TÉMA

Itálie

Žádné volby, ale nesvoboda, komentuje Západ víkendové dění v Rusku. Nelegální hlasování na okupované Ukrajině EU neuzná
Prezidentské „volby“ v Rusku nebyly svobodné, a o skutečné volby tak nešlo. V tomto smyslu hodnotí tamní víkendové dění řada západních politiků, například reprezentanti Litvy, Německa, Francie či Evropské unie. Odsoudili také uspořádání „voleb“ na okupovaných ukrajinských zemích, neboť takové hlasování je zcela nelegální. Naopak představitelé autoritářských států a diktatur, mezi nimi Čína, Severní Korea, Indie či Írán, ruskému vůdci Vladimiru Putinovi gratulují.
včeraAktualizovánopřed 7 h hodinami|ČTK, ČT24
EU ekonomicky podpoří Egypt. Miliardami eur chce regulovat migraci
Evropská unie v neděli v Káhiře uzavírá dohodu o tříleté finanční spolupráci s Egyptem. Na podporu jeho ekonomiky poskytne až 7,4 miliardy eur (186 miliard korun). EU chce stabilizací egyptské ekonomiky mimo jiné docílit snížení počtu imigrantů z regionu. S předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou do Egypta dorazili italská premiérka Giorgia Meloniová, předseda řecké vlády Kyriakos Mitsotakis a belgický premiér Alexander de Croo, jehož země právě předsedá Radě EU.
včera|ČTK
Mince z Fontány di Trevi putují na charitu
Sběr mincí z barokní Fontány di Trevi v italském Římě je pro veřejnost velkou podívanou. K vypouštění díla a jeho čištění dochází dvakrát měsíčně, k samotnému výlovu mincí dvakrát týdně. Sesbírané mince putují do katolické charity Caritas, kde jsou následně rozděleny, očištěny a spočítány. Peníze financují potravinové banky nebo různé sociální projekty.
8. 3. 2024|
Íránský zápasník našel nový domov v Itálii. A s ním i naději na olympijský start
Talentovaný íránský sportovec Iman Mahdavi utekl v obavách o život ze své vlasti do Itálie. V nové zemi ve své disciplíně – v klasickém zápase – zcela dominuje. Navíc má velmi slušné vyhlídky, že bude nominován na nadcházející letní olympijské hry v Paříži.
4. 3. 2024|ČT24
V Pompejích našli zachovalou fresku s motivem z řecké mytologie
Na archeologickém nalezišti v Pompejích v jižní Itálii se našla velmi dobře zachovalá freska s mytologickým motivem. Na nástěnné malbě jsou postavy sourozenců Frixose a Hellé. Podle vedení naleziště má freska velmi kvalitní provedení a obrovskou hodnotu, napsaly agentury ANSA a AFP.
2. 3. 2024|ČTK
Putin straší Západ, aby neposkytoval pomoc Ukrajině, hodnotí Kolář a Niedermayer výrok o riziku jaderného konfliktu
Putin blafuje, zastrašuje nás a snaží se oslabit naši pomoc Ukrajině, uvedl v pořadu Události, komentáře poradce prezidenta a diplomat Petr Kolář, když hodnotil výrok ruského vůdce. Ten ve čtvrtek varoval, že země NATO budou riskovat jaderný konflikt, pokud vyšlou na Ukrajinu své vojáky. Také europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) soudí, že Putin se neustále snaží strašit západní spojence Kyjeva, aby mu neposkytovali dostatečnou podporu. Poslanec Radek Vondráček (ANO) věří, že je to z ruské strany jen obvyklá rétorika.
1. 3. 2024|ČT24, ČTK
Církev rozšíří vyšetřování vlivného kněze, který radil i papežům. Desítky žen ho viní ze sexuálního zneužívání
Katolická církev rozšiřuje vyšetřování slovinského kněze Marka Rupnika. Dříve respektovaný duchovní a vlivný umělec, který utvářel moderní výtvarný styl katolické církve ve službách papežů, je obviňován ze sexuálního zneužívání a duševního nátlaku. Stálo ho to už členství v jezuitském řádu i postavení ve Vatikánu. Přitom ale nadále pracuje ve Slovinsku jako kněz.
23. 2. 2024|ČT24
Itálie může umístit žadatele o azyl do Albánie. Tamní parlament dohodu schválil
Albánský parlament schválil dohodu mezi Tiranou a Římem, která umožní přesunout do Albánie část migrantů žádajících o azyl v Itálii. Ta dohodu ratifikovala už dříve. Podle úmluvy migranti zachránění Itálií na moři mohou být po dobu vyřizování svých žádostí o azyl umístěni ve střediscích na území Albánie, napsala agentura AP. Proti ujednání v obou zemích vystupovali opoziční zákonodárci a ochránci lidských práv.
22. 2. 2024|ČTK
Ani smrt nás nerozdělí. Starověcí Italové se nechávali běžně pohřbívat se svými zvířaty
V dnešní severní Itálii se lidé před více než dvěma tisíci lety nechávali pohřbívat společně se psy, prasaty a jinými zvířaty. Výzkum švýcarských a italských vědců na místě antické osady, který byl publikován v odborném časopise PLOS ONE, má pro společné pohřbívání se zvířaty více vysvětlení.
19. 2. 2024|ČT24
Záhadné svitky z Herculanea jsou rozluštěné. Stačili na to tři studenti a umělá inteligence
Před dvěma sty lety nalezené svitky konečně vydaly svá tajemství: vědci zjistili, že první rozluštěný obsahuje doposud neznámý filosofický text.
8. 2. 2024|Tomáš Karlík
V Itálii odhalili třináctimetrovou repliku sochy římského císaře Konstantina
V Itálii slavnostně odhalili třináctimetrovou repliku sochy římského císaře Konstantina ze 4. století. Úlomky mramorové sochy sedícího císaře se našly v 15. století poblíž Kolosea. Tým odborníků nyní jednotlivé fragmenty naskenoval a na jejich základě vytvořil trojrozměrnou podobu císaře, která bude nejméně do roku 2025 stát před Kapitolským muzeem v Římě.
7. 2. 2024|
Evropské zemědělství v krizi. Co nutí farmáře obsazovat centra měst?
V mnoha zemích Evropy se naskýtají v poslední době podobné pohledy na nespokojené farmáře jedoucí v kolonách traktorů do velkých měst, kde protestují proti podmínkám v zemědělství. Takto se ve čtvrtek shromáždili u Evropského parlamentu v Bruselu, ale přidávají vrásky na čele i představitelům ve Francii, Portugalsku, Polsku, Rumunsku nebo Lotyšsku. Stížnosti farmářů přitom znějí velmi podobně: náklady a daně, extrémní počasí, levný dovoz nebo byrokracie. Francouzský prezident Emmanuel Macron jim dal ve čtvrtek za pravdu: evropský zemědělský sektor podle něj potřebuje hluboce změnit svá pravidla. Tématu se budou věnovat i páteční Události, komentáře s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL), europoslancem Martinem Hlaváčkem (ANO) a agrárním analytikem Petrem Havlem.
2. 2. 2024|Jakub Chodil
Summit EU schválil padesát miliard eur pro Kyjev a vyzval k urychlení dodávek munice
Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie jednomyslně schválili balík finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) na další čtyři roky, oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda maďarský premiér Viktor Orbán odvolá své veto z prosincové vrcholné schůzky. Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) je shoda dobrou zprávou také pro Česko, ukazuje schopnost EU dohodnout se i na velmi složitých otázkách. Summit také vyzval k urychlení dodávek munice pro Ruskem napadenou Ukrajinu.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 17:46|ČTK
Několik států pozastavilo financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky
Po Spojených státech, Kanadě či Austrálii oznámily v sobotu pozastavení financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) také Itálie, Velká Británie, Finsko, Nizozemsko či Německo. Země se pro tento krok rozhodly poté, co Izrael obvinil některé pracovníky úřadu, že se zapojili do útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jihu Izraele ze 7. října.
27. 1. 2024|ČTK
Masakry Italů v Jugoslávii na konci druhé světové války jsou stále citlivé téma. Přesvědčili se o tom i reportéři RAI
Italský televizní štáb nedávno natáčel ve Slovinsku o masakrech Italů jugoslávskými komunisty ve čtyřicátých letech minulého století. Reportérům pak někdo záměrně poškodil auto. Byla to připomínka toho, že téma je i po mnoha letech stále citlivé.
19. 1. 2024|ČT24
Olomoucké kapitule se vrátila dlouho ztracená kniha z 16. století. Našli ji a přivezli italští policisté
Do Olomouce se vrátila historická kniha Postilla super epistolas et evangelia, je stará přes šest set let. Z metropolitní kapituly zmizela ve 40. letech minulého století. Předloni ji zadrželi italští celníci v aukční síni a nyní ji velitel italských četníků předal děkanovi svatováclavské metropolitní kapituly.
16. 1. 2024|ČTK
Při překonávání kanálu La Manche zahynulo pět migrantů. Od cesty do Británie je neodradila ani zima
Ve vodách kanálu La Manche o víkendu přišlo o život pět migrantů, sedmdesát dalších zachránila pobřežní hlídka. Jejich snahu dostat se z Francie do Velké Británie neumenšila ani zima. Policie během minulého roku zmařila pokusy překročit kanál 32 tisíc lidí. Francouzské úřady informovaly, že na sever země v budoucnu zamíří další tisíce migrantů.
15. 1. 2024|ČT24
Export elektřiny z Česka se loni snížil, přesto byl čtvrtý největší v EU
Česko loni vyvezlo devět terawatthodin elektřiny. Bylo tak čtvrtým největším exportérem v Evropské unii, vyplývá z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Množství vyváženého proudu však klesá, oproti roku 2022 poklesl objem zhruba o třetinu. Analytici předpokládají, že podíl exportu bude kvůli útlumu uhlí dál klesat.
14. 1. 2024|ČTK
Nebezpečí Česku kvůli migraci nehrozí, řekl Rakušan. Podle Pokorné Jermanové je potřeba se více zaměřit na ochranu vnějších hranic EU
Bezprostřední nebezpečí Česku nehrozí, řekl v pořadu Události, komentáře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s nárůstem migrace a hrozbou teroristických útoků v předvánočním čase. Zmínil také, že policie zvýšila kontroly vytipovaných míst. Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je současná situace pro vládu výzvou. Podle ní je migrace velké bezpečnostní riziko a to, že je Česko prozatím v bezpečí, je zásluhou i minulých vlád, které se ostře vymezily proti přerozdělování uprchlíků. Zmínila, že je potřeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic EU. Odborná asistentka z Ústavu politologie Filozofické fakulty univerzity Karlovy Zora Hesová zmínila, že nestačí jen postavit plot, ale je potřeba migraci řešit komplexněji.
19. 12. 2023|ČT24
U břehů Libye zahynuly desítky migrantů. Středomořská cesta je nebezpečná, Itálie hledá řešení
Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).
17. 12. 2023|ČTK, ČT24
Jemenští hútíové zasáhli norský tanker v Rudém moři, na lodi vypukl požár
Norský tanker Strinda v Rudém moři zasáhla řízená střela, plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, uvedl vlastník tankeru. Raketu vypálili šíitští povstalci hútíové, kteří v sobotu slíbili útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem. Mluvčí rebelů v úterý prohlásil, že podobné akce budou pokračovat, dokud Izrael nepovolí dovoz potravin a zdravotnické pomoci do Pásma Gazy. Paříž v úterý odpoledne uvedla, že francouzská fregata FREMM Languedoc sestřelila dron, který norský tanker ohrožoval.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 20:22|Václav Podlešák
Zákaz pohybu bez oblečení a pokuta za tvrdý alkohol na pláži. Chorvatské letovisko zpřísňuje pravidla
Chorvatské letovisko Pula se připravuje na další letní sezonu. Vedle renovací areálů či výstavby nových rekreačních středisek chystá region i novou restrikci – na veřejnosti bude platit zákaz pohybu bez oblečení, lidé se budou muset pohybovat v plavkách, nejvýše nahoře bez. Pula není jediným středomořským letoviskem, které toto omezení zavádí nebo zavedla.
2. 12. 2023|Matěj Lucovič
Je tu teprve rok, ale už změnila svět. Umělá inteligence ChatGPT slaví narozeniny
Před rokem oznámila do té doby téměř neznámá společnost OpenAI, že spouští umělou inteligenci jménem ChatGPT. Ta vyvolala spoustu nadějí, že stroje mohou plnit dříve netušené úkoly, ale také přispěla k obavám z příliš rychlých změn ve společnosti.
30. 11. 2023|
Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí
Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|