Čína oslavila 70 let komunismu. Pekingem projela armáda a rozsvítila ho světelná show

Čína si připomněla sedmdesát let od chvíle, kdy Mao Ce-tung oznámil založení Čínské lidové republiky, a definitivně tak potvrdil vítězství komunistické strany v zemi. Centrum Pekingu zažilo masivní vojenskou přehlídku, jejíž součástí bylo představení nejmodernějších armádních technologií. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou „diktaturu“, zatímco v Hongkongu pokračují protesty.

Před zraky čínských politiků shromážděných na tribuně na náměstí Tchien-an-men prošlo patnáct tisíc vojáků, zatímco přihlížely tisíce diváků s čínskými vlajkami.

„Žádná síla nemůže otřást statusem naší skvělé rodné země a žádná síla nemůže zastavit pokrok čínského lidu a čínského národa,“ řekl prezident Si. Vojenskou přehlídku sledoval z jižní části náměstí, tedy ze stejného místa, odkud Mao Ce-Tung 1. října 1949 vyhlásil založení Čínské lidové republiky.

Nynější nejvyšší čínský představitel podle americké televize CNBC ve zhruba desetiminutovém projevu nejmenoval žádnou jinou zemi a tvrdil, že Čína bude usilovat o mírový rozvoj.

Obrazce z lidí a ohňostroj. Čína oslavila 70. výročí založení (zdroj: ČT24)
V tuto chvíli je Čína silný, ekonomicky stabilizovaný stát, který má velké ambice. Uvidíme, jak to bude v budoucnu. Protože na druhou stranu – ten politický režim je v přímém protikladu s ekonomickým systémem, který se tam buduje. Odborníci uvažují o tom, jestli to může fungovat dlouhodobě, jestli tam náhodou nedojde k nějakému zásadnímu konfliktu mezi těmi dvěma světy. Světy tržního hospodářství a světem velmi centralizovaného státu, který se snaží mít občany pod velmi přísnou kontrolou.
Olga Lomová
sinoložka

Armáda představila hypersonický kluzák i „netopýra“

Čínská armáda předvedla své nejmodernější technologie, napsala agentura AP. Ukázala mimo jiné mezikontinentální balistickou střelu Tung-feng 41 (Dong Feng 41), která je údajně schopna nést až deset jaderných hlavic a která by dokázala zasáhnout kterýkoli cíl v USA. Na přehlídce se objevilo hned 16 modernizovaných odpalovacích zařízení se střelami Tung-feng 41, napsala agentura AP.

Velkou pozornost vzbudil takzvaný hypersonický kluzák Tung-feng 17. Ten je údajně schopen dosáhnout rychlosti Mach 5 až Mach 10 (6173 až 12 360 kilometrů za hodinu) a lze ho jen stěží zachytit radary používanými pro lokalizaci běžných balistických střel či zasáhnout systémy protiraketové obrany. Kluzák může být opatřen konvenčními i jadernými hlavicemi.

Události: Oslavy sedmdesátého výročí založení Čínské lidové republiky (zdroj: ČT24)

Zahraniční média si všimla také například nového bezpilotního letounu Li-ťien (Ostrý meč) s technologií stealth, díky které jsou takové stroje obtížně zjistitelné radarem. Dron, který tvarem připomíná netopýra, může být využit ke špionážním účelům nebo k překvapivým útokům na dobře bráněné cíle.

Podle čínských státních médií 40 procent zbraní předvedených na přehlídce bylo na veřejnosti k vidění poprvé. Jednou z nich byla i mohutná dálkově řízená ponorka, napsal zpravodajský server BBC News.

Zpravodajka ČT Šámalová: Je to hlavně oslava nové éry Si Ťin-pchinga (zdroj: ČT24)

Sto tisíc Číňanů doprovodilo sedmdesát alegorických vozů

Po vojenské přehlídce následoval průvod alegorických vozů, které znázorňovaly například technologický pokrok Číny nebo „demokracii a vládu práva“. Další z vozů pak nesl obří portrét prezidenta Si. Průvodem prošlo sto tisíc lidí. 

V průvodu jel také vůz znázorňující ostrov Tchaj-wan, který se ocitá pod rostoucím ekonomickým a diplomatickým tlakem Pekingu. Tchajwanská nezávislá vláda v úterý odsoudila Čínu jako diktaturu, která představuje hrozbu pro mír a snaží se hledat ospravedlnění pro vojenskou expanzi.

Večer Peking rozsvítila mohutná světelná show, jejímž vrcholem byl ohňostroj. Oslavy se živě vysílaly v sedmdesáti kinech po celé zemi.

Zároveň pokračovaly protesty v Hongkongu, jehož obyvatelé se od začátku léta bouří proti místní vládě podporované Pekingem. Demonstrace byly bouřlivé a policie jednoho z demonstrantů postřelila. 

Horizont ČT24 se sinoložkou Olgou Lomovou (zdroj: ČT24)