panamského průplavu se tyčí pahýly stromů ze zatopeného pralesa, které napovídají, jak špatně na tom vodní dílo je. Obvykle jsou totiž vidět jen v období sucha. Správa průplavu proto musela omezit kapacitu lodní dopravy a zjišťuje, jak může situaci zlepšit. Mezi řešení patří vytvoření umělého jezera nebo osévání mraků, takzvaný cloud seeding, které by zvýšilo množství srážek.
5. 1. 2024|

Panama čelí nejhoršímu suchu od roku 1950. Průplav zpřísní limit pro lodě

Správa Panamského průplavu v nadcházejících měsících ještě více omezí počet lodí, které využívají tuto vodní cestu. Zdůvodňuje to nejhorším suchem za více než sedmdesát let, které lodím znemožňuje bezpečný průplav. Experti proto očekávají další růst cen za přepravu zboží po světových oceánech.
1. 11. 2023|

Panamský průplav čelí klimatické hrozbě. Nádrže vysychají, počet lodí musel být omezen

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu, píše agentura AFP. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření. Omezení potrvá nejméně do září příštího roku.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 16:51|

Honduras ukončil diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a obrátil se k Číně

Honduras po mnoha desítkách let ukončil diplomatické styky s Tchaj-wanem, a otevírá si tím cestu k navázání vztahů s Čínou, uvedla v neděli agentura AP. Tchaj-wan na krok reagoval oznámením o ukončení diplomatických vztahů s Hondurasem. Asijskému ostrovnímu státu, který Čína považuje za jednu ze svých provincií, nově zůstává pouze třináct zemí, které uznávají jeho samostatnost.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 10:26|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Konference odmítla rozvolnění pravidel obchodu se slonovinou. Rozhodla i o lepší ochraně pěti set druhů

Konference v Panamě dojednala zpřísnění ochrany více než pěti stovek ohrožených druhů, lépe chráněni budou i žraloci a tropické dřeviny. Shodly se na tom signatářské země Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Podařilo se také zamítnout návrh, který by mohl vést ke znovunastartování obchodu se slonovinou nebo rohy nosorožců.
29. 11. 2022|

Tajné služby prověřují české účty ruských oligarchů

Europol zacílí na majetek vlivných Rusů ze sankčních seznamů. Členským státům pomůže s výměnou informací i vyšetřováním. Zároveň ohlídá, zda lidé a firmy blízké Kremlu sankce neobcházejí. A to v rámci operace Oscar, která potrvá nejméně jeden rok. V souvislosti se sankcemi na ruské oligarchy prověřují tajné služby a Finanční analytický úřad desítky firem s virtuálními sídly v Česku. Jak ukazují uniklé dokumenty z kauzy Panama Papers, někteří Rusové vyšetřovaní v souvislosti s organizovaným zločinem legalizovali stovky milionů korun přes účty nastrčených firem.
12. 4. 2022|

Ekvádor výrazně rozšířil přírodní rezervaci kolem Galapág, měla by pomoci kladivounům či želvám

Ekvádor vytvořil novou mořskou rezervaci kolem souostroví Galapágy. Chce tak rozšířit ochranu ohrožených druhů stěhovavých živočichů. Nově vyhlášené chráněné území představuje zhruba třetinu celé mořské rezervace kolem souostroví, která patří k největším na světě.
15. 1. 2022|

USA vzaly do vazby muže zadrženého v Panamě kvůli vraždě haitského prezidenta

Americké úřady vzaly do vazby bývalého kolumbijského vojáka Maria Antonia Palaciose podezřelého z podílu na vraždě haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Palacios stanul před federálním soudem v Miami. Podle amerického ministerstva spravedlnosti je obviněný „ze spiknutí za účelem spáchání vraždy nebo únosu mimo území USA a z poskytnutí materiální podpory, jež vedla k vraždě, přičemž mu bylo známo, že materiál bude použit k zavraždění nebo únosu“.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 22:01|

V Plzni testují čidla, která rozeznají výstřel. Mají pomoci policii

Speciální čidla, která na ulici rozeznají zvuk výstřelu nebo volání o pomoc a spustí poplach, by už brzy mohla pomáhat policistům i strážníkům. Nyní je testují v Plzni. Prověřili je tam už i v praxi, když se v centru města minulý týden poprali dva muži a následně jeden z nich vystřelil. Plzeň se zřejmě stane prvním městem v Evropě, které takovou technologii využije.
29. 10. 2021|

Upíři dodržují pokrevní bratrství. S přáteli sdílí kořist a pomáhají si

Samice upírů rozlišují a respektují širší rodinu. Se svými příbuznými a dokonce i „přáteli“ se o krev rozdělují častěji než s ostatními členy kolonie. Ukázal to rozsáhlý výzkum, který vyšel v odborném časopise PLOS Biology.
28. 9. 2021|

Výzkum mrtvé zóny ukázal, co s oceánem dělá úbytek kyslíku

Když voda v oceánu přijde o kyslík, znamená to pro rozsáhlé oblasti pohromu. Američtí biologové teď popsali dopady jedné takové události, která se odehrála u panamského pobřeží.
27. 7. 2021|

Vědci objevili v Panamě zatím nepopsaný druh ropuch. Už teď jsou ohrožené

Mezinárodní tým vědců, jehož členem byl i Milan Veselý z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, objevil ve východní části Panamy zatím nepopsaný druh ropuch rodu Atelopus. Zprávu o tom publikoval časopis Zoological Research.
27. 7. 2021|

Asteroid, který vyhubil dinosaury, stvořil zelené plíce planety. Vděčíme mu za deštné pralesy

Dopad yucatánského asteroidu, který před 66 miliony lety vedl k vyhubení dinosaurů, umožnil zrod deštných pralesů na planetě Zemi. Vyplývá to z vědecké studie, kterou zveřejnil časopis Science. Experti na základě studia fosilních pylových zrnek a listů z Kolumbie zjistili, že po dopadu kilometr široké skály se typ vegetace v jihoamerických tropických lesích dramaticky změnil.
6. 4. 2021|

Podařilo se částečně uvolnit loď blokující Suezský průplav. Tím prochází desetina světového obchodu

Suezský průplav v Egyptě zablokovala brzy ráno nákladní loď, která najela na mělčinu. Na místo zamířilo osm vlečných člunů, kterým se po poledni podařilo plavidlo o délce 400 metrů a šířce 59 metrů částečně vyprostit. K obnovení plného provozu ale zatím nedošlo.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 14:30|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: Rodina šéfa lánské lesní správy Baláka získala několik nemovitostí ze zkrachovalých firem, které sám řídil

Blízký spolupracovník prezidentského kancléře Vratislava Mynáře a šéf Lesní správy Lány Miloš Balák stojí před soudem kvůli podezření z manipulace s dvousetmilionovou zakázkou v Lánské oboře. V minulosti řídil dvě soukromé lesnické firmy, obě pod jeho vedením zkrachovaly. Reportéři ČT se nyní zabývali majetkem obou firem, jehož část velmi výhodně získala Balákova rodina. Reportáž „Bohatství z bankrotu“ natáčely Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
26. 1. 2021|

Více zaměstnavatelů bude propouštět než nabírat, ukazuje průzkum Manpower

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí příštího roku o něco víc propouštět zaměstnance než nabírat nové. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 590 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku.
8. 12. 2020|

Ve Střední Americe sčítají škody po hurikánu Jóta. Vyžádal si nejméně třicet obětí

Více než tři desítky mrtvých si vyžádal ve Střední Americe hurikán Jóta, který postupně slábl, až nad Salvadorem zcela zanikl. V Nikaragui, Hondurasu a dalších zemích napáchal živel rozsáhlé materiální škody, informovala agentura AFP. Oblast navíc dál sužují vydatné deště. Jóta byla rekordní třicátou pojmenovanou bouří letošní atlantické hurikánové sezony.
19. 11. 2020|

Hurikán Jóta zesílil na pátý stupeň, míří ke Střední Americe

Hurikán Jóta, který má v pondělí večer místního času dorazit nad pobřeží Hondurasu a Nikaraguy, zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Doprovází ho setrvalý vítr o rychlosti 260 kilometrů za hodinu, informovala agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC).
16. 11. 2020|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|

Počty nových případů COVID-19 ve většině zemí klesají. Uzdravený Johnson promluvil k Britům

V celém světě se nový koronavirus, který se začal šířit koncem loňského roku z Číny, potvrdil podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) u 2,97 milionu lidí. Z toho téměř 207 tisíc nakažených zemřelo (více než polovina v Evropě) a téměř 870 tisíc lidí se uzdravilo. Ve velké části zemí jsou víkendové přírůstky nejnižší od března.
27. 4. 2020Aktualizováno27. 4. 2020, 20:40|

Smartwings a ČSA snižují mzdy, mají na zemi devadesát procent flotily

Letecká skupina Smartwings Group, do které patří značky Smartwings i ČSA, má v současné době odstaveno 90 procent své flotily. Společnost proto jedná se zaměstnanci o zkrácení platů, velké propouštění však nechystá. Provoz skupiny se nyní omezil pouze na lety za účelem přepravy zdravotnického materiálu a repatriaci Čechů ze zahraničí. Další tyto spoje poletí o víkendu, uvedla mluvčí Vladimíra Dufková. Provoz omezily téměř všechny světové aerolinky, některé i propouštějí.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 14:28|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|