TÉMA

ZOO

Němé tváře během války na Ukrajině nalézají bezpečí

Záchranné centrum pro divoká zvířata v obci Čubiňske v Kyjevské oblasti se stará o raněná zvířata, kterým poskytuje ošetřovatelskou péči a zázemí. Mezi nimi se nacházejí i ta ze zoologických zahrad. Některá zvířata jsou posílána na bezpečnější místa do zahraničí. Kromě vlků se pracovníci starají i o černé lišky, tygřici nebo lvice.
26. 1. 2024|

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Nový parkovací systém na Svatém Kopečku má podle zoo dál problémy. Město tvrdí, že funguje

Olomouc od stavební firmy převzala nový parkovací systém u zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Stál patnáct milionů korun a součástí je čtrnáct digitálních cedulí, které informují o kapacitě pěti parkovišť. Podle vedení města systém funguje. Zpočátku ale vykazoval závady a drobné komplikace podle zahrady stále přetrvávají.
26. 8. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Pracovnice děčínského bistra přelstily a lapily posledního z uprchlých makaků

Po osmi dnech se podařilo lapit v Děčíně poslední uprchlou opici. Dvouletého makaka chocholatého pracovnice Bistra nad ferratou nalákaly do skladu, ve kterém ho následně zavřely. O návrat zvířete do zoologické zahrady se pak postarali odborníci. Zoo o tom informovala na Facebooku. Devět opic opustilo minulý týden výběh, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
20. 6. 2023|

Liberecký pavilon ZooExpo představuje vzácné tropické žáby

Během jarních měsíců se v pavilonu ZooExpo v liberecké zoo postupně zabydlí čtrnáct druhů tropických žab. Ve velké většině se jedná o drobné pestrobarevné obojživelníky, jejichž původní domovinou jsou deštné lesy ve Střední a Jižní Americe, Austrálii, na Madagaskaru a Nové Guineji. Všechny druhy jsou něčím výjimečné, některé nechová žádná jiná česká zoo a jsou velmi vzácné.
22. 5. 2023|

Zlínská zoo má nové chovné zařízení pro slony africké, patří mezi největší na světě

Sloni afričtí využívají ve zlínské zoologické zahradě nové chovné zařízení s vnitřním ustájením. S rozlohou asi 3700 metrů čtverečních patří mezi tři největší chovná zařízení na světě. Ke třem samicím a mláděti, kterému budou v červnu dva roky, přibude v květnu samec Jack z maďarské zoo. Bude to první samec slona afrického v historii zlínské zahrady. Ředitel zahrady Roman Horský prozradil, že chtějí přejít na přirozený chov. Malý sameček Zyqarri, který je prvním mládětem slona afrického v Česku, se narodil po inseminaci.
20. 3. 2023|

Vědcům se podařilo vytvořit prvotní zárodečné buňky ohroženého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil takzvané primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na kterém mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Policie v Ostravě pátrá po klokanovi, utekl ze soukromé zoo

Policie v Ostravě pátrá po klokanovi, který utekl ze soukromé zoo v areálu Skalka family park v ostravské části Vřesina. Zvíře by nemělo být nebezpečné. Lidé, kteří jej uvidí, se mají obrátit na policii, uvedla mluvčí Eva Michalíková.
28. 11. 2022|

Zachraňte Stevie. Šimpanzí máma mládě zavrhla, lidé se mu snaží pomoci

Záchrana živočišného druhu vyžaduje spoustu obětí. A někdy i objetí - jako v případě pokusu o výchovu Stevie, opuštěného šimpanzího mláděte v zoo v americkém městě Knoxville.
21. 10. 2022|

Některé obce vyhlásily při volbách i místní referenda. Rozhoduje se o stavbě zoo nebo průmyslového komplexu

Společně s komunálními a senátními volbami konají některé obce také referenda o lokálních tématech. Do půlky září jich ministerstvo vnitra registrovalo jedenáct, tedy o jedno více než v předchozích komunálních a senátních volbách v roce 2018. Podle pátečních údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, tamní starosta Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Referend je tak dle dostupných informací celkem 14.  Hlasuje se o možných výstavbách, změnách územních plánů nebo pronájmu rybníka. V Janově na Svitavsku lidé rozhodují, jestli v jejich obci vznikne nová zoo.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 17:13|

Předvolební Liberec: město získalo územní plán, na novou radu čeká rekonstrukce bazénu

V Liberci vládla v uplynulých čtyřech letech stabilní koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS. Za své největší úspěchy považuje nový územní plán, vybudování kanceláře městského architekta nebo opravu Liebiegova paláce. Bez rekonstrukce naopak stále zůstává městský bazén a noví zastupitelé se budou muset vyrovnat i s prudkým růstem cen energií, což se promítne do výdajů na školy či MHD.
17. 9. 2022|

Ambulance, školy či muzeum. Mykolajiv je stále pod palbou, cílem je i tamní zoo

Byl to právě Mykolajiv, kde se zastavily ruské plány dobýt celé jižní pobřeží. Teď je zázemím jednoho z hlavních směrů ukrajinské protiofenzivy. Ruská odplata je tu vidět a slyšet skoro každý den. Jedna z raket v noci zasáhla a zničila vodovodní potrubí v centru města.
5. 9. 2022|

Na Slovensku běhá tygr. Utekl z ukrajinské zoo

V blízkosti vesnice Ulič na východě Slovenska se pohybuje tygr. Na svém webu to napsal slovenský list Nový čas s odvoláním na místní úřad, podle kterého šelma utekla ze zoologické zahrady na Ukrajině. Informaci potvrdila i slovenská policie.
4. 9. 2022|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|
Doporučujeme

Zlínská zoo dokončila Jaguar Trek, šelmy tam mají největší výběh v Evropě

Zlínská zoologická zahrada dokončila nový výběh pro jaguáry. Šelmy se tak do zahrady vrátily po dvaceti letech. Komplex nabízí vnitřní ubikaci i venkovní výběh. S rozlohou přes dva tisíce metrů čtverečních jde zřejmě o největší expozici pro tyto šelmy v Evropě. Veřejnost může expozici Jaguar Trek poprvé navštívit v neděli.
12. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 15:13|

Luskoun je nejpašovanější tvor světa. Oživlé šišky žene do záhuby využití v alternativní medicíně

Na třetí sobotu v únoru připadá Světový den luskounů, jehož smyslem je upozornit na důležitost ochrany těchto jedinečných tvorů. V současnosti jde o nejvíce nelegálně pašované živočichy světa.
19. 2. 2022|

Zlínská zoo slaví, prvnímu českému mláděti slona afrického je půl roku

Zlínská zoo slaví, vůbec první mládě slona afrického narozené v Česku už je na světě půl roku. Při té příležitosti dostal sameček jméno, chovatelé ho pojmenovali Zikari, což v překladu znamená Anděl. Dřív se jméno většinou nedává, aby byla jistota, že je mládě v pořádku.
7. 12. 2021|

Hodonínská zoo ruší akvária, jejichž statiku narušilo tornádo

Zoo Hodonín úterkem ukončuje chov mořských živočichů, nové zázemí hledá i pro sladkovodní. Statiku pavilonu s akvárii narušilo tornádo, budova bude muset jít k zemi. Tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku koncem června poničilo asi dvanáct set domů, částečně poškodilo i areál zoo.
21. 9. 2021|

Bifidobakterie ve střevech primátů se od sebe liší. Vědci by toho rádi využili pro účinnější léčbu lidí

Bifidobakterie ve střevech primátů se liší druh od druhu, popsal mezinárodní vědecký tým, jehož součástí byli i čeští experti. Výzkum by mohl pomoci lépe pochopit jejich funkce i u lidí – a třeba i využít pro lepší léčiva.
6. 8. 2021|

Sloni v ostravské zoo mají nové stínidlo. Přiblíží se tak k vyhlídkám pro návštěvníky

Sloni indičtí v ostravské zoologické zahradě mohou využívat nové stínidlo za více než 2,2 milionu korun. To původní už bylo nevyhovující, sloni se tak spíše zdržovali ve stínu budovy pavilonu, která je však ve velké vzdálenosti od vyhlídek pro návštěvníky. Zoo se proto rozhodla vybudovat pro ně nové zázemí, infomovala mluvčí ostravské zahrady Šárka Nováková.
4. 8. 2021|

Se srpnem přišlo uvolnění pravidel pro hromadné akce. Očkovaných už se netýkají početní limity

S počátkem srpna přišla nová vlna rozvolnění některých pravidel zavedených v souvislosti s covidovou pandemií. Na hromadné akce může přijít více lidí, limity se navíc nově vztahují pouze na neočkované. V klubech je povolen tanec, uvolnění se týká také muzeí, galerií nebo zoologických zahrad. Vláda zdůvodnila nové uvolnění příznivým vývojem epidemie. V uplynulém týdnu s jednou výjimkou počty nakažených každý den klesaly oproti týdnu předchozímu. V sobotu potvrdily testy 117 nových případů, tedy o deset méně než minulou sobotu.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:12|

Od srpna může být na kultuře či sportu 7 tisíc lidí venku a 3 tisíce uvnitř. Podle Vojtěcha je situace stagnující

Od neděle 1. srpna bude moci být na sportovních a kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji však budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Změny na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr oznámil i další změny v opatřeních.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 19:24|

Olomoučané, které zasáhla stavba protipovodňových opatření v centru města, dostanou kompenzace

Obyvatelům Olomouce, kterých se bezprostředně dotýká výstavba protipovodňových opatření na řece Moravě, poskytne město náhradu. Lidé dostanou například rekreační poukaz nebo jízdné na MHD. Žádosti o kompenzaci mohou lidé podávat do konce července. Někteří obyvatelé centra města by však uvítali spíše finanční odškodnění.
21. 7. 2021|