Amerika má oficiálně své první klimatické vysídlence

Obyvatelé ostrova Cartí Sugdupu opouštějí dvé domovy (zdroj: Reuters)

Panamská vláda tento týden zahájila plán, jehož cílem je přesunout na pevninu obyvatele malého ostrova, který ohrožuje stoupající hladina moře, uvedla tisková agentura EFE. Program se bude týkat zhruba 1200 lidí. Vláda poukazuje na to, že ve zranitelné situaci jsou i další ostrovy.

Už před sedmi lety bylo jasné, že obyvatele ostrůvku Cartí Sugdupu neboli Želvího ostrova zde nečeká žádná budoucnost. Reportáž britské stanice BBC popsala, jak zásadním problémem se zde stává stoupající hladina moře, která se zvyšuje rychlostí 2,3 až 2,5 milimetru ročně. Ještě horší ale bylo „přemnožení“ – na ostrůvku o rozměrech 400 krát 150 metrů žilo asi 1200 lidí, kteří využili každý metr plochy. Místní se snažili jeho plochu zvětšovat, ale tím poškodili pobřeží, takže se jejich domov stal ještě zranitelnějším vůči dopadům klimatických změn.

A na začátku roku 2024 se ukázalo, že dál už to nejde. Voda sahá stále výš, při bouřích a větších vlnách už není kam se ukrýt - a prostoru k životu tak stále ubývá. Panamská vláda proto pro obyvatele ostrůvku nechala postavit čtvrť Nuevo Cartí, kterou ve středu slavnostně otevřel prezident Laurentino Cortizo.

„Klimatická krize, kterou zažívá svět, nás donutila tady v Panamě udělat tento přesun z ostrova,“ uvedl Cortizo. Podle něj se na oficiálním území Panamy nacházejí i další ostrovy, které jsou ve zranitelné situaci kvůli zvyšování hladiny moří a oceánů. Tento fenomén je přičítán klimatickým změnám, především oteplování.

Ve svém projevu Cortizo kritizoval především státy s rozvinutou ekonomikou, které se podle něj nesnaží dostatečně snižovat své emise. „Musíme dodržovat Pařížské dohody,“ vyzval panamský prezident. Podle těchto dohod by průměrné oteplení do konce století nemělo přesáhnout dva stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou. Zpřísněný cíl počítá s tím, že oteplení nepřekročí 1,5 stupně.

Životní podmínky na malém ostrově byly dlouhodobě nevyhovující. Obyvatelé neměli například přístup k pitné vodě. Mnozí z nich si tak přesun do nové čtvrtě pochvalovali. Ostrov Cartí Sugdupu je součástí domorodé rezervace Guna Yala, kde se nachází asi padesát dalších malých obydlených ostrovů, které jsou maximálně jeden metr nad hladinou moře.