TÉMA

1949

Sportovec, který zmizel. Kniha odhaluje příběh odpůrce komunistického režimu Jana Koreise

Vytvořil několik československých rekordů ve skoku o tyči. Ve sportu vítězil, komunistický režim ale porazit nedokázal. Atlet a právník z Brna Jan Koreis v roce 1949 zemřel v tajné cele StB. Jeho příběh připomíná nová kniha, která se věnuje odbojové skupině Petra Křivky.
9. 12. 2019|

Čína oslavila 70 let komunismu. Pekingem projela armáda a rozsvítila ho světelná show

Čína si připomněla sedmdesát let od chvíle, kdy Mao Ce-tung oznámil založení Čínské lidové republiky, a definitivně tak potvrdil vítězství komunistické strany v zemi. Centrum Pekingu zažilo masivní vojenskou přehlídku, jejíž součástí bylo představení nejmodernějších armádních technologií. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou „diktaturu“, zatímco v Hongkongu pokračují protesty.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 22:33|

Zákon o JZD před sedmdesáti lety vykopl brány statků a rozjel kolektivizační násilí

Mezníkem v kolektivizaci venkova v padesátých letech bylo schválení zákona o jednotných zemědělských družstvech (JZD). Komunistické ministerstvo zemědělství ho začalo projednávat v prosinci  1948, poslanci Národního shromáždění pak normu přijali 23. února 1949. Hned v prvním paragrafu se psalo, že jednotná zemědělská družstva budou zakládána „na podkladě dobrovolnosti“.  Tento princip se ale z praxe velmi brzy vytratil a na jeho místo přišel útlak a represe.
23. 2. 2019|
1949

První oběť zinscenovaných procesů: komunisté poslali na smrt nepohodlného generála Píku

Patřil k nejvzdělanějším důstojníkům prvorepublikové armády, byl uznávaný v zahraničí a věrný svým ideálům. Komunistický režim se takových lidí potřeboval co nejrychleji zbavit, aby mu nestáli v cestě. Divizní generál Heliodor Píka přišel na řadu jako první. Jen několik týdnů po únorovém převratu (5. května 1948) si pro něj komunisté přišli přímo do nemocnice, kde se zotavoval z operace. Koncem ledna 1949 pak proběhl vykonstruovaný proces, ve kterém se stal Píka první obětí justičních vražd.
29. 1. 2019|