Zlínská zoo slaví, prvnímu českému mláděti slona afrického je půl roku

Zlínská zoo slaví, vůbec první mládě slona afrického narozené v Česku už je na světě půl roku. Při té příležitosti dostal sameček jméno, chovatelé ho pojmenovali Zikari, což v překladu znamená Anděl. Dřív se jméno většinou nedává, aby byla jistota, že je mládě v pořádku.

Zatímco chovatelé malému slonovi v jeho slavnostní den chystali dort, on se ještě divil sněhovému poprašku. „Byl to pro nás takový zázrak, když se narodil. Zikari znamená anděl. Ale je to spíš takový čertík,“ dojímá se chovatelka slonů v Zoo Zlín Anna Žákovská.

Po půl roce už má slon zuby. K mateřskému mléku si rád přidá seno i šťavnaté ovoce. „Ještě se nám ho nepodařilo zvážit, protože mamka ho na váhu nepustí,“ přibližuje Žákovská.

Zlínské sloní mládě se narodilo v neděli 6. června o půl osmé ráno. Porod byl rychlý a bezproblémový. Tentokrát, na rozdíl od prvního neúspěšného pokusu před třemi lety, mládě přežilo. Na nohy se postavilo po 20 minutách. O pár dní později už dovádělo venku.

Slůně ve zlínské zoo si užívalo vegetariánský dort. Dostalo ho s novým jménem (zdroj: ČT24)

„Musím říct, že to prožíváme od prvního okamžiku a prostě je to miláček. My jsme se na něho všichni hrozně těšili,“ pochvaluje si návštěvnice Marcela Chrastinová. „Ziky tady s námi ještě hodně dlouho zůstane. Minimálně do sedmi osmi let. Uvidíme, jak to bude vůbec dál do budoucnosti. Budeme to samozřejmě řešit s koordinátorem chovu,“ přibližuje mluvčí Zoo Zlín Romana Mikešová.

Zlínská zoo počítá s dalším rozšiřováním chovu ohrožených afrických slonů. Do konce příštího roku postaví nový sloninec. Má patřit k největším na světě.