Zlínská zoo má nové chovné zařízení pro slony africké, patří mezi největší na světě

Sloni afričtí využívají ve zlínské zoologické zahradě nové chovné zařízení s vnitřním ustájením. S rozlohou asi 3700 metrů čtverečních patří mezi tři největší chovná zařízení na světě. Ke třem samicím a mláděti, kterému budou v červnu dva roky, přibude v květnu samec Jack z maďarské zoo. Bude to první samec slona afrického v historii zlínské zahrady. Ředitel zahrady Roman Horský prozradil, že chtějí přejít na přirozený chov. Malý sameček Zyqarri, který je prvním mládětem slona afrického v Česku, se narodil po inseminaci.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. „Je to pro nás výzva a novum. Chceme po letech umělého oplodňování přejít na přirozený chov,“ uvedl ředitel.

Jack je podle Horského jedním z největších afrických sloních samců v Evropě, měří asi 320 centimetrů, samice ve zlínské zoo jsou o půl metru nižší. Samec má už tři potomky, podle chovatelů je přátelský.

Jeho transport bude podle ředitele zoo náročný, musí být co nejkratší, zvíře převezou ve speciálním kontejneru. Několik týdnů v novém prostředí bude mít klidový režim, postupně se začne seznamovat se samicemi i mládětem. „Věřím, že o prázdninách ho již představíme návštěvníkům ve stádu,“ dodal.

Sloni budou mít víc pohybu

V novém chovném zařízení je místo až pro deset slonů. Dokončeno bylo na konci loňského roku, poté si stádo zvykalo na nové prostředí. Také díky mláděti, které je nebojácné a sebevědomé, do něj samice vešly brzy a bez problémů.

V zařízení je velký společný prostor pro stádo, stáje a boxy i technické a skladovací prostory a zázemí pro chovatele. Povrch tvoří písek, který je pro slony přirozený, nechybí krmné stěny s otvory, kudy sloni dostávají granule, zeleninu nebo seno. Některé ze dvou desítek otvorů jsou otevřené neustále, jiné se otvírají v určitý čas, vše řídí počítač.

„Snažíme se jim (slonům) život obohatit, aby se neustále pohybovali, aby neměli žrádlo na jednom místě,“ uvedl ředitel. V pavilonu je také díky světlíkům a otvorům ve fasádě spousta denního světla. Slonice jsou podle chovatele Zdeňka Čecha v nových prostorách klidnější, u jedné se po letech opět nastartoval reprodukční cyklus.

Zařízení je pro návštěvníky přístupné jen při komentovaných prohlídkách

Nové chovné zařízení je součástí první etapy projektu Karibuni, stálo asi 120 milionů korun. Celá první etapa, kdy vznikly i dva výběhy, stála 161 milionů korun. Zahrada dokončuje projektovou dokumentaci druhé etapy Karibuni, díky které by se areál zpřístupnil návštěvníkům. Do nového chovného zařízení totiž zatím lidé nesmí, mohou si ho prohlédnout jen při komentovaných prohlídkách. 

Měly by tam vzniknout také výběhy a ubikace pro žirafy, nosorožce, buvoly, antilopy, hrochy i lvy a další výběh pro slony. Novinkou budou dva kempy s možností ubytování v bungalovech pro dvě stovky lidí, počítá se i s restaurací a bazény.

Zahrada bude jednat o financování druhé etapy, stavbu by bylo možné zahájit příští rok. Díky celému Karibuni by se rozloha zahrady zvětšila zhruba o polovinu. Nyní má asi 55 hektarů, první etapa Karibuni 4,5 hektaru a s druhou etapou by to bylo asi 21 hektarů.