TÉMA

Export

Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích
Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|ČT24
Největší obchodní partner Česka ekonomicky churaví. Německu klesá export, potíže má i průmysl
Německé hospodářství je v recesi. Čelí klesajícímu exportu i nadále vysokým cenám energií, v sousední zemi loni také klesla průmyslová výroba. Na největší evropské hospodářství je přitom úzce navázaná i tuzemská ekonomika. Česko proto na pokles německé ekonomické aktivity doplácí.
8. 2. 2024|ČTK, ČT24
Soud v Brně řeší záměr vyvézt díly pro jaderné zbraně. „Nebyla jsem v obraze,“ hájí se jednatelka firmy
Krajský soud v Brně se začal zabývat případem firmy NRB – New Rock Bits z Turnova, která podle obžaloby chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení díly využitelné k výrobě jaderných zbraní. Obžalobě kromě firmy čelí i její jednatelka ruského původu Irina Iščuková. Žena vinu popřela. Uvedla, že „nebyla v obraze“, co se týče tohoto obchodu. Soud pokračuje výslechem svědků, pokračovat v dokazování bude i v úterý. Obžalované hrozí za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití až osm let vězení.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:37|ČTK
Řešení situace v Gaze musí být komplexní, cílem je forma státnosti pro Palestince, řekl Petr Pavel v Kataru
Katar patří k umírněným zemím v regionu, a s takovými je zapotřebí vést dialog, řekl prezident Petr Pavel po jednání s tamním emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. „Shodli jsme se, že bezpečnostní situaci v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku, který má konkrétní cíl – a tím je forma státnosti pro Palestince,“ konstatoval český prezident.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:27|ČTK
Export elektřiny z Česka se loni snížil, přesto byl čtvrtý největší v EU
Česko loni vyvezlo devět terawatthodin elektřiny. Bylo tak čtvrtým největším exportérem v Evropské unii, vyplývá z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Množství vyváženého proudu však klesá, oproti roku 2022 poklesl objem zhruba o třetinu. Analytici předpokládají, že podíl exportu bude kvůli útlumu uhlí dál klesat.
14. 1. 2024|ČTK
„Nemůžeme se kvůli strachu vzdát svobody,“ zdůraznil prezident Pavel v novoročním projevu
Česká společnost se po prosincovém masakru na filozofické fakultě v Praze musí snažit překonat strach, který v ní krutý čin střelce vyvolal, protože není možné na úkor strachu obětovat svobodu. Prezident Petr Pavel to uvedl v novoročním projevu. Lidi vyzval k tomu, aby neignorovali problémy ve svém okolí a sami usilovali o větší bezpečí komunity a celého národa. Pavel dále ocenil stabilitu současné vládní koalice, ale vytknul jí, že neumí své nepopulární, ovšem nutné reformy dostatečně vysvětlit veřejnosti.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:03|ČT24
Firmy budou moct vést účetnictví v cizích měnách, novinku ale prý brzdí nepřipravenost státu
Vedení účetnictví v eurech, amerických dolarech nebo britských librách představuje od příštího roku pro české firmy novou možnost přijatou v rámci úsporného balíku. Mnohé podniky se ale na změnu nechystají. Překážkou je pro ně hlavně nepřipravenost státní správy – daňové přiznání nebo hlášení sociální správě a zdravotním pojišťovnám budou totiž nadále zpracovávat v korunách.
16. 12. 2023|ČT24
Žalobce rozhodne, půjde-li před soud muž obviněný, že chtěl přes sankce do Ruska vyvézt luxusní auta
Do rukou státního zástupce se dostala první kauza související s možným obcházením protiruských sankcí. Policie dokončila vyšetřování muže, který se snažil do Ruska vyvézt luxusní auta. Zároveň se policisté věnují i dalším podobným případům, ministerstvo financí se zabývá snahami o nelegální převody peněz do Ruska. Pokusů o obcházení sankcí je letos oproti loňsku více.
23. 11. 2023|
Jihočeská likérka Fruko-Schulz mění kvůli válce majitele, ruští vlastníci končí
Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, řekl ředitel likérky Josef Nejedlý. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Ruská skupina Ladoga dosud vlastní firmu z 90 procent.
8. 11. 2023|
Ukrajinské obilí chceme dostat skrze koridory do třetích zemí, říká Výborný. Řešíme to tady a teď, oponuje Balaštíková
Trojice středoevropských zemí –⁠ Polsko, Maďarsko a Slovensko –⁠ setrvává ve svém embargu na dovoz ukrajinského obilí. Kyjev na to reagoval stížností u Světové obchodní organizace (WTO). Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je nutné zatlačit na export obilí z Ruskem napadené země skrze solidární koridory. Poslankyně a členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) v debatě v Událostech, komentářích uvedla, že se problém řeší jen současně, bez výhledu do budoucna.
22. 9. 2023|Matěj Lucovič
Rusko čelí nedostatku paliv. Ve hře je přechodný zákaz vývozu ropných produktů ze země
Ruská vláda zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby tak stabilizovala domácí ceny pohonných hmot. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě, v poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot v důsledku kombinace negativních faktorů. Těmi jsou údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou a slabý kurz rublu.
15. 9. 2023|
„Putinismus“ v Rusku se snaží rozložit západní civilizaci, řekl Lipavský na setkání velvyslanců
Pravidelnou každoroční schůzku vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí zahájili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Fiala v projevu uvedl, že ruská imperiální politika zůstává pro Česko největší bezpečnostní hrozbou. Stejně jako Lipavský nabádal i k bdělosti vůči Číně. Podle premiéra se též Česko blíží úplné energetické nezávislosti na Rusku.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:11|
Stavebnictví v Česku v červnu po několikaměsíčním poklesu stouplo o procento
Stavební výroba v České republice v červnu v meziročním srovnání po čtyřech měsících poklesu stoupla. Vzrostla o jedno procento, přičemž nárůst zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 2,5 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí informoval také o tom, že růst průmyslové výroby v Česku v červnu zpomalil. Český zahraniční obchod mezitím skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 19:45|
Rusko opět útočilo na přístav v Oděské oblasti, úřady hlásí jednoho mrtvého
Ruské síly v noci na čtvrtek zaútočily na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. V zasažené administrativní budově přístavu zemřel civilní pracovník, uvedla agentura Unian s odvoláním na prohlášení ukrajinské armády. Podle ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova ruské údery v posledních devíti dnech poničily šestadvacet infrastrukturních zařízení v ukrajinských přístavech a pět civilních plavidel.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 10:18|
Průmyslová výroba v květnu meziročně mírně zrychlila růst, stavebnictví naopak kleslo
Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Opět ubylo zakázek v průmyslu, jejich hodnota meziročně klesla o 4,4 procenta. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 1,6 procenta. Stavební výroba naopak v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta, meziměsíčně ale o procento vzrostla.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 20:37|
Zemědělci na jihu Čech nemají místo pro letošní úrodu. Neprodali obilí do zahraničí
Jihočeská sila jsou plná obilí. Zemědělcům se nedaří prodat loňskou úrodu do zahraničí. Situace je podobná i ve zbytku republiky. Většina pěstitelů se s ní setkává poprvé, každoročně se totiž vyvezou přes tři miliony tun obilnin. Přitom žně už začnou za několik týdnů a místo v silech budou potřebovat na novou sklizeň.
27. 6. 2023|
Tržby tuzemských automobilek loni vzrostly na 1,257 bilionu korun
Tuzemské automobilky a dodavatelé dílů loni zaznamenali tržby ve výši 1,257 bilionu korun, meziročně o 12,7 procenta více. Export vzrostl stejným tempem na 1,028 bilionu korun. Celkově se vývoz podílel na výkonu klíčového odvětví dvaaosmdesáti procenty. Výsledky oznámili zástupci Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Po státu chtějí příspěvek na duální vzdělávání, zajištění přísunu pracovní síly ze zahraničí či podporu elektromobility a zelené energie.
27. 6. 2023|
Česká ekonomika v úvodu roku klesla o 0,4 procenta, ČSÚ zhoršil odhad
Česká ekonomika letos v 1. čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na začátku května statistici předpokládali pokles o 0,2 procenta. Ekonomika klesla v meziročním srovnání poprvé od prvního čtvrtletí 2021. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) v prvních třech měsících letošního roku stagnoval – byl na desetinu stejný.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 18:31|
Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut
Čína se stala v prvním čtvrtletí největším světovým exportérem automobilů, když předstihla dosavadního lídra Japonsko. Podle oficiálních statistik zveřejněných minulý týden vyvezla 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954 185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, napsal zpravodajský server BBC. Čínský vývoz podpořila poptávka po elektromobilech a prodej do Ruska.
19. 5. 2023|
Slovensko sladí s EU restrikce dovozu ukrajinských produktů, Polsko svá omezení zrušilo
Slovensko zúží seznam ukrajinských zemědělských produktů, které je zakázáno dovážet do země. Bratislava tak restrikce sladí s nejnovějším ochranným opatřením Evropské unie (EU), které se vztahuje na dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen z Ukrajiny do pěti členských států Unie včetně Slovenska. Jednostranné omezení dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny už zrušilo Polsko.
3. 5. 2023|mus
Maďarsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí. Následuje tak krok Polska
Maďarsko zakázalo dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny, oznámila v noci na neděli tamní média. K podobnému kroku se v sobotu rozhodlo také Polsko, kde bude zákaz stejně jako v maďarském případě platit do 30. června. Evropská komise se proti kroku Varšavy a Budapešti ohradila.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 15:33|
Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací
Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.
9. 4. 2023|
Rusko navrhuje prodloužit obilnou dohodu jen o šedesát dní
Rusko není proti prodloužení dohody o vývozu obilí z Ukrajiny, ale případně jen na šedesát dní, tedy na polovinu původně navrhované doby. Po jednání v Ženevě se zástupci OSN to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin. Dohoda uzavřená loni v srpnu umožnila obnovení vývozu obilí a dalších zemědělských plodin ze zablokovaných ukrajinských přístavů na pobřeží Černého moře.
13. 3. 2023|
Rusko odradí jen sebevědomý Západ, myslí si Kolář. Svoboda se obává dlouholetého konfliktu
Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) může Rusko zastavit jen sebevědomý a jednotný Západ. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se ale obává dlouholetého konfliktu, který by stál tisíce životů. Státy by proto podle něj měly pokračovat v mírových jednáních. Řekli to v pořadu Události, komentáře.
22. 2. 2023|