Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Horizont ČT24: Lví populace v Africe se rychle tenčí (zdroj: ČT24)

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.

Ještě před sto lety se na afrických pláních vyhřívalo asi dvě stě tisíc lvů, teď jich zbyla zhruba desetina. „Biotop, který tato zvířata obývala, se zmenšil. Po celé Africe ztratili devadesát procent území. Ve dvaceti šesti zemích na kontinentu se lvi vůbec nenacházejí,“ upozornil ochránce přírody David Mascall.

Ekosystém lvům ubírá lidská činnost – hlavně zemědělství a budování infrastruktury. Negativní dopady má však i změna klimatu a s ní související lesní požáry a sucho.

Hladovějící lvi

Lvi kvůli tomu mají k dispozici mnohem menší území, na kterém mohou lovit. „Pro lvy a další predátory je výhodné, pokud naroste pěkná dlouhá tráva. Teď, když ale málo prší, taková nevyrostla. A i když se kořist může přesunout do jiné oblasti, predátoři jsou znevýhodněni,“ vysvětluje Mascall.

Hlad pak žene lvy do obydlených oblastí, kde často napadají stáda dobytka, na kterých jsou obyvatelé mnohdy existenčně závislí. „Je to opravdu problém. Každoročně tady lvi žerou dobytek, hyeny ovce, hadi zase někdy sežerou kozy, když pijí vodu v řece,“ stěžuje si pastevec John Ngula.

Lvíčata
Zdroj: Jon Nazca/Reuters

I lidé se pak uchylují k radikálním krokům, kterými počet lvů dál snižují. Jen za květen jich v Keni, která momentálně eviduje zhruba 2500 jedinců, zabili až deset. „Nedostanou náhradu, takže si po určité době řeknou: Poslouchej, minulou noc jsem ztratil třicet stád ovcí. Buď budu čekat pět let, nebo koupím nějaký jed a nastražím ho. Anebo se dohodneme v rámci komunity a o problém se postaráme,“ podotkl Mascall.

Podle Jeffreyho Flockena z Mezinárodního fondu pro dobré životní podmínky zvířat jsou lvi doslova pod palbou. „Čelí ztrátě přirozeného prostředí a kořisti, odvetnému zabíjení kvůli konfliktům s lidmi a jsou ohroženi lovem trofejí,“ konstatoval Flocken.

Konfliktů s lidmi přibývá

Ohroženi ale nejsou pouze lvi. Afrika zažívá v poslední době nejhorší sucho za posledních čtyřicet let. Jen během druhého pololetí loňského roku kvůli němu uhynulo přes šest tisíc zvířat. Pastvin a úrodné půdy je čím dál méně a farmáři se často s volně žijícími zvířaty dělit nechtějí. „Změna klimatu má zejména tady v Keni velký dopad, i na naše národní parky. Eskalují kvůli tomu konflikty mezi lidmi a volně žijícími zvířaty,“ říká Mascall.

Šanci na záchranu některých živočichů – zejména lvů – mohou podle vědců představovat oplocené rezervace. Pomoct může i spolupráce s místním obyvatelstvem a důraz na rozvoj turistiky.

„Oplocené rezervace a jak se lidé mazlí s koťaty, to není ta nejlepší cesta. Lvy je potřeba chránit v přírodě. Když to nejde, tak mohou pomoci zoologické zahrady, ale v přírodě by se měla chránit tak, aby to zůstala divoká zvířata, ne z nich vytvářet mazlíčky a zvířata na hraní. Na prvním místě musí být ochrana zvířat a ta může byznysu i pomáhat,“ míní ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Pomáhá také zapojit místní komunity a používat obojky. „Důležitá je samozřejmě osvěta, kompenzace pro místní farmáře, které velmi pomáhají,“ podotkl Rabas.

Už teď ale červený seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody považuje lvy za ohrožený druh. Odborníci ale tvrdí, že je zařazení potřeba přehodnotit – v některých regionech jsou totiž tyto kočkovité šelmy před vyhynutím. Hrozí, že do budoucna bude lev žít pouze v klecích zoologických zahrad.