TÉMA

Regiony

V Liberci otevřela dvě nová kasina. Jedno nedaleko centra, druhé poblíž sociálních bytů
V centru Liberce a několik desítek metrů od nových městských sociálních bytů otevřela dvě nová kasina. Celkem je tak v krajské metropoli, která hazard už třináctým rokem reguluje, devět heren. Vznik nových kasin umožnila loňská změna vyhlášky o hazardu, kterou část opozice kritizovala.
21. 2. 2024|ČT24
Křížení dálnic na jihu Brna čeká přestavba kvůli vysokorychlostní železnici. Změny se dotknou firem v okolí
Křížení dálnic D1 a D52 dostane novou podobu. Ještě loni přitom Ředitelství silnic a dálnic tvrdilo, že křižovatku na jihu Brna ponechá ve stávající podobě. Změnu, plánovanou nejpozději za tři roky, si ale vyžádala Správa železnic. Oblastí totiž pravděpodobně povede vysokorychlostní trať. Stavební práce se dotknou i firem v okolí křižovatky.
21. 2. 2024|ČT24
Moravskoslezská tripartita podpoří protestní akci před Liberty. Přežití ocelářství považuje za důležité
Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby začala hledat řešení krize v Liberty Ostrava, ale i v celém českém ocelářství. Řekl to hejtman Krkoška (ANO). Na tom, jestli ostravská Liberty zahájí provoz, je podle moravskoslezského hejtmana závislých více než pět stovek subdodavatelů, z toho třetina má vážné problémy. Kraj pro ně připravil informační workshopy a právní poradenství.
21. 2. 2024|Petra Špičková
Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta. Volných míst bylo méně než uchazečů
Nezaměstnanost v Česku v prosinci loňského roku stoupla na 3,7 procenta z listopadových 3,5 procenta. Uchazečů o práci přibylo o šestnáct tisíc na 279 227. Počet volných míst opět klesl, a to o sedm tisíc na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných míst. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Předloni v prosinci byla míra nezaměstnanosti stejná. Bez práce bylo tehdy 271 803 lidí a volných míst bylo 288 647.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 11:15|ČTK
Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe
Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|ČTK, ČT24
Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, uvedl premiér Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kroky vlády během energetické krize jsou viditelné, cena elekřiny a plynu se snížila. Podle něj by Česko mělo mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou, ale i veřejnými financemi. Další daňové zatížení ale prý vláda nechystá. V rozhovoru pro Události, komentáře mluvil premiér i o prezidentských volbách či vztahu s Čínou. Podle Fialy by se také měly srovnávat rozdíly mezi regiony.
31. 1. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 00:24|
„Nástroje do rukou lidu.“ Britští labouristé chtějí zrušit nevolené lordy
Britská opoziční Labouristická strana v pondělí představila plán A New Britain (Nová Británie). Navrhuje v něm mimo jiné zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší a méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela rozložení sil v království. Strana by chtěla posílit také skotskou autonomii nebo přesunout řadu pracovních míst do regionů. Labouristé jsou dvanáct let v opozici. Aktuálně však mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:12|rp
Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá
Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.
10. 8. 2022|vkl
Popularita Putina po zahájení války přesáhla u Rusů osmdesát procent. Dopad sankcí může situaci změnit
Ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutaný konflikt na Ukrajině podporuje podle dvou průzkumů více než 80 procent Rusů. Rekordní počty zjistilo nejenom státní Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění, potvrdilo je také nezávislé Analytické centrum Levada. Kvůli kremelské propagandě a umlčeným nezávislým médiím je tak pro většinu Rusů invaze na Ukrajinu tím, co tvrdí Kreml, tedy osvobozeneckou válkou proti nacistickému ukrajinskému režimu.
10. 4. 2022|
Polské regiony mohou přijít o evropské peníze. Komisi vadí diskriminace LGBT
Pět polských regionů může přijít o část peněz z unijních fondů. Evropské komisi vadí usnesení proti ideologii LGBT, která jejich zastupitelé v minulosti přijali. Brusel je považuje za diskriminační a žádá jejich stažení. Politici z konzervativní strany Právo a spravedlnost, kteří vojvodství ovládají, to odmítají – jde podle nich o nezávazná stanoviska.
15. 9. 2021|
Vláda podpořila továrnu na baterie pro elektromobily i více peněz pro sociální služby
Vláda schválila memorandum mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ČEZ o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily v Česku, takzvané gigafactory. Očekávaná investice je přes 50 miliard korun. Více peněz podle vlády zamíří do sociálních služeb nebo do karlovarského hotelu Thermal. Odhad nákladů na obnovu majetku po tornádu činí podle vládního dokumentu k 23. červenci 5,3 miliardy korun. Podle vlády bude také od úterý hlavní hygieničkou Pavla Svrčinová, která je nyní pověřená výkonem této funkce.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:47|
Spojilo neslučitelné a vyhrálo první svobodné volby. Před třiceti lety se Občanské fórum rozpadlo
Před třiceti lety, 23. února 1991, se po svém krátkém fungování rozpadlo Občanské fórum (OF). Hnutí, které se stalo hlavním hybatelem změny režimu v Československu, vzniklo jen dva dny poté, co 17. listopadu 1989 policie brutálně zakročila proti lidem demonstrujícím na Národní třídě. Širokonázorové uskupení, spojující odpůrce komunismu, ale nakonec dohnaly vnitřní rozpory.
23. 2. 2021|
Statistiky naznačují, že opatření fungují, prohlásil Blatný. Není prý důvod ke zpřísnění
Statistiky podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) naznačují, že se opatření proti šíření koronaviru projevují, a není tedy důvod je zpřísňovat. Je podle něj nutné se spíš připravit na jejich řízené rozvolňování. Varoval ale před unáhlenými závěry, ke kterým by mohli lidé dojít podle výkyvů ve statistikách. V pondělí testy prokázaly do 18 hodin 2354 nových případů nákazy. Je to o 200 případů méně než v neděli za stejnou dobu a o 1700 méně než minulé pondělí.
9. 11. 2020|
Podíl pozitivních testů v Česku je skoro 35 procent, nejvíce od začátku pandemie
Ve středu přibylo v Česku 15 729 potvrzených případů koronaviru. Je to zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Stoupá i počet pozitivních testů, ve středu jich bylo 34,85 procenta, také dosud nejvíce. Ve čtvrtek do 18 hodin přibylo 6588 případů koronaviru, což je to o sedm set méně než za stejnou dobu ve středu. Statistici upozorňují, že opatření musí vláda zachovat ještě dva až tři týdny.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 21:02|
Konec pragocentrismu? STAN navrhuje vystěhovat z Prahy do regionů dvě desítky úřadů
V Poslanecké sněmovně se debatovalo o zkušenostech s přesunem úřadů z hlavních měst do regionů. Projekt už úspěšně funguje například v Norsku, Velké Británii nebo Estonsku. V Česku stěhování prosazují mimo jiné Starostové a nezávislí (STAN), kteří úterní konferenci organizovali a sepsali zákon, jenž by přestěhoval několik úřadů z Prahy do krajských měst.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 22:26|han
Česko má nejmenší rozdíly v příjmu bohatých a chudých v EU. Platy jsou tu ale celkově nižší
V Česku panují nejnižší příjmové rozdíly ze zemí Evropské unie. Příjem pětiny nejbohatších je tu 3,4krát vyšší než příjem pětiny nejchudších, zatímco v osmadvacítce dosahuje průměrný rozdíl pětinásobku. Česko je také státem s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení, které hrozí zhruba 12 procentům obyvatel. V Unii se to týká průměrně 22 procent lidí. Vyplývá to z aktuálních zpráv Evropské komise o situaci v členských státech a z údajů Eurostatu. Výše mediánu nominálních příjmů v Česku však dosahuje jen necelé poloviny průměru evropské osmadvacítky.
2. 3. 2019|
Firmám komplikují život zaměstnanci v exekuci. Nově by mohly dostávat finanční kompenzaci
Především firmy na severu Čech si stěžují na zátěž, kterou jim přinášejí zaměstnanci v exekuci. Znamenají pro ně víc papírování, navíc je většinou složité takové zaměstnance k práci motivovat třeba prémiemi. V regionu své dluhy podle statistik nezvládá každý šestý člověk. Teď se však rýsuje možnost, že by stát takovým podnikům finančně vypomohl. Ministerstvo spravedlnosti chce zvýhodnit také ty dlužníky, kteří pracují.
28. 3. 2017|
Konvoj Američanů a Britů projel Českem, přes Náchod zamířil do Polska
Konvoj americké a britské armády opustil v neděli na hraničním přechodu v Náchodě Českou republiku. Konvoj měl sedm částí, poslední skupina vjela do Polska 6 minut po 15. hodině.
26. 3. 2017|
Plzeňský Arabfest se letos zaměří na sociální sítě na Blízkém východě
V Plzni začíná Festival arabské kultury, tzv. Arabfest. V západočeské metropoli se představí už poosmé, proběhne zde od středy 22. března do soboty 1. dubna. Letošní ročník nese podtitul #online a jeho ústředním tématem je vliv a vývoj sociálních sítí na Blízkém východě.
22. 3. 2017|
Může jóga pomoci proti poruchám paměti? Vědci v Brně sledují desítky dobrovolníků
Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zkoumá vliv jógy a meditace na poruchy paměti a demenci starší populace. K výzkumu využívá 30 dobrovolníků, kteří v osmi týdnech absolvují meditační techniky, ale i různé testy. Podle lékařky Kateřiny Sheardové jóga pomáhá lidem zbavit se stresu a úzkosti, což jsou rizikové faktory demence.
21. 3. 2017|
Berounské nádraží se posune ze 70. let do současnosti, začíná jeho modernizace
Po 44 letech se změní podoba nádraží v Berouně. Správa železniční dopravní cesty zahájila rekonstrukci stanice včetně seřaďovacího nádraží a také dosud nerekonstruovaného úseku trati do Králova Dvora. Potrvá dva a půl roku, navázat na ni by měla tolik potřebná modernizace trati z Berouna do Prahy.
17. 3. 2017|
Další dovolání v případu loupeže u Slavkova. S 11letým trestem nesouhlasí ani Havlík
Kvůli trestu za loupežné přepadení u Slavkova podal dovolání další z údajných spolupachatelů: tentokrát Jaroslav Havlík, který si má odpykat 11 let vězení. ČT to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková. Už dříve podal dovolání i další z odsouzených a údajný organizátor loupeže Roman Dolíhal. Deset let stará loupež 77 milionů patří k největším v historii Česka.
15. 3. 2017|
V Praze nejezdilo metro na části trasy B, pod soupravu skočil člověk
Pražské metro na trase B mezi stanicemi Českomoravská a Smíchovské nádraží odpůl třetí odpoledne nejelo. Ve stanici Florenc skočil do kolejiště muž a souprava ho srazila. Nehodu přežil a je ve vážném stavu v nemocnici.
10. 3. 2017Aktualizováno10. 3. 2017, 15:37|ČT24
Sjezd ČSSD
Silná ČSSD má změnit daně, ohlásil Sobotka cíle strany
Pod heslem Úspěšná budoucnost naší země začal v Brně dvoudenní 39. sjezd České strany sociálně demokratické. V projevu předsedy strany prohlásil Bohuslav Sobotka, že je současné Česko úspěšnou zemí, které závidí řada jiných v Evropě. Do budoucna chce mimo jiné prosazovat zvýšení daní pro firmy a snížení pro čtyři miliony pracovníků v zemi.
10. 3. 2017Aktualizováno10. 3. 2017, 11:09|ČT24